Články
Rybaření je nekonečná zábava, ale i koníček, při kterém se můžeme stále zlepšovat. Pokud jste u vody rádi nejen fyzicky, ale taky v myšlenkách, vyberte si svůj šálek kávy a pusťte se do čtení!
U Strakonic byly otráveny ryby za 60 tisíc. Případ řeší policie
Od 11. dubna vyšetřuje policie z Radomyšle masivní úhyn ryb na rybníce Zášlení. Do rybníka se pravděpodobně dostala neznámá látka, která způsobila úhyn sedmi set kaprů.
Firmy experimentují s 3D tiskem rybí svaloviny. V budoucnu se možná ryby nebudou lovit, ale pěstovat
Nadměrný rybolov pomalu decimuje populace volně žijících ryb. I přes veškeré kvóty se podle OSN stále loví o třetinu mořských živočichů víc, než je příroda schopna doplnit. Rybí farmy jsou schopné pokrýt část poptávky, ale mají také mnoho negativních dopadů. Co kdybychom si ale mohli maso „jednoduše“ vytisknout?
Kladivo českého vikinga — lov štik na jerky
Dnes se pokusím poodhalit roušku tajemství současné přívlače. Slovo tajemství není úplně výstižné, protože se jedná spíše o orientaci v záplavě trhu, který chrlí neustálé novinky. Pravdou ale je, že mnohé jsou opravdu výborné a slaví úspěch. Po čase však dravci předhazované tutovky okoukají a záběry začínají ubývat.
Příprava partiklu. Namáčení, vaření, kvašení i klíčení
V první řadě je nutné si uvědomit, že většina partiklu po namočení do vody bobtná, tedy zvětšuje svůj objem. Není těžké si domyslet, co se asi stane, když někdo do vody nasype třeba pytel neuvařeného hrachu.
Vzpomínka na chytání se strejdou. Na Vranovské přehradě tahal obří štiky a okouny
Bylo mi dvanáct, když otec poprvé kývl známému na čtrnáctidenní rybářskou dovolenou na ÚN Vranov. Tuto novinu jsem pochopitelně uvítal s radostí a se slibem, že na vysvědčení budou nejhůře dvojky. Jako mladého jinocha mě pochopitelně těšila ještě skutečnost, že tátův známý s sebou bere obě dcery, které byly ode mě o dva roky starší.
Sumec pečený na houbách
Sumec je pro většinu rybářů i nerybářskou veřejnost jako potravina podle mě neznámá. Ano, ulovit sumce umění jen zkušení rybáři, no a v obchodech je jeho maso zase spíše výjimečné. V neposlední řadě všeobecné mínění ovlivňuje i názor, který říká, že maso sumce je tučné a méně kvalitní. Ano, větší sumci se hodí spíše na uzení, ale ryby v délce do jednoho metru vám coby strávníkům udělají radost.
Oceány můžeme zachránit, ale musíme začít hned, tvrdí vědci
Na našem rozhodnutí závisí, jestli pro budoucí generace zanecháme oceán plný života, nebo mrtvý a bez živočichů, tvrdí vědci. Rozhodnutí ale prý musí padnout co nejdříve.
Na Lipně ukradl zloděj tabule vyznačující oblast zákazu rybolovu. Dejte si pozor, ať nepřijdete o povolenku
Okolo přítoku Olšina je z důvodu ochrany ryb zakázán rybolov od od 25. 3. do 20. 4. Neznámý pachatel se pravděpodobně domníval, že když cedule zmizí, bude v oblasti možné lovit bez postihu. To se však spletl.
Štika v citronové omáčce
Štika, krásný to žralok ze sladkých vod. Maso štiky je křehké, trochu sušší a proto je lepší rybu připravovat vcelku a pokud možno s omáčkou. Avšak výborný je i filet štiky upravený podle následujícího receptu.
Kam na ryby? Ostravice 6
Duben je měsíc, na který netrpělivě čekají příznivci lososovitých ryb, hlavně pak ti, kteří jsou po dlouhé zimě natěšeni na to, až uchopí svůj muškařský či přívlačový speciál a vyrazí k vodě. Mnozí z nás mají své oblíbené místo či revír, na který se rádi vrací. Není však od věci jít vstříc nepoznanému a poodhrnout roušku tajemství, kterou je zahalen každý nový revír.
Lidé při individuálním sportování už nemusí nosit roušku. Patří sem i rybáři?
Včera 6. dubna bylo na jednání vlády odhlasováno, že při individuálních sportech (běhání, jízda na kole...) nemusíte nosit roušku. To však neplatí, pokud se vyskytujete ve větší skupině lidí. Jak je to při rybaření? V současnosti se čeká na oficiální vyjádření Ministerstva zemědělství.
Jedovaté ryby v ČR? Poradíme, na které druhy si dát pozor
O hazardu, který podstupují hlavně japonští gurmáni při konzumaci lahůdky fugu – masa mořských čtverzubců, toho ví díky bulváru i povedenému dílu detektivního seriálu Colombo poměrně dost i široká veřejnost. Mezi našimi rybáři se ale stále najdou tací, kteří zapomínají na skutečnost, že jim mohou způsobit otravu, tzv. ichtyosarkotoxismus, i některé naše sladkovodní ryby.
Pražští rybáři získali čtyři nové rybníky pro sportovní rybolov. Na jednom už se loví, kdy se rybářům „otevřou" další?
Pražští rybáři získali v okolí Dobříše dvanáct nových rybníků, k rybolovu jsou však vhodné pouze čtyři. Na jenom z nich můžete rybařit už od zítra.
Candát na mandlích s vinnou omáčkou
Candát je ryba nejen krásná, ale kvalitou masa i jeho chutí vynikající. Bohužel, cena candáta v obchodech i restauracích je vysoká. I proto přistupujme k jeho úpravě citlivě a hlavně jednoduše, neboť právě tím vynikne jeho chuť.
Jak a kam se loni vysazovaly ryby v Praze? Podívejte se na všechny revíry
V tomhle revíru nejsou ryby. Sem se nenasazuje. Tady se dává kapr jen na jaře. Podobné věty slyšíte u vody poměrně často. Je to však skutečně pravda? Jaká je realita?
Novinky z iRybářství na váš e-mail
Články, videa, recepty a další novinky na váš e-mail. Mějte přehled
Vložením e-mailu souhlasíte s podmíkami ochrany osobních údajů