Články
Rybaření je nekonečná zábava, ale i koníček, při kterém se můžeme stále zlepšovat. Pokud jste u vody rádi nejen fyzicky, ale taky v myšlenkách, vyberte si svůj šálek kávy a pusťte se do čtení!
Postřehy z lovu štik a candátů
„Panečku, to byla štika jako poleno, musela měřit nejmíň sto dvacet čísel. Ani ve snu by mě nenapadlo, že na prťavého wobblera zabere taková obluda.“
Vytáhl z Dunaje metrákového sumce před vlastním domem. Co mu na to řekla manželka?
Kapitální úlovek vylovený z Dunaje ve Štúrově se zapíše do rybářské kroniky Kornela Vargy zlatým písmem. O to víc, že metrákového sumce vytáhl z vody přímo před domem, kde bydlí.
Miliarda korun pro rybáře. Peníze podpoří udržitelnou akvakulturu, výzkum, ale i vysazování úhoře
Jednu miliardu korun získají rybáři prostřednictvím nového Operačního programu Rybářství (OP Rybářství) do roku 2029. Uvedlo to Ministerstvo zemědělství v tiskové zprávě.
Bylinky v chovu ryb
Naši předkové to neměli v chovu ryb právě lehké. A jak už to bývá, vlivem doby se toho mnoho změnilo. Dnes máme léky a postupy pro mnohé nemoci a nedostatky, které v minulosti devastovaly celé rybí populace a mnoho chovatelů ryb od řemesla odradily. Je však cesta umělých léků správná?
Co by měl vědět každý začátečník: Vlasce a pletenky
Klasická monofilní vlákna a jejich vlastnosti už jsme vám představili, takže nezbývá než se trochu zblízka podívat na jejich mladší příbuzné. Před nějakými třiceti lety je v Čechách ještě téměř nikdo neznal.
Měsíc, lesy a pár štik
Mám kamaráda, který jako by z oka vypadl režisérovi Zdeňkovi Troškovi. Můžete hádat, jak mu proto přezdíváme. No, a protože naše poslední tři rybářské výpravy byly vlastně v jeho režii, dovolil jsem si v názvu parafrázovat známou filmovou trilogii…
Buridda
Italská polévka, ale také hlavní pokrm, který se připravuje z toho, co moře dá. Použijeme tedy kousky ryb, mořské plody i další suroviny. Burrida je nejoblíbenější v Janově a celé Ligurii. Tato polévka se vaří už od 1. století a existuje mnoho variant přípravy. Pokud vás napadne, že je do jisté míry stejná jako francouzská bujabéza, máte pravdu, ale máte ji uvařenou mnohem dříve.
Jak vylepšit nástrahu: Okřídlené trojháčky
Uplynulo už mnoho vody od chvíle, kdy jsem poprvé začal přemýšlet nad tím, jak svépomocí vylepšit své vláčecí nástrahy (hlavně rotačky) a vdechnout jim trochu více života.
Jak na candáta
Začínat se má tím jednodušším. Přestože to bude znít trochu nelogicky, nejsnadnější cesta, jak chytit svého prvního candáta, je vyrazit na nějakou údolní nádrž, kde „rostou“, nebo na jinou větší vodu, na jejímž dně leží pařezová pole.
Test rybářských znalostí: Jste připraveni na sezonu lovu dravců?
Zítra začne to nejlepší období roku pro všechny milovníky přívlače a vůbec lovu dravých ryb. Jste připraveni? Máte se obávat návštěvy rybářské stráže? Vyzkoušejte své znalosti v následujícím testu. Správné odpovědi jsou uvedeny na konci.
Ze zasedání Republikové rady (červen 2022)
Republiková rada ČRS se sešla 2. června 2022 na řádném zasedání. Na programu byly zejména následující body – Zpráva o činnosti ČRS za rok 2021, dodatek Rybářského řádu a soupisu revírů pro držitele celosvazových povolenek pro rok 2023, projednání aktuálních oblastí k RIS a příprava XIX. Republikového sněmu ČRS.
Kdo prověřuje práci policistů při vyšetřování otrávené Bečvy? Jejich „nestranní“ kolegové z vedlejší kanceláře
Prověřit postup policistů při vyšetřování otravy Bečvy mají jejich kolegové, kteří se v případu sami angažovali. A podle ředitelství policie ve Vsetíně je to naprosto v pořádku. Informovaly o tom včera Seznam Zprávy.
Jak stáhnout pruhovanou kůži
Některé ryby, třeba pstruha, si na talíři bez propečené křupavé kůžičky snad ani představit nedovedeme. Zato tuhou kůži některých jiných druhů s těžko odstranitelnými šupinami, která může být jinak docela chutná, raději většina gurmánů před kuchyňskou úpravou raději stáhne.
Pomazánka z Istrie
Recept z chorvatské kuchyně. Pikantní jednoduchá pomazánka s vůní ryb na chleba, pečivo i chlebíčky.
Lávky, nejlepší pozorovatelny veškerého dění ve vodě
Pohled ze břehu nebo z vody nikdy neumožní spatřit to, co je vidět nadhledem z lávky. Použijeme-li polarizační brýle, pak vidíme téměř vše.
Novinky z iRybářství na váš e-mail
Články, videa, recepty a další novinky na váš e-mail. Mějte přehled
Vložením e-mailu souhlasíte s podmíkami ochrany osobních údajů