Fotografie
Jaroslav přidal úlovek Kapr obecný...
před 163 dny
Fotografie
slovackvery51@gmail.com založil otázku rychlá a legiti...
před 163 dny
Fotografie
slovackvery51@gmail.com okomentoval O kouzelném kar...
před 163 dny
Fotografie
slovackvery51@gmail.com okomentoval Obrazem: Podpor...
před 163 dny
Fotografie
Jiří přidal úlovek Parma obecná...
před 164 dny

Články

Rybaření je nekonečná zábava, ale i koníček, při kterém se můžeme stále zlepšovat. Pokud jste u vody rádi nejen fyzicky, ale taky v myšlenkách, vyberte si svůj šálek kávy a pusťte se do čtení!

Novinky
16. června 2021

Ukrajinci rybařili bez povolení, naštěstí jim to neprošlo

U Rakovecké zátoky na kraji Brněnské přehrady nahodili v neděli 13. června své pruty dva muži cizí národnosti. S nelegálností svého počínání si příliš hlavu nelámali.

Zábava
16. června 2021

Test rybářských znalostí: Můžete bez obav vyrazit na dravce?

Sezona dravců je tady! Než vyrazíte k vodě, prověřte si své znalosti v našem kvízu. Zkušený rybář by s otázkami neměl mít nejmenší problém. Tak schválně... Správné odpovědi jsou uvedeny na konci testu.

Poznávání
15. června 2021

Vědci přišli na to, že plůdek candáta je lepší krmit vířníkem. Dravců pak přežívá o 20 procent víc

Vědci z Jihočeské univerzity a třeboňského mikrobiologického ústavu akademie věd objevili nový způsob, jak krmit plůdky candáta v umělých odchovech. Larvy tohoto dravce lze podle nich živit vířníkem, jenž dostává potravu z řas. Zvýší se tím procento úspěšnosti přežití candáta v raném vývoji. ČTK to řekl Richard Lhotský z třeboňského mikrobiologického ústavu.

Zahraničí
15. června 2021

Přežil zřícení letadla do džungle i spolknutí velrybou. Tenhle chlapík má vážně kliku!

Jaké to je, ocitnout se v ohromné velrybí tlamě a vědět, že odtud nevede cesta ven? Profesionální lovec humrů Michael Packard z Massachusetts je nejspíš jediný na světě, kdo získal podobný zážitek a může o něm vyprávět. A zdaleka přitom nejde o jeho první setkání se smrtí.

Poznávání
14. června 2021

Pašeráci vyvezli z Francie 46 tun úhořího monté. Teď spadla klec!

Celní správa v Bordeaux a Centrální výbor pro boj proti útokům na životní prostředí zatkly na základě dlouhodobého vyšetřování desítky lidí ve Francii a Španělsku. Během čtyř let se této pašerácké síti podařilo nelegálně vyvézt na asijské trhy přes 46 tun úhořího monté v hodnotě kolem 18,5 milionu eur (téměř 470 milionů korun). Informovala o tom agentura AFP.

Šupiny
13. června 2021

Chutní okouníci: Jak je od sebe rozeznat?

Výpravy našich rybářů za rybami do norských fjordů jsou zaměřeny hlavně na tresky, popřípadě platýse. Méně početné jsou úlovky některých dalších druhů, třeba mníků, makrel, vlkoušů nebo okouníků.

Recepty
12. června 2021

Guláš ze sumce

Maso sumce není ani příliš tučné, ani není cítit bahnem, jak se často traduje. Sumčí filet nebo sumčí podkova obohatí jídelníček každého gurmána, my si dnes představíme jinou dobrotu – sumčí guláš.

ČRS a MRS
11. června 2021

8500 parem pro Bečvu... Díky, fanoušci Baníku!

Fanoušci fotbalového Baníku Ostrava vydražili 26 sad dresů, ve kterých Baník nastoupil v prosincovém utkání proti Sigmě Olomouc. Díky výtěžku 220 tisíc korun z této on-line aukce pomohli vysadit 8500 ryb do Bečvy, která se vzpamatovává z katastrofální otravy.

Video
11. června 2021

Sumec strhl rybáře s prutem do jezera. Ten si to ale nenechal líbit...

Lóránt Szabó chodí na ryby od dětství a jeho oblíbeným místem je jezero Hársasberki na jihozápadě Maďarska. V posledních letech se věnuje sumcařině, jeho rekordní úlovek vážil 82 kilogramů.

Poznávání
10. června 2021

Jak šel čas s rybářskými háčky: Od trnu k oceli

Přestože se rybí kosti snadno rozkládají, archeologové mají už řadu let pádné důkazy svědčící o tom, že naši předkové lovili ryby už ve starší době kamenné. Nálezy rybích kostí i loveckých bodných nástrojů (hroty oštěpů a šípů) naznačují, že člověk se dokázal aktivně zmocnit této hbité kořisti minimálně 40 tisíc let př. Kr.

Praxe
10. června 2021

Používáte multiplikátory?

Rok s rokem se sešel a čas lovu dravých ryb je tady. Plány a taktiky připravované celý půlrok konečně najdou svoje uplatnění v praxi. V době hájení bylo dost času na doplnění výzbroje. Asi největší ztráty přicházejí v podobě utrhaných třpytek a wobblerů. Rybářské firmy navíc chrlí jednu novinku za druhou – a kdo je nekoupí, nemá šanci na úspěch. Zkušení rybáři se však jen tak lehce ošálit nedají… Módním výstřelkům příliš nevěří a drží se osvědčených modelů.

Praxe
9. června 2021

Přívlačí na labské sumce

Množství úlovků na řece Labi se rok od roku zvyšuje a dalo by se docela směle prohlásit, že nyní je zde ulovení sumce přívlačí vcelku běžnou záležitostí.

Praxe
9. června 2021

Kukuřice, věčná nástraha

Řekněte sami… Která z kaprovitých ryb neochutnala zrnko kukuřice? Kukuřice patřila a stále patří mezi nejpoužívanější druhy návnad a nástrah a bezpochyby tomu nebude jinak ani v budoucnu. Pro rybu je to velmi kvalitní zdroj potravy s vysokým obsahem uhlohydrátů, proto se na ni dá nalákat ryba velmi rychle a co je nejdůležitější, kukuřice rybám moc chutná!

Poznávání
8. června 2021

Jaká je největší sladkovodní ryba na světě?

Letos v dubnu vylovili američtí biologové z řeky Detroit v Michiganu jesetera dlouhého 210 centimetrů. Vážil 109 kilogramů a mohl být starý přes 100 let. Šlo o impozantní úlovek, který znovu rozvířil starou otázku: Jaká sladkovodní ryba je největší na světě?

Poznávání
8. června 2021

Vymře u nás perlorodka? K životu potřebuje potočáka a nejkvalitnější vodu

Jsou v Čechách perlorodky? Ano, ale je jich stále méně. Perlorodka říční (Margaritifeira margaritifeira) je velký mlž, který žije v chladných řekách v horských oblastech. Na kvalitu vody je náročná, voda musí být čistá a s nízkým obsahem vápníku. Také zde musí být přítomni pstruzi, kteří jsou hostiteli larev perlorodky. Příliš mnoho těžkých podmínek k přežití...

První Předchozí 1 74 82 83 84 85 86 94 177 Další Poslední

Novinky z iRybářství na váš e-mail

Články, videa, recepty a další novinky na váš e-mail. Mějte přehled