Články
Rybaření je nekonečná zábava, ale i koníček, při kterém se můžeme stále zlepšovat. Pokud jste u vody rádi nejen fyzicky, ale taky v myšlenkách, vyberte si svůj šálek kávy a pusťte se do čtení!
Rizoto ze sumce
Rybí rizoto chutná výborně, lze připravit jak ze sladkovodních, tak z mořských ryb.
Učíme se v Třeboni: Zima na rybnících
Nepochybně každý rybář i nerybář v posledních letech zaznamenal, že zima na našem území je poněkud jiná, než bývala. V některých lokalitách by se dokonce dalo hovořit o pouze dlouhém podzimu a brzkém jaru.
Preparace rybích hlav
Vzpomínkou na pěkný úlovek ryby bývá ve většině případů fotografie. Ještě lépe připomene chvíle napětí a rybářského úspěchu preparát úlovku. Nejjednodušší je preparování rybí hlavy.
Zážitky s jesetery
Kupříkladu s jeseterem sibiřským, jehož domovem jsou sibiřské řeky, se na českých svazových vodách nepotkáme, to by se musel stát zázrak. Říká se o něm, že se našim podmínkám přizpůsobuje složitě a rozhodně nedoroste délky dvou metrů, jako ve své domovině. Jelikož jde ale o rybu atraktivní, bojovnou a všežravou, získala si pozornost majitelů či nájemců soukromých vod.
Učíme se v Třeboni: Odolný siven americký
Siven americký (Salvelinus fontinalis) je běžným zástupcem lososovitých ryb v našich vodách. Jen málo rybářů by si dokázalo lov nebo svůj chov představit bez tohoto druhu, a to i přesto, že jde o rybu v Evropě nepůvodní. Jak se k nám dostala? Proč je tak oblíbená? A proč žije mnohdy ve vodách v naprostém osamocení?
Březnové Rybářství: Lov hlavatek, moje každoroční droga. Tentokrát s Jakubem Vágnerem
Loňská sezóna lovu hlavatek na slovenské řece Hron se nesla v trochu jiném duchu. Asi měsíc před zahájením mě kontaktoval Jakub Vágner. Měl v plánu natáčet lov hlavatek a samozřejmě si chtěl také nějakou pěknou ulovit, a tak mě požádal, jestli bych mu trochu nepomohl.
Parma, sen rybářů
Parma nežije v každé řece, drží se jen na určitých místech. Ne každý úsek řeky jí vyhovuje. Nemá v oblibě vodu klidnou se zabahněným dnem, nedrží se v tůních. Miluje proud a čisté a tvrdé dno. Písek, štěrk, kameny.
Sumec na rajčatech
Můžeme použít sladkovodní i mořské ryby. Osvědčili se především sumec a kapr, z mořských ryb především treska.
Březnové Rybářství: Jsou ryby stejně vybíraví strávníci jako lidé?
Živí se všichni jedinci v populaci jednoho rybího druhu stejně, nebo zde existuje výrazná individualita? Na tuto otázku jsme se s kolegy z Biologického centra Akademie věd zaměřili a výsledky rozhodně nejsou nezajímavé.
Učenlivé štiky: Kolikrát se musí štika záběrem na nástrahu „spálit“, aby se poučila?
Na hojně prochytávaných vodách jsou postupem času záběry dravých ryb vzácnější a vzácnější. Mnozí rybáři to znají i z podzimních lovů, když narazí třeba na hejno okounů. Několik minut následuje jeden záběr za druhým a pak je zničehonic konec.
Poznejte ji a ulovte: Hlavatka obecná
Tato ryba, slastný sen mnoha rybářů, je známější pod přídomkem podunajská. Ostatně se tak ještě před pár lety jmenovala oficiálně. Hlavatka (Hucho hucho) je fascinující tvor. Ve všech ohledech.
Poslední dva roky pro islandské velrybáře: Za plánovaným ukončením lovu stojí vysoké náklady a tvrdá japonská konkurence
Island plánuje od roku 2024 ukončit lov velryb. Podle informací deníku The Guardian to oznámilo islandské ministerstvo rybolovu. Island je jedním z mála států, které stále povolují komerční lov velryb.
Učíme se v Třeboni: Co se děje teď v zimě na rybnících?
Kalendář ukazuje třetí zimní měsíc – únor. I když se zdá, že je na rybnících klid, u vody se práce nikdy nezastaví. Důležitou činností v průběhu zimy je prořezávání prohlubní a obsekávání výpustných zařízení.
Užitečné napětí
Při slově napětí si někteří z nás vybaví dusno panující třeba v pracovním kolektivu, jiní si zas představí elektrický proud a stožáry vysokého napětí. Jenom málokdo si ale uvědomuje, že jiné napětí hraje důležitou roli i v životě mnoha vodních organizmů žijících těsně při vodní hladině.
Lososový krém
Skvělá polévka nadchne každého labužníka! Je výživná, hodí se do chladných dnů, protože vás zahřeje!
Novinky z iRybářství na váš e-mail
Články, videa, recepty a další novinky na váš e-mail. Mějte přehled
Vložením e-mailu souhlasíte s podmíkami ochrany osobních údajů