Články
Rybaření je nekonečná zábava, ale i koníček, při kterém se můžeme stále zlepšovat. Pokud jste u vody rádi nejen fyzicky, ale taky v myšlenkách, vyberte si svůj šálek kávy a pusťte se do čtení!
Obnova rybí populace, rybářské závody, soutěže pro děti... Papírna Mondi se postavila čelem k lednovému úniku louhu do Labe
V polovině ledna došlo na řece Labi pod výtokem z papíren Mondi ve Štětí k hromadnému úhynu ryb. Papírny už tehdy přiznaly, že jsou zdrojem nebezpečné látky. Teď dokonce uzavřely se Severočeským územním svazem dohodu o nápravě situace.
Kočárek, kamna, lahví od alkoholu jako od dragounů. Pražští rybáři uklízeli své revíry
V sobotu 12. února jsme se probudili do opravdu krásného dne – ráno bylo trochu chladno, ale slunce brzy roztrhalo mraky, dalo vykouknout nádherně modré obloze a začalo hezky hřát. Dokonce i vítr se uklidnil.
Plotice lesklá: Uniká jako yetti
Mezi zatím vymizelé druhy naší ichtyofauny patří i plotice lesklá, která byla rybářủm známá z Moravy, popřípadě z větších přítoků této řeky, již v 19. století.
Losos s omáčkou mojo rojo
Červená omáčka mojo rojo pochází z Kanárských ostrovů a můžeme se s ní setkat v celém Španělsku. Podává se k rybám, masu, pečeným bramborům. Existuje mnoho variant, základem je však rozmixovaná červená paprika, olivový olej, česnek, vinný ocet, přidávají se i nasekané mandle, čerstvý koriandr, čerstvé oregano apod. My jsme vyzkoušeli jednu z variant vhodných k opečenému lososu.
Učíme se ve Vodňanech: Zimování rybníků
Zimování rybníků patří mezi meliorační opatření, jehož cílem je zlepšení prostředí pro chov ryb. Bylo uplatňováno už v dávné historii našeho rybníkářství, protože naši předkové si byli vědomi pozitivních účinků tohoto opatření zejména na stav rybničního dna.
Slovinské jezero Bled, sen každého kapraře
Je polovina srpna a začínám zvažovat, kam se mám vypravit za velkými kapry. Není to vůbec jednoduché rozhodnutí, možností je nespočet. Jako první mě napadla Francie… Jenže jsem se někde doslechl, že se spousta velkých kaprů ze státních francouzských vod převáží do soukromých revírů, což mě trošku odradilo.
Jak nachytat v únoru ryby, i když (prý) neberou
Únor… Bledé nebe mrzutě shlíží na zimomřivou, teskně zádumčivou zem. Na matné říční hladině se rozpadá popelavě bílé, unavené světlo. Jaro je ještě daleko. Srdce rybáře však už hoří jasnou, neuhasitelnou touhou. Letos těm rybám konečně ukážeme, viďte?
Chceme jíst geneticky vylepšené ryby? Podpora takových ryb není z mého pohledu žádoucí z principu, říká ichtyolog ČRS
Po geneticky upraveném lososovi se na trhu objevila i pražma, která má více masa právě díky editaci genů. Jsou hrátky s genetikou nebezpečné pro původní druhy ryb? Představuje pro nás konzumace geneticky upravených ryb riziko?
100 000 mrtvých tresek v Biskajském zálivu: Protrhly se nám sítě, hájí se rybáři proti nařčení aktivistů
V Biskajském zálivu poblíž Francie se na moři objevil ohromný koberec mrtvých ryb, který pokryl plochu 3000 čtverečních metrů. Upozornila na to ekologická organizace Sea Shepherd France, která incident zdokumentovala a rybáře obvinila, že mrtvé ryby vypustili záměrně.
Učíme se ve Vodňanech: Tilapie ve školní recirkulaci
Na Střední rybářské škole ve Vodňanech se mi naskytla možnost získat zkušenosti s chovem ryb v menší recirkulaci. Jde o moderní chov ryb v nádržích s uzavřeným okruhem vody.
Ruská rybí polévka šči
Šči je klasická ruská hustá polévka. Připravuje se buď z hovězího masa, nebo ryb a součástí základu je zelí – syrové i kysané. Ovšem variant přípravy je skutečně mnoho.
Kouzlo zimní rybařiny
Co považuji za zimní rybolov? Pro mě je to chytání ryb ve vodě s teplotou pod 10 ˚C. Není to tedy ani roční doba a ani teplota vzduchu. Měřítkem je teplota vody.
Pach a chuť rybího masa
Pro někoho je pach rybího masa neodolatelná, stejně jako jeho chuť. Jiní se odvracejí od čehokoliv, co rybinou čpí, byť trochu.
Učíme se v Třeboni: Neobyčejné vlastnosti „obyčejného“ kapra
Prosinec je už za námi, ale o hlavním hlavním vánočním aktérovi si můžeme něco říci vždy. Není jím nikdo jiný než kapr obecný (Cyprinus carpio). A není zcela obyčejný…
Únorové Rybářství: Rozmanitost tvarů rybího těla a uspořádání ploutví
Rozmanité tvary těla ryb jsou dány jejich dlouhou adaptací na rozdílné podmínky prostředí, v nichž různé skupiny rybích druhů žijí, a také na strategii potravního chování nebo vyhledávání úkrytů.
Novinky z iRybářství na váš e-mail
Články, videa, recepty a další novinky na váš e-mail. Mějte přehled
Vložením e-mailu souhlasíte s podmíkami ochrany osobních údajů