Fotografie
Jiří přidal úlovek Kapr obecný...
před 58 dny
Fotografie
martimo@email.cz přidal úlovek Kapr obecný...
před 58 dny
Fotografie
Jakub přidal úlovek Kapr obecný...
před 58 dny
Fotografie
Jakub dal lajk úlovku od Jakub...
před 59 dny
Fotografie
kracmar.ondrej@gmail.com přidal úlovek Pstruh obecný...
před 59 dny

Články

Rybaření je nekonečná zábava, ale i koníček, při kterém se můžeme stále zlepšovat. Pokud jste u vody rádi nejen fyzicky, ale taky v myšlenkách, vyberte si svůj šálek kávy a pusťte se do čtení!

Poznávání
22. dubna 2023

Ryby, které mají rády souš

Příkladů na známé úsloví „cítí se jako ryba ve vodě“, by každý z nás mohl uvést snad tisíc, obrazně řečeno pro každý rybí druh alespoň jeden. Skutečně u ryb téměř absolutně převládají druhy, které bez rodného živlu – vody, vydrží pouze krátkou dobu. Většinou několik minut, výjimečně odolné druhy pak i několik hodin. Limitujícím faktorem, který rybám primárně neumožňuje delší pobyt na souši je jejich způsob dýchání pomocí žáber.

Novinky
20. dubna 2023

Jaká je kvalita vody v Bečvě? Zjistila to monitorovací stanice

Od června loňského roku monitoruje nepřetržitě kvalitu vody v Bečvě pod Valašským Meziříčím speciální stanice. Zařízení je schopné okamžitě poznat změny v kvalitě vody. Má tak předejít ekologickým haváriím.

Novinky
19. dubna 2023

Miliony pro rybářské podniky. Ministerstvo rozdělí dotace

Ministerstvo zemědělství rozdělí ve třech jarních dotačních výzvách celkem 67 milionů korun. Půjdou na inovace, investice a zpracování produktů v rybářství. Ministerstvo to uvedlo v tiskové zprávě. Příjem žádostí začne 25. dubna.

Praxe
18. dubna 2023

Úhoř říční, tajemný tulák

Duben mám rád. Sluníčko začíná hřát a příroda se konečně probouzí ze zimního spánku. Mezi známé jarní labužníky patří i úhoř říční, tajemný tulák.

Poznávání
17. dubna 2023

Učíme se ve Vodňanech: Keříčkovec červenolemý (sumeček africký)

Ustálený český název nemá. Je také nazýván keříčkovec jihoafrický, sumeček africký, popřípadě jen keříčkovec, Clarias. Ryba je podobná našemu původnímu druhu sumci velkému.

Praxe
17. dubna 2023

Zahájení pstruhové sezony: Už se zase těšíme!

Už tradičně 16. dubna začíná pstruhová sezona a milovníci kropenatých elegánů se už nemohou dočkat. Toužebně listují kalendářem, dovazují nové nebo chybějící vzory mušek a kontrolují své rotačky, twistery či miniaturní wobblery, prostě zahájení už klepe na dveře!

Recepty
16. dubna 2023

Pečený kapr s ostrou pastou

V dubnu si vyzkoušíme připravit netradičním způsobem tradičního kapra.

ČRS a MRS
14. dubna 2023

Ze zasedání Republikové rady ČRS (duben 2023)

Republiková rada ČRS se sešla na řádném zasedání dne 6. dubna 2023. Hlavními tématy byly účetní závěrky ČRS a ČRS služby, s. r. o. a zprávy o finančním hospodaření za rok 2022, statistika úlovků na celosvazové povolenky za rok 2022, výsledky hospodaření za rok 2022 a plán zarybnění na rok 2023 na revírech Republikové rady ČRS, kontroly Republikové dozorčí rady a aktuální informace k RIS.

ČRS a MRS
13. dubna 2023

PET lahve, sklo, ale i elektrické vedení. Rybáři uklízeli odpadky na Radotínském potoce

Místní organizace Českého rybářského svazu Praha-Radotín pořádala minulý víkend úklidovou akci na dolní části pstruhového revíru Radotínský potok 1.

ČRS a MRS
12. dubna 2023

Doživotní zákaz rybaření? Předseda ČRS reaguje na útok proti členům rybářské stráže

Od konce týdne hledají kriminalisté z Českého Krumlova muže podezřelé z napadení rybářské stráže. Předseda ČRS Karel Mach navrhuje výrazné zpřísnění trestů za podobné činy.

Poznávání
11. dubna 2023

Dubnové Rybářství: Specifické aspekty výživy ryb (2)

Nutriční požadavky ryb, trávení potravy a jejich růst jsou značně odlišné ve srovnání s vývojově vyššími obratlovci. Ryby středních a severních zeměpisných šířek se živí převážně lehce stravitelnou bílkovinnou potravou živočišného původu, tedy zooplanktonem, zoobentosem (larvy vodního hmyzu) a rybami.

Praxe
11. dubna 2023

Jak jsem chytal úhoře

Na začátku nové sezony každoročně plánuji, kde a jaké šupinaté potvůrky budu chytat. Většina tutových nápadů pochopitelně během roku vyšumí do ztracena. Největším nepřítelem je čas, ten neúprosný požírač geniálních myšlenek a rozhodnutí.

Poznávání
10. dubna 2023

Učíme se ve Vodňanech: Vracíme pstruha obecného do přírody

Pstruh obecný (forma potoční) je naše původní lososovitá ryba vyskytující se v tocích ležících ve vyšší nadmořské výšce, jako jsou horské potoky a bystřiny. V posledních letech je tato ryba na ústupu.

Praxe
9. dubna 2023

Rybaření vesele i vážně: Amur, velký bojovník

Amur je bezpochyby nejoblíbenějším rybím migrantem. Nepůvodní druh z čeledi kaprovitých byl do našich vod přivezen z Ruska v roce 1961. Do sportovních revírů se začal vysazovat začátkem 70. let a rybáři si jej rychle oblíbili.

Recepty
7. dubna 2023

Kapr na italský způsob

Tentokrát se zastavíme na Apeninském poloostrově, kde pobývají Italové pověstní svou lehkou kuchyní.

První Předchozí 1 24 32 33 34 35 36 44 134 177 Další Poslední

Novinky z iRybářství na váš e-mail

Články, videa, recepty a další novinky na váš e-mail. Mějte přehled