Fotografie
Vojtech přidal úlovek Amur bílý...
před 45 dny
Fotografie
Radek dal lajk ODEMČENÝ ČLÁNEK...
před 46 dny
Fotografie
Josef přidal úlovek Pstruh duhový...
před 46 dny
Fotografie
Antonín přidal úlovek Amur bílý...
před 46 dny
Fotografie
Vojtech přidal úlovek Kapr obecný...
před 46 dny

Články

Rybaření je nekonečná zábava, ale i koníček, při kterém se můžeme stále zlepšovat. Pokud jste u vody rádi nejen fyzicky, ale taky v myšlenkách, vyberte si svůj šálek kávy a pusťte se do čtení!

Ostatní
14. září 2023

Z deníku rybářovy manželky: Rybář a zlatá rybka

Kdyby chytil některý rybář zlatou rybku, měl by pravděpodobně tato tři přání.

Poznávání
13. září 2023

Učíme se v Třeboni: Ostroretka stěhovavá

Ostroretka stěhovavá (Chondrostoma nasus) je protáhlá, ze stran zploštělá ryba s tmavším hřbetem a stříbrnými boky. Na našem území se jako původní druh původně vyskytovala jen v přítocích Dunaje. Zde obývá proudné úseky lipanového a parmového pásma. Naše nová škola je obklopena vodním biotopem, který zkrášluje právě tato ryba. Napomáhá nám zde od řasy, kterou se živí.

Poznávání
13. září 2023

Barevné bakteriální kolonie

Většina z nás si myslí, že bakterie jsou při běžném pohledu neviditelné. V podstatě tomu tak je, když ale vytvářejí kolonie čítající miliony jedinců, tyto útvary mohou být docela nápadné. A z „výtvarného“ hlediska i krásné. Platí to i v případě některých druhů žijících v našich vodách.

Praxe
11. září 2023

Lov po celý rok: Tipy a triky na řeku

Chladné dny se blíží a na nás čekají nové zážitky, znovu budeme vyvíjet nové úsilí, abychom ulovili svou vysněnou kořist. Rád bych se s vámi podělil o nějaké tipy a triky, které mi na řece (většinou na Labi) fungují, a které byste mohli také vyzkoušet. Kdo ví, třeba se budou hodit.

Retro
11. září 2023

Vzpomínáme na staré časy: Navijáky SOL Triplex C

O navijácích Triplex jsem psal již v roce 2019. Jednalo se o všeobecný popis všech tří velikostí, tedy o Triplex A, B, C. Tentokrát se zaměříme na nejrozšířenější Triplex C, který se později stal předlohou pro naviják Reex.

Recepty
9. září 2023

Kapří polévka s hříbky

Nejlepší rybí polévky vařili baštýřky a sádecké v jižních Čechách, ryb a hub měli vždy dostatek

Poznávání
9. září 2023

Učíme se ve Vodňanech: (Skoro) zapomenuté rybářské technologie

Metodu poloumělého výtěru candáta na přenosná výtěrová hnízda zavedl a propracoval nestor českého rybníkářství Josef Šusta koncem 19. století na Třeboňsku.

Zahraničí
7. září 2023

Zářijová dovolená na Lefkádě z pohledu rybáře

Loni jsem spolu s přítelkyní navštívil známý řecký ostrov Lefkáda a jako pokaždé mne nejvíce zajímalo vše živé. Jak pod vodou, tak okolo ní.

Video
6. září 2023

VIDEO: Rak předvedl unikátní manévr. Přesto potápěči neunikl

Podvodní fotograf Mirek Brát nám poslal do redakce další skvělé video. Tentokrát sledoval raka bahenního, který se vylekal a pokusil se utéct do bezpečí. Použil přitom docela neobvyklý manévr.

Šupiny
5. září 2023

Syn chytil velikého kapra. Až se táta lekl…

Desetiletý Jiří Vávra ulovil 1. září na Lipně svou životní rybu. Fotku parádního kapra nám poslal do redakce jeho táta Jiří Vávra st. Sám nerybaří, rád ale tráví se synem společný čas v přírodě.

Poznávání
3. září 2023

Učíme se v Třeboni: Vodní rostliny v rybářství

Vodní rostliny byly odjakživa neoddělitelnou součástí vodního ekosystému. Rozdělují se na vyšší a nižší. Většinový podíl primární produkce (až 90 %) připadá na nižší rostliny. Do těch řadíme sinice a řasy, které jsou nejenom producenty kyslíku, ale také potravou pro zooplankton a další malé vodní organizmy.

Recepty
2. září 2023

Vyprošťovací polévka rybí

Pikantní ostrá rybí polévka, která nás postaví na nohy třeba po bujaré oslavě trofejního úlovku.

Šupiny
2. září 2023

Rybaření vesele i vážně: Hlaváč černoústý, šupinatý migrant

Ulovit nějaký méně známých rybí druh je stále těžší. Některé ryby na našem území prakticky nežijí a navíc patří mezi chráněné druhy. Mám na mysli třeba ostruchu, sekavce, piskoře a další.

Šupiny
1. září 2023

Kačer a kapr

Několikrát do roka rád přijmu pozvání sestry Monči a zavítám na návštěvu do jihočeských Bohumilic, které leží nedaleko Čkyně.

První Předchozí 1 14 22 23 24 25 26 34 124 177 Další Poslední

Novinky z iRybářství na váš e-mail

Články, videa, recepty a další novinky na váš e-mail. Mějte přehled