Fotografie
Vojtech přidal úlovek Pstruh obecný...
před 149 dny
Fotografie
Vojtech přidal úlovek Kapr obecný...
před 149 dny
Fotografie
Michal přidal úlovek Amur bílý...
před 149 dny
Fotografie
Michal přidal úlovek Amur bílý...
před 149 dny
Fotografie
Michal přidal úlovek Amur bílý...
před 149 dny

Články

Rybaření je nekonečná zábava, ale i koníček, při kterém se můžeme stále zlepšovat. Pokud jste u vody rádi nejen fyzicky, ale taky v myšlenkách, vyberte si svůj šálek kávy a pusťte se do čtení!

Praxe
6. září 2021

Jak si užít víkendové rybaření

Každý rok před začátkem rybářské sezony, v jejím průběhu i na jejím konci přemýšlíme o rybářských výjezdech a naše vycházky k vodě plánujeme. Plány však následně narážejí na realitu, která je od nich vzdálená. Přemýšlet o týdenních i delších výpravách za kapry je sice hezké, ale možností pod vlivem různých objektivních okolností bývá méně. Naučil jsem se tedy své rybářské výjezdy dlouhodobě neplánovat a každý okamžik, který strávím na rybách, si užívám s tím, že se přece věnuji svému milovanému koníčku.

ČRS a MRS
6. září 2021

V Chrudimce sesbírali rybáři 60 kg uhynulých ryb

Na řece Chrudimce u obce Vítanov pod čističkou zasahovaly celé nedělní odpoledne dvě jednotky hasičů. Došlo zde k úhynu více než 60 kg ryb. Podle místních rybářů se podobné otravy v těchto místech bohužel stávají pravidelně.

Poznávání
5. září 2021

Prospěšné harampádí pod hladinou vod

Jistě jste mnozí v poslední době dostali emailem kratičký film o vraku auta, z něhož se po vytažení na břeh vysypalo množství pěkných sumců. Pro laiky možná udivující, většině rybářů ale vcelku známá skutečnost.

Poznávání
3. září 2021

Ocasní ploutve: Jako lodní šroub i kormidlo

Během milionů let vývoje se u vodních živočichů, potažmo později u těch, kteří vstupují do vody jenom občas, opakovaně „proměnila“ ocasní část těla v orgány pohybu připomínající svou funkcí lidské vynálezy – lodní šroub a kormidlo.

ČRS a MRS
2. září 2021

Severočeši mají nový revír

Severočeský územní svaz informuje na svých stránkách o otevření nového mimopstruhového revíru. Nádrž vznikla na území zaniklé obce Židovice, i proto nese její název. Proběhlo už její prvotní zarybnění.

ČRS a MRS
1. září 2021

Otrávená Bečva: Vědec prokázal, že se znalec Klicpera mýlí. Přišla na něj kontrola

Hydrochemik Jakub Hruška z Akademie věd provedl v polovině srpna společně s místními rybáři experiment s chloridem sodným (kuchyňskou solí), aby si ověřil, jak se mohly jedovaté látky v Bečvě osudného 20. září 2020 šířit. Pokus prokázal, že jed nemohl vytéct z areálu rožnovské Tesly, jak tvrdí soudní znalec Jiří Klicpera. Včera zahájila Česká inspekci životního prostředí (ČIŽP) kontrolu rybářů Akademie věd i rybářů od Bečvy.

Video
31. srpna 2021

Pitbul rybářem: Máme obdivovat tuhle „mašinu na úlovky“?

Všichni jsme viděli záběry kanadských nebo aljašských medvědů, jak v řekách loví lososy, kteří po stovkách táhnou vytřít se proti proudu. Tohle je normální koloběh přírody, zvláště v místech, kde dosud vládnou neregulované zákony divočiny. Je ale v pořádku, když se podobně chová váš vycvičený pes?

Šupiny
30. srpna 2021

„Souboj se sumcem o délce 220 cm trval skoro 40 minut,“ popisuje šťastná rybářka

Petra Janečková z Klatov rybaří od patnácti let. Převážně chytala kapry, ale když se jí podařilo předloni ulovit prvního sumce, okamžitě si pořídila vybavení na sumcařinu. Tuto sobotu se jí povedl na Orlické přehradě životní úlovek – sumec o délce 220 cm.

Šupiny
30. srpna 2021

Zářijové Rybářství: Výpravy juniorů za rybami

Podle množství fotografií úlovků, které nám mladí rybáři posílají do redakce, je jasné, že se o budoucnost české rybařiny rozhodně bát nemusíme. Nabízíme krátkou ochutnávku, o ostatních dětských rybářích a jejich úlovcích si můžete přečíst v novém čísle časopisu Rybářství, které se v nejbližších dnech objeví na pultech.

Ostatní
29. srpna 2021

Jak dobře znáte rybářský slang?

Stejně jako v jiných oblastech lidské činnosti má i rybářská hantýrka svoje specifické výrazy. Některé se dochovaly dodnes, jiné upadly v zapomnění.

Recepty
28. srpna 2021

Pikantní rybí karbanátky

K přípravě lze použít sladkovodní i mořské ryby, základem jsou vykostěné filety rybího masa. Použili jsme vykostěného kapra (svalové kůstky se rozemelou).

Poznávání
27. srpna 2021

Co způsobí invaze perutýna ohnivého?

V roce 1992 byla během uragánu Andrew zničena akvária Oceanária na Floridě, ze kterého do mořských vod uniklo šest perutýnů ohnivých. Perutýn ohnivý (Pterois volitans) je pozoruhodná, dekorativní a jedovatá mořská ryba z čeledi ropušnicovití, která přirozeně žije v Indopacifické oblasti.

Ostatní
26. srpna 2021

Kladivo českého vikinga: Rybářské vtipy, moudra a hádanky

K létu patří neodmyslitelně pohoda, volný čas, zahálka a pochopitelně i humor. Večerní sezení u táboráku či čekání na sumce jsou skvělou příležitostí k vyprávění veselých i neuvěřitelných příběhů. Dobrou náladu a další porci kresleného humoru přináší i srpnové Kladivo. Přeji všem senzační dovolenou a prázdniny plné trofejních úlovků.

Poznávání
24. srpna 2021

Zářijové Rybářství: Je kormorán velký pro ryby skutečně hrozbou?

Výskyt a početnost ryb v našich vodách jsou dány pestrou směsicí faktorů, které dohromady spoluvytvářejí zajímavou mozaiku různě hodnotných rybích společenstev. Pomineme-li obvykle dobře připravené stojaté soukromé vody, kde se nezřídka prohánějí i ryby z vod svazových (v lepším případě), nebo ryby ukradené při nelegálním rybolovu na vodárenských nádržích (v horším případě), pak není mnoho revírů, kam by se rybář opravdu rád vracel, kde by si skutečně skvěle zachytal.

První Předchozí 1 67 75 76 77 78 79 87 177 Další Poslední

Novinky z iRybářství na váš e-mail

Články, videa, recepty a další novinky na váš e-mail. Mějte přehled