Fotografie
petrsraut@seznam.cz přidal úlovek Pstruh obecný...
před 114 dny
Fotografie
daniel.kvoch@seznam.cz přidal úlovek Okoun říční...
před 114 dny
Fotografie
Jaroslav okomentoval VIDEO: Co se dě...
před 116 dny
Fotografie
fadli m.n okomentoval Rybaření vesele...
před 116 dny
Fotografie
fadli m.n okomentoval OBRAZEM: Natura...
před 116 dny

Články

Rybaření je nekonečná zábava, ale i koníček, při kterém se můžeme stále zlepšovat. Pokud jste u vody rádi nejen fyzicky, ale taky v myšlenkách, vyberte si svůj šálek kávy a pusťte se do čtení!

ČRS a MRS
15. února 2022

Obnova rybí populace, rybářské závody, soutěže pro děti... Papírna Mondi se postavila čelem k lednovému úniku louhu do Labe

V polovině ledna došlo na řece Labi pod výtokem z papíren Mondi ve Štětí k hromadnému úhynu ryb. Papírny už tehdy přiznaly, že jsou zdrojem nebezpečné látky. Teď dokonce uzavřely se Severočeským územním svazem dohodu o nápravě situace.

ČRS a MRS
14. února 2022

Kočárek, kamna, lahví od alkoholu jako od dragounů. Pražští rybáři uklízeli své revíry

V sobotu 12. února jsme se probudili do opravdu krásného dne – ráno bylo trochu chladno, ale slunce brzy roztrhalo mraky, dalo vykouknout nádherně modré obloze a začalo hezky hřát. Dokonce i vítr se uklidnil.

Poznávání
14. února 2022

Plotice lesklá: Uniká jako yetti

Mezi zatím vymizelé druhy naší ichtyofauny patří i plotice lesklá, která byla rybářủm známá z Moravy, popřípadě z větších přítoků této řeky, již v 19. století.

Recepty
12. února 2022

Losos s omáčkou mojo rojo

Červená omáčka mojo rojo pochází z Kanárských ostrovů a můžeme se s ní setkat v celém Španělsku. Podává se k rybám, masu, pečeným bramborům. Existuje mnoho variant, základem je však rozmixovaná červená paprika, olivový olej, česnek, vinný ocet, přidávají se i nasekané mandle, čerstvý koriandr, čerstvé oregano apod. My jsme vyzkoušeli jednu z variant vhodných k opečenému lososu.

Poznávání
11. února 2022

Učíme se ve Vodňanech: Zimování rybníků

Zimování rybníků patří mezi meliorační opatření, jehož cílem je zlepšení prostředí pro chov ryb. Bylo uplatňováno už v dávné historii našeho rybníkářství, protože naši předkové si byli vědomi pozitivních účinků tohoto opatření zejména na stav rybničního dna.

Zahraničí
10. února 2022

Slovinské jezero Bled, sen každého kapraře

Je polovina srpna a začínám zvažovat, kam se mám vypravit za velkými kapry. Není to vůbec jednoduché rozhodnutí, možností je nespočet. Jako první mě napadla Francie… Jenže jsem se někde doslechl, že se spousta velkých kaprů ze státních francouzských vod převáží do soukromých revírů, což mě trošku odradilo.

Praxe
9. února 2022

Jak nachytat v únoru ryby, i když (prý) neberou

Únor… Bledé nebe mrzutě shlíží na zimomřivou, teskně zádumčivou zem. Na matné říční hladině se rozpadá popelavě bílé, unavené světlo. Jaro je ještě daleko. Srdce rybáře však už hoří jasnou, neuhasitelnou touhou. Letos těm rybám konečně ukážeme, viďte?

Novinky
8. února 2022

Chceme jíst geneticky vylepšené ryby? Podpora takových ryb není z mého pohledu žádoucí z principu, říká ichtyolog ČRS

Po geneticky upraveném lososovi se na trhu objevila i pražma, která má více masa právě díky editaci genů. Jsou hrátky s genetikou nebezpečné pro původní druhy ryb? Představuje pro nás konzumace geneticky upravených ryb riziko?

Novinky
7. února 2022

100 000 mrtvých tresek v Biskajském zálivu: Protrhly se nám sítě, hájí se rybáři proti nařčení aktivistů

V Biskajském zálivu poblíž Francie se na moři objevil ohromný koberec mrtvých ryb, který pokryl plochu 3000 čtverečních metrů. Upozornila na to ekologická organizace Sea Shepherd France, která incident zdokumentovala a rybáře obvinila, že mrtvé ryby vypustili záměrně.

Poznávání
6. února 2022

Učíme se ve Vodňanech: Tilapie ve školní recirkulaci

Na Střední rybářské škole ve Vodňanech se mi naskytla možnost získat zkušenosti s chovem ryb v menší recirkulaci. Jde o moderní chov ryb v nádržích s uzavřeným okruhem vody.

Recepty
5. února 2022

Ruská rybí polévka šči

Šči je klasická ruská hustá polévka. Připravuje se buď z hovězího masa, nebo ryb a součástí základu je zelí – syrové i kysané. Ovšem variant přípravy je skutečně mnoho.

Praxe
4. února 2022

Kouzlo zimní rybařiny

Co považuji za zimní rybolov? Pro mě je to chytání ryb ve vodě s teplotou pod 10 ˚C. Není to tedy ani roční doba a ani teplota vzduchu. Měřítkem je teplota vody.

Poznávání
3. února 2022

Pach a chuť rybího masa

Pro někoho je pach rybího masa neodolatelná, stejně jako jeho chuť. Jiní se odvracejí od čehokoliv, co rybinou čpí, byť trochu.

Poznávání
2. února 2022

Učíme se v Třeboni: Neobyčejné vlastnosti „obyčejného“ kapra

Prosinec je už za námi, ale o hlavním hlavním vánočním aktérovi si můžeme něco říci vždy. Není jím nikdo jiný než kapr obecný (Cyprinus carpio). A není zcela obyčejný…

Poznávání
1. února 2022

Únorové Rybářství: Rozmanitost tvarů rybího těla a uspořádání ploutví

Rozmanité tvary těla ryb jsou dány jejich dlouhou adaptací na rozdílné podmínky prostředí, v nichž různé skupiny rybích druhů žijí, a také na strategii potravního chování nebo vyhledávání úkrytů.

První Předchozí 1 54 62 63 64 65 66 74 164 177 Další Poslední

Novinky z iRybářství na váš e-mail

Články, videa, recepty a další novinky na váš e-mail. Mějte přehled