Fotografie
Josef založil otázku Lov candátů pří...
před 71 dny
Fotografie
Jaroslav vložil recept Smažený kapr...
před 71 dny
Fotografie
Jakub přidal úlovek Kapr obecný...
před 71 dny
Fotografie
drax@seznam.cz přidal úlovek Sumec velký...
před 71 dny
Fotografie
Josef přidal úlovek Štika obecná...
před 71 dny

Články

Rybaření je nekonečná zábava, ale i koníček, při kterém se můžeme stále zlepšovat. Pokud jste u vody rádi nejen fyzicky, ale taky v myšlenkách, vyberte si svůj šálek kávy a pusťte se do čtení!

Praxe
9. ledna 2023

Rybaření vesele i vážně: Jak se loví ostroretka?

Ostroretka stěhovavá je zajímavá ryba, kterou by měl každý rybář poznat. Společně s parmou a podouství patří mezi typické obyvatele říčních proudů.

Recepty
8. ledna 2023

Rybí casserole

Casserole znamená francouzsky hrnec nebo pánev a nazývá se tak i pokrm, který se vaří v jednom hrnci nebo pánvi.

Rady začátečníkům
7. ledna 2023

Co by měl vědět každý začátečník: Položená

V mnoha knihách věnovaných začátečníkům autoři jako první rybolovný způsob doporučují plavanou. Ta je však poměrně složitá jak na sestavení i ovládání udice. O úspěchu či totálním propadáku rozhodují i drobné nuance.

Novinky
5. ledna 2023

Úhyn ryb v karvinském jezeře. Může za něj odbahňování?

V jezeru v parku Boženy Němcové v karvinském Fryštátě uhynuly desítky ryb, mezi nimi kapři, štiky, úhoři, plotice a cejni. Na úhyn upozornili příslušné orgány místní rybáři.

Praxe
4. ledna 2023

Mýty a polopravdy okolo boilie

Boilie je mezi kapraři bezpochyby tím nejdiskutovanějším tématem. Skoro každý řeší, na co kdo chytá a zvlášť tehdy, když je úspěšný. Mnozí těmto kuličkám přisuzují zázračnou moc, mnozí od nich očekávají i to, co samy o sobě nesvedou.

Praxe
3. ledna 2023

Se splávkem za lednovými tloušti

Jsem rybář, který si nelibuje jen v jedné rybářské technice, ale vyžívám se v mnohých z nich. Rád chytám kapry, miluji přívlač a posedím si s chutí u feederového prutu.

ČRS a MRS
2. ledna 2023

Platnost povolenky: Ve kterých ÚS smíte na loňskou povolenku chytat i v některých lednových dnech roku 2023?

Pravidla jednotlivých územních svazů se v platnosti povolenek liší. V některých územních svazech si od 1. ledna se starou povolenkou už nezachytáte, jinde ji můžete používat ještě deset dní.

Poznávání
2. ledna 2023

Ze života sekavců

Sekavec je sladkovodní bentická ryba téměř s nulovým významem v rybářství a akvakultuře, nicméně s ohromným potenciálem pro současnou vědu a výzkum.

Recepty
1. ledna 2023

Makrela na víně

V lednu „ulovíme“ čerstvou rybu, která by stačila na zasycení celé rodiny, spíš v obchodě než u vody. Přinášíme proto recept na rybu, kterou na pultech obyčejně bez potíží najdeme.

Poznávání
31. prosince 2022

Učíme se v Třeboni: Introdukce okounka pstruhového v ČR

Okounek pstruhový s naším okounem říčním nemá z genetického hlediska mnoho společného. Přesto si však ve stylu života jsou oba druhy dost podobní a okounek pstruhový měl v našich vodách naplnit velká očekávání.

Praxe
30. prosince 2022

Při lovu na dírkách musíte mít pevný krok a pocit bezpečí

Stačí pár stupínků tepla. V noci přijde mráz a ráno je na ulicích mazec. Na ledovce stačí jeden špatný krok a už se válíte na chodníku. Když vše dopadne dobře, tak si jen zanadáváte, otřepete a jdete dál. Hrozí ale i zlomeniny a jiné úrazy, které mohou mít vážné následky. Jiné to není ani při lovu ryb pod ledem.

Praxe
29. prosince 2022

Co by měl vědět každý začátečník: Chytání pod ledem

Díky neustále se zvyšujícímu počtu privátních rybníků zažívá znovu objevený způsob rybolovu doslova zlatý věk. Stejně jako se rozrůstá skupina jeho příznivců, přibývá i těch, kteří mají na rybaření pod ledem zcela opačný názor.

Poznávání
28. prosince 2022

Podle nosa poznáš kosa? Jesetera!

I nejnovější rybářské publikace o naší ichtyofauně, asi hlavně z nostalgie, uvádějí mezi zástupci čeledi jeseterovití (Acipenseridae) tři druhy – jesetera malého, jesetera velkého a vyzu velkou. Pravda je, že jediným z těchto původních druhů, který přežil v našich řekách a vydržel všechny nápory civilizace, je pouze jeseter malý.

Poznávání
27. prosince 2022

Učíme se ve Vodňanech: Odchováváme sladkovodní rejnoky

Chovem rejnoků neboli trnuch se u nás ve škole zabýváme již řadu let a poměrně úzce spolupracujeme v tomto smyslu také s kolegy z Fakulty rybářství a ochrany vod. V první řadě se asi nabízí otázka, proč na rybářské škole chováme rejnoky a další subtropické a tropické ryby, když v rybnících plavou kapři?

Praxe
26. prosince 2022

Háčky mají ostré špičky, schovejte je do krabičky

Budík zazvoní ráno ve čtyři hodiny a vyžene rybáře z vyhřátého pelechu. Následuje rychlá snídaně, ranní hygiena, oblékání, poslední kontrola vybavení a přesun do auta. Věci se naházejí ve spěchu na zadní sedadlo a už se vyráží.

První Předchozí 1 31 39 40 41 42 43 51 141 177 Další Poslední

Novinky z iRybářství na váš e-mail

Články, videa, recepty a další novinky na váš e-mail. Mějte přehled