Fotografie
Jakub okomentoval Zajímavý úlovek...
před 92 dny
Fotografie
mottljakub88@gmail.com založil otázku Pelety nebo boi...
před 92 dny
Fotografie
mottljakub88@gmail.com okomentoval Labe...
před 92 dny
Fotografie
mottljakub88@gmail.com okomentoval Poradit potřebu...
před 92 dny
Fotografie
mottljakub88@gmail.com okomentoval Stojan...
před 92 dny

Články

Rybaření je nekonečná zábava, ale i koníček, při kterém se můžeme stále zlepšovat. Pokud jste u vody rádi nejen fyzicky, ale taky v myšlenkách, vyberte si svůj šálek kávy a pusťte se do čtení!

Praxe
6. července 2022

Lov kaprů na řekách

Chytání kaprů na řekách je každým rokem populárnější. Už to není jen Labe, které láká rybáře. Mnozí objevili též krásy Vltavy, Lužnice, Berounky, Ohře, Jizery, Moravy, Dyje a dalších řek.

Poznávání
5. července 2022

Učíme se v Třeboni: Vydra říční, šelma našich vod

Vydra říční (Lutra lutra) je bezpochyby šelmou, která do našeho prostředí patří. Její stavy před 90. rokem byly alarmující, což se ale změnilo po její důsledné ochraně. Stavy vydry enormně vzrostly.

Praxe
4. července 2022

Lov parem na položenou

Parma, ryba proudů, se loví snadněji na položenou než se splávkem. Tedy ne každému, ale rozhodně to platí pro drtivou většinu rybářů. Nahodit nástrahu do proudu s větší zátěží a sledovat signalizátor nebo feederovou špičku, to je mnohem snazší než vodit a zadržovat splávek, který stále bere voda.

Praxe
3. července 2022

Boleni natvrdo: Když lovec loví lovce

Lovené ryby přívlačí rozdělujeme na ty, které odpočívají a na ty, které aktivně loví. A dám ruku do ohně za to, že i vy, stejně jako já, nejraději usilujete ty aktivně lovící. Jsou to chvilky plné očekávání, zaručující ten pravý adrenalin a minuty napětí. Ten správný lov, kdy lovec loví lovce.

Recepty
3. července 2022

Indické rybí kari

Tady trochu přitvrdíme: Kari má dva významy, označuje se tak směs koření, které se prodává na našem trhu a také skupina jídel, která obsahuje kurkumu, skořici, zázvor, muškátový květ, hřebíček, drcený kmín, chilli atd. v různých poměrech, což dá pokrmům osobitou chuť a vůni. Kari se nikdy (!) nepřipravuje na živočišných tucích, cibule a česnek nesmí zhnědnout, nezahušťuje se moukou a vaří se pomalu, aby se všechny látky z koření vyluhovaly.

Poznávání
1. července 2022

Červencové Rybářství: Jak zkoumají vědci složení potravy rybožravých ptáků?

Rybožraví ptáci jako je kormorán velký, ledňáček říční či volavka popelavá jsou přirozenou součástí přírody v Evropě již dlouhou dobu. V posledních desetiletích se výrazně skloňuje skutečné složení jejich potravy – tedy informace o tom, jaké druhy ryb a jak velké ryby tito ptáci skutečně loví.

Rozhovory
30. června 2022

Červencové Rybářství: Velký rozhovor s Jakubem Vágnerem

Jako cestovatel má za sebou zkušenosti za tři životy, přesto se teď učí novým dovednostem: přebalovat, jezdit s kočárkem nebo zpívat dětské ukolébavky. Jakub Vágner se před nedávnem oženil s krásnou kaprařkou Claudií, se kterou původně nechtěl nic mít. Ale teď mají spolu dceru a Jakub se cítí šťastný. To ale neznamená, že by zanevřel na rybaření. Pokračuje v budování Katlova, intenzivně pracuje na nové značce a občas si vyrazí jen tak k Berounce nebo Sázavě.

Poznávání
29. června 2022

Učíme se ve Vodňanech: Reflexy ryb

Při hodnocení aktuálního zdravotního a kondičního stavu bývají u ryb posuzovány čtyři základní reflexy. Jedná se o reflexy únikový, obranný, ocasní a oční. Všechny reflexy jsou nepodmíněné, tedy vrozené.

Praxe
28. června 2022

Jak nachytat dravce, i když (prý) neberou…

Červen, měsíc bílých nocí, je snad nejkrásnějším obdobím rybářova roku. Než udeří pravé letní pařáky, ryby berou po celý den. S přibývající teplotou se však příjem potravy – zejména větších ryb – začne přesouvat do ranních a večerních hodin. Díky tomu si můžeme rybolovu dosyta užít i v pracovních dnech.

Novinky
27. června 2022

Záchrana perlorodky říční na Šumavě. Ročně se jich do Teplé Vltavy vypustí tisícovka

Kriticky ohrožené perlorodce říční se na Šumavě po několika desetiletích blýská na lepší časy. V rámci projektu „Posílení a ochrana populace perlorodky říční v NP Šumava (2017–2022)“, se během pěti let navýší populace tohoto vzácného mlže o zhruba 5000 jedinců, kteří budou schopni dožít se reprodukce. Informuje o tom NP Šumava na svých stránkách.

Poznávání
27. června 2022

Učíme se ve Vodňanech: Profukování ryb

Před padesáti lety byla vymyšlena metoda profukování ryb. Její autor R. Faina ji od té doby naučil mnoho vědců i produkčních rybářů z celého světa. V rámci předmětu hydrobiologie se jí mohou naučit i studenti. Co je podstatou metody a k čemu se dá využít?

Recepty
26. června 2022

Pečené parmice na rajčatech

Parmice je výborná mořská ryba s bílým masem a velmi malým množstvím kůstek, které se dají snadno odstranit. Nedorůstá velkých rozměrů, prodávají se kusy v délce kolem 25–30 cm, takže na 1 kg připadne zhruba 4–5 ryb.

Praxe
24. června 2022

Postřehy z lovu štik a candátů

„Panečku, to byla štika jako poleno, musela měřit nejmíň sto dvacet čísel. Ani ve snu by mě nenapadlo, že na prťavého wobblera zabere taková obluda.“

Novinky
23. června 2022

Vytáhl z Dunaje metrákového sumce před vlastním domem. Co mu na to řekla manželka?

Kapitální úlovek vylovený z Dunaje ve Štúrově se zapíše do rybářské kroniky Kornela Vargy zlatým písmem. O to víc, že metrákového sumce vytáhl z vody přímo před domem, kde bydlí.

Novinky
22. června 2022

Miliarda korun pro rybáře. Peníze podpoří udržitelnou akvakulturu, výzkum, ale i vysazování úhoře

Jednu miliardu korun získají rybáři prostřednictvím nového Operačního programu Rybářství (OP Rybářství) do roku 2029. Uvedlo to Ministerstvo zemědělství v tiskové zprávě.

První Předchozí 1 44 52 53 54 55 56 64 154 177 Další Poslední

Novinky z iRybářství na váš e-mail

Články, videa, recepty a další novinky na váš e-mail. Mějte přehled