Fotografie
Jaroslav okomentoval Lín na citronu ...
před 110 dny
Fotografie
Josef okomentoval Tření ryb...
před 111 dny
Fotografie
Josef okomentoval VIDEO: Na schov...
před 111 dny
Fotografie
Josef dal lajk úlovku od daniel.kvoch@se...
před 111 dny
Fotografie
Jiří dal lajk úlovku od Ondřej...
před 113 dny

Články

Rybaření je nekonečná zábava, ale i koníček, při kterém se můžeme stále zlepšovat. Pokud jste u vody rádi nejen fyzicky, ale taky v myšlenkách, vyberte si svůj šálek kávy a pusťte se do čtení!

Praxe
2. března 2022

Zážitky s jesetery

Kupříkladu s jeseterem sibiřským, jehož domovem jsou sibiřské řeky, se na českých svazových vodách nepotkáme, to by se musel stát zázrak. Říká se o něm, že se našim podmínkám přizpůsobuje složitě a rozhodně nedoroste délky dvou metrů, jako ve své domovině. Jelikož jde ale o rybu atraktivní, bojovnou a všežravou, získala si pozornost majitelů či nájemců soukromých vod.

Poznávání
1. března 2022

Učíme se v Třeboni: Odolný siven americký

Siven americký (Salvelinus fontinalis) je běžným zástupcem lososovitých ryb v našich vodách. Jen málo rybářů by si dokázalo lov nebo svůj chov představit bez tohoto druhu, a to i přesto, že jde o rybu v Evropě nepůvodní. Jak se k nám dostala? Proč je tak oblíbená? A proč žije mnohdy ve vodách v naprostém osamocení?

Zahraničí
28. února 2022

Březnové Rybářství: Lov hlavatek, moje každoroční droga. Tentokrát s Jakubem Vágnerem

Loňská sezóna lovu hlavatek na slovenské řece Hron se nesla v trochu jiném duchu. Asi měsíc před zahájením mě kontaktoval Jakub Vágner. Měl v plánu natáčet lov hlavatek a samozřejmě si chtěl také nějakou pěknou ulovit, a tak mě požádal, jestli bych mu trochu nepomohl.

Praxe
27. února 2022

Parma, sen rybářů

Parma nežije v každé řece, drží se jen na určitých místech. Ne každý úsek řeky jí vyhovuje. Nemá v oblibě vodu klidnou se zabahněným dnem, nedrží se v tůních. Miluje proud a čisté a tvrdé dno. Písek, štěrk, kameny.

Recepty
27. února 2022

Sumec na rajčatech

Můžeme použít sladkovodní i mořské ryby. Osvědčili se především sumec a kapr, z mořských ryb především treska.

Poznávání
25. února 2022

Březnové Rybářství: Jsou ryby stejně vybíraví strávníci jako lidé?

Živí se všichni jedinci v populaci jednoho rybího druhu stejně, nebo zde existuje výrazná individualita? Na tuto otázku jsme se s kolegy z Biologického centra Akademie věd zaměřili a výsledky rozhodně nejsou nezajímavé.

Praxe
24. února 2022

Učenlivé štiky: Kolikrát se musí štika záběrem na nástrahu „spálit“, aby se poučila?

Na hojně prochytávaných vodách jsou postupem času záběry dravých ryb vzácnější a vzácnější. Mnozí rybáři to znají i z podzimních lovů, když narazí třeba na hejno okounů. Několik minut následuje jeden záběr za druhým a pak je zničehonic konec.

Praxe
23. února 2022

Poznejte ji a ulovte: Hlavatka obecná

Tato ryba, slastný sen mnoha rybářů, je známější pod přídomkem podunajská. Ostatně se tak ještě před pár lety jmenovala oficiálně. Hlavatka (Hucho hucho) je fascinující tvor. Ve všech ohledech.

Zahraničí
22. února 2022

Poslední dva roky pro islandské velrybáře: Za plánovaným ukončením lovu stojí vysoké náklady a tvrdá japonská konkurence

Island plánuje od roku 2024 ukončit lov velryb. Podle informací deníku The Guardian to oznámilo islandské ministerstvo rybolovu. Island je jedním z mála států, které stále povolují komerční lov velryb.

Poznávání
21. února 2022

Učíme se v Třeboni: Co se děje teď v zimě na rybnících?

Kalendář ukazuje třetí zimní měsíc – únor. I když se zdá, že je na rybnících klid, u vody se práce nikdy nezastaví. Důležitou činností v průběhu zimy je prořezávání prohlubní a obsekávání výpustných zařízení.

Poznávání
21. února 2022

Užitečné napětí

Při slově napětí si někteří z nás vybaví dusno panující třeba v pracovním kolektivu, jiní si zas představí elektrický proud a stožáry vysokého napětí. Jenom málokdo si ale uvědomuje, že jiné napětí hraje důležitou roli i v životě mnoha vodních organizmů žijících těsně při vodní hladině.

Recepty
19. února 2022

Lososový krém

Skvělá polévka nadchne každého labužníka! Je výživná, hodí se do chladných dnů, protože vás zahřeje!

Poznávání
18. února 2022

Na ryby se šípem

Možná i vás napadlo, že by se takto mohla jmenovat nová televizní relace, kterou by moderoval Karel Šíp. Když jsem se ale zamýšlel nad názvem článku, měl jsem na mysli skutečný lov ryb pomocí luku a šípu. Jedná se totiž o prastarou loveckou metodu, kterou už drtivá většina lidstva nepoužívá.

Praxe
17. února 2022

Co by měl vědět každý začátečník: Stojany, vidličky, podpěry a držáky

To všechno jsou věci, do kterých se odkládají pruty. I toto odvětví rybařiny urazilo za posledních několik let obrovský kus cesty dopředu. Jsou ale vůbec tyto pomůcky třeba a podle čeho si vybírat konkrétní typ?

Zahraničí
16. února 2022

Jak jsem v Řecku chytil „našeho“ úhoře

Jsou dvě hodiny ráno. Po třiceti doslova úmorných hodinách cestování konečně vystupujeme na řeckém ostrově Korfu. Z útrob lodi kromě jiného vynáším i sportovní tašku ozdobenou transportní trubkou. Nezvyklé zavazadlo ihned budí pozornost ostatních spolucestujících.

První Předchozí 1 53 61 62 63 64 65 73 163 177 Další Poslední

Novinky z iRybářství na váš e-mail

Články, videa, recepty a další novinky na váš e-mail. Mějte přehled