Fotografie
Michal přidal úlovek Amur bílý...
před 149 dny
Fotografie
Michal přidal úlovek Amur bílý...
před 149 dny
Fotografie
Michal přidal úlovek Amur bílý...
před 149 dny
Fotografie
Michal přidal úlovek Amur bílý...
před 149 dny
Fotografie
Michal přidal úlovek Amur bílý...
před 149 dny

Články

Rybaření je nekonečná zábava, ale i koníček, při kterém se můžeme stále zlepšovat. Pokud jste u vody rádi nejen fyzicky, ale taky v myšlenkách, vyberte si svůj šálek kávy a pusťte se do čtení!

Novinky
23. srpna 2021

Otrávený Hron: V řece není žádný život, zmizel i zoobentos

Na konci července otřásla Slovenskem katastrofa, která nemá za poslední desetiletí obdoby. Únik digestátu z bioplynové stanice v obci Budča v okrese Zvolen způsobil otravu řeky Hron v úseku minimálně 30 kilometrů. Rybáři sesbírali přes pět tun uhynulých ryb. Po nedávno provedeném ichtyologickém průzkumu ovšem přišla další špatná zpráva.

Praxe
22. srpna 2021

Rybaření pro srpnové dny: Zkuste „rychlopoloženou“ nebo chytání kaprů na pečivo z hladiny

Když se mě lidé ptají, které tři měsíce rybářského roku mám nejraději, odpovídám bez zaváhání: „Čtvrtletí, které začíná srpnem.“ V srpnu máme poslední příležitost pokusit se o úlovek většího úhoře či potočáka. Nádherné chvíle u tekoucích vod můžeme zažít při chytání tloušťů na ovoce.

Poznávání
21. srpna 2021

Stále tajemní a velmi ohrožení úhoři (2)

Stoletý úhoř novozélandský (A. diefenbachií) byl v roce 1980 zjištěn na Novém Zélandě. V Evropě jsou čtyřicetiletí úhoři říční pravidelně nalézáni v irských jezerech a ze zajetí jsou známi i úhoři starší.

Poznávání
20. srpna 2021

Stále tajemní a velmi ohrožení úhoři (1)

Dva a půl tisíce let se snaží lidé odhalit život úhořů říčních, těchto tajemných ryb. A dodnes není o nich vše známé. Zájem o život úhořů vznikl hlavně tím, že lidé v řekách viděli mladé i dospělé úhoře, ale nikdy neviděli jejich jikry a neviděli úhoře ve tření, což ostatně platí dodnes. A to je odlišovalo od ostatních známých ryb. Proto ve vzdálenější i novější době vznikly nejrůznější teorie o jejich původu.

Recepty
19. srpna 2021

Šonovy recepty: Pstruh v sezamovém těstíčku

Posledně jsem vám líčil, jak je krásné chytání pstruhů. Mám ho rád ještě z jednoho důvodu – pstruha mám spojeného i s vůní rozpáleného másla. Nebudu nic nalhávat, má skvělé maso.

Praxe
18. srpna 2021

S krmítkem bez návnady?

Ne, nezbláznil jsem se! I když je titulek prapodivný, je naprosto přesný. Rybářovo krmítko od počátku bylo nositelem návnady, která měla přilákat rybu. Na tom se po desítkách let nic nezměnilo a rybáři i dnes krmítka „futrují“. Ale proč tedy krmítko bez návnady?

Praxe
17. srpna 2021

Jak vyzrát na mazané tlouště? (3)

Kdysi, to už bylo na konci prázdnin, stojím uprostřed řeky a pomalu brodím proti proudu. Voda je hodně nízká. Dlouho nepršelo a v nejhlubších místech mám nejvíce tak do půli stehen. Pro lov tloušťů je to tady ideální stav a já ho hodlám využít, protože předpověď říká, že bude pršet, a to hodně, což tady znamená vyšší a kalnou vodu, takže s tloušti by byl na chvíli konec.

Praxe
16. srpna 2021

Jak vyzrát na mazané tlouště? (2)

Kdysi jsem narazil na pěkného tlouště na malé říčce v poměrně zarostlém úseku, kam mnoho rybářů nechodí. Vysoká tráva na břehu, nízké, ale pořádně husté vrbové houští docela slušně znemožňují přístup k vodě. Úsek pod místem i nad ním je hodně frekventovaný, a tak si dovedete představit, že tu mnoho ryb není, anebo není snadné je chytit.

Praxe
15. srpna 2021

Jak vyzrát na mazané tlouště? (1)

Když tak přemýšlím, kterou rybu z řeky mám nejraději, hodně váhám, protože všechny říční druhy chytám hodně rád, a tak raději řeknu něco o té, s níž se potkávám třeba při lovu přívlačí nejčastěji. Je to jelec tloušť.

Recepty
14. srpna 2021

Kapr na křenu

Jednoduchá, a přitom velmi zajímavá úprava této nejtradičnější české ryby. Pokud máte pocit, že jste už kapra ochutnali na všechny způsoby, zkuste tento recept.

Ostatní
13. srpna 2021

Bambus, průkopník při výrobě rybářských prutů

Naši předkové dobře znali kvalitu různých domácích dřevin a během staletí zjistili i to, které jsou nejvhodnější na výrobu rybářské udice. Zřejmě nejvíce preferované byly snadno dostupné lískové pruty, pevnější ale byly udice z jiných vzácnějších dřevin, například z dřínu.

Poznávání
12. srpna 2021

Vrána rybářka loví pro zábavu!

Určitě nejsem sám, koho zajímají šikovné kousky různých živočichů, které naznačují, že inteligencí nebyl obdařen pouze člověk. Dlouho jsem se z nich těšil hlavně při prohlížení krátkých filmových šotů, které kolují po internetu, nebo je znám z literatury.

ČRS a MRS
11. srpna 2021

Nástrahy nad 15 cm, zákaz lovu z plavidel. ČRS vysvětluje, proč zavádí omezení na ÚN Nechranice

Od roku 2022 dojde k úpravě bližších podmínek výkonu rybářského práva na revírech Severočeského územního svazu, nejvíce změn se týká lovu dravých ryb na ÚN Nechranice. Dotknou se tedy hlavně vláčkařů a muškařů. Řada z nich s omezením výrazně nesouhlasí a na sociálních sítích to dávají hlasitě najevo.

Ostatní
10. srpna 2021

Nakolik jsou pravdivé legendy o sumcích?

Každý český rybář jistě zná nejrůznější rybářské legendy. Mnohdy jde o historky, které jsou předávány z generace na generaci už po celá desetiletí. Zřejmě nejúžasnější jsou však neuvěřitelné příběhy o sumci velkém (Silurus glanis).

Šupiny
10. srpna 2021

Šonova hodina rybářské vietnamštiny: Cá hồi vân [ka-hoi-van] = pstruh duhový

Když se řekne pstruh, okamžitě se mi to spojí s krásnou přírodou doprovázenou zvukem zurčení potoků a k tomu krásný zpěv ptáků. Lov těchto krásných ryb považuji za elegantní disciplínu v rybařině.

První Předchozí 1 68 76 77 78 79 80 88 177 Další Poslední

Novinky z iRybářství na váš e-mail

Články, videa, recepty a další novinky na váš e-mail. Mějte přehled