Fotografie
martimo@email.cz přidal úlovek Amur bílý...
před 55 dny
Fotografie
matejmarsik2@gmail.com přidal úlovek Štika obecná...
před 56 dny
Fotografie
Jiří přidal úlovek Candát obecný...
před 56 dny
Fotografie
martimo@email.cz přidal úlovek Kapr obecný...
před 56 dny
Fotografie
Jakub přidal úlovek Jelec jesen...
před 57 dny

Články

Rybaření je nekonečná zábava, ale i koníček, při kterém se můžeme stále zlepšovat. Pokud jste u vody rádi nejen fyzicky, ale taky v myšlenkách, vyberte si svůj šálek kávy a pusťte se do čtení!

Poznávání
2. června 2023

Červnové Rybářství: Soustava krevního oběhu a teplota rybího těla

Krevní oběh představuje u ryb uzavřený systém, který je tvořen srdcem, tepnami, žilami a vzájemně propojenou tepennou a žilnou kapilární sítí. Součástí cévní soustavy je také lymfatický (mízní) systém, který je u ryb velmi dobře vyvinutý a je srovnatelný s lymfatickým systémem suchozemských obratlovců.

Poznávání
1. června 2023

Červnové Rybářství: Dobří lososi se vracejí

Severočeský územní svaz Českého rybářského svazu v letošním roce završí 25 let úsilí o trvalé navrácení úžasné ryby, lososa obecného (atlantského) do českých vod.

Poznávání
31. května 2023

Říční ramena se rodí, stárnou i zanikají

Není to tak dávno, kdy si i naše řeky žily svůj vlastní život a okolní krajinu přetvářely podle odvěkých zákonů přírody. Pak se je ale člověk rozhodl zkrotit. Někdy se mu to povedlo víc, jindy míň. Výsledek regulace našich řek a potoků, které proběhly hlavně v 19. a 20. století, máme všude kolem nás, především v zastavěných oblastech.

Poznávání
30. května 2023

VIDEO: V obýváku u pruhovaných banditů

Pokud pravidelně čtete časopis Rybářství, určitě znáte úchvatné podvodní fotografie Mirka Bráta. Můžeme se díky nim aspoň v představách ponořit do fantastického vodního světa, vidět ryby pěkně zblízka. Skoro se jich dotknout.

Novinky
29. května 2023

Tři cizinci se vydali pytlačit, chytili je strážníci. I s pytlem plným ryb

V podvečer 14. května vyjeli prostějovští strážníci prověřit telefonické oznámení. Týkalo se skupinky mužů, která měla lovit ryby v městském rybníku. Uvádí to Městská policie Prostějov na svých stránkách.

Praxe
29. května 2023

Jarní chytání kaprů na řece

Rád bych se s vámi stručně podělil o zkušenosti z jarního lovu kaprů na řece. V první řadě berte v potaz, že to jsou pouze mé poznatky a zkušenosti, které nemusejí fungovat na každé vodě.

Recepty
28. května 2023

Sleď s rajčatovou omáčkou

Recept ze švédské kuchyně, kde jsou sledi velmi oblíbeni.

Praxe
26. května 2023

Jak ulovit jesena

Jelec jesen je třetím členem z rodiny jelců. Zatímco tloušť i proudník patří k hojným rybám, jesen se vyskytuje v našich revírech jen zřídka. V minulosti z našich vod téměř vymizel a dostal se dokonce do seznamu ohrožených živočichů v Česku. Velkou zásluhu na tom mělo silné znečištění vod.

Novinky
25. května 2023

27 karasů obecných má nové útočiště. Díky nápadu zaměstnance elektrárny

Lidé z Elektrárny Ledvice pomáhají zachraňovat karase obecného. Po čtyřech letech příprav vysadili 27 ryb do jedné z retenčních nádrží chemické úpravny vod Elektrárny Ledvice. Ta slouží energetikům ze Skupiny ČEZ jako přírodní indikátor nezávadnosti vody.

Novinky
24. května 2023

Candátí hlídka

Druhý týden po instalaci umělých třecích hnízd pro candáty jsme se opět vydali na ÚN Slapy na inspekční cestu, abychom se podívali, zda je vše tak, jak má být. Protože voda v nádrži je vlivem přítomných rozsivek zbarvená do hněda a na 4 metrech hloubky již mnoho světla pro čip naší kamery nenajdeme, vzali jsme si tentokráte na cestu i přísvit.

Praxe
23. května 2023

Pražští rybáři instalovali v tocích třecí prkna pro kaprovité ryby. Vyrobit si je můžete i vy!

Územní svaz města Prahy letos instaloval na svých revírech tzv. třecí prkna, která slouží rybám jako výtěrový substrát.

Poznávání
23. května 2023

Jak vidí ryby

Jistě mi dáte za pravdu, že i když jsou ryby daleko primitivnější než my, vládci planety Země, jejich pohled po vytažení z vody je někdy natolik výmluvný, že čekáme jen na to, kdy na nás ryba promluví. Možná i proto postupně přibývá zastánců metody „Chyť a pusť“.

Praxe
21. května 2023

Z deníku rybářovy manželky: Noční rybolov

V začátcích rybaření, když jsem ještě nesdílela manželovo nadšení, jsem zažívala krušné chvíle. Vrtalo mi hlavou, proč se někdy vydá na ryby až navečer a vrací se domů po půlnoci.

Recepty
21. května 2023

Pikantní pečený úhoř

Ulovili jste úhoře a nemáte doma udírnu? Nabízíme jednoduchý a chutný recept na pečeného úhoře.

Praxe
20. května 2023

Jak si vyrobit rybářskou bójku

Jedná se o jednoduchou bóji ve tvaru H sloužící k označení krmného místa, nebo ji lze použít jako falešnou bóji na sumce.

První Předchozí 1 21 29 30 31 32 33 41 131 177 Další Poslední

Novinky z iRybářství na váš e-mail

Články, videa, recepty a další novinky na váš e-mail. Mějte přehled