Fotografie
Stanislava okomentoval Stojan...
před 244 dny
Fotografie
Stanislava okomentoval Bramborové poku...
před 244 dny
Fotografie
Jiří okomentoval Bramborové poku...
před 244 dny
Fotografie
Jaroslav okomentoval Asijské rybí zá...
před 244 dny
Fotografie
Jaroslav okomentoval Grundle po mlyn...
před 244 dny

Články

Rybaření je nekonečná zábava, ale i koníček, při kterém se můžeme stále zlepšovat. Pokud jste u vody rádi nejen fyzicky, ale taky v myšlenkách, vyberte si svůj šálek kávy a pusťte se do čtení!

Šupiny
28. února 2020

Jak se změnil rybolov v Norsku za posledních deset let?

Vloni v květnu jsem neodolal nabídce, abych se znovu podíval do Norska. Docela jsem váhal, ve svých šestašedesáti letech mám svoje mouchy a vrtochy, ale manželka a o hodně mladší kolega Honza mě nakonec přemluvili. Na přípravu moc času nebylo, takže jsem oprášil svůj starý cajk, něco dokoupil na internetu a režnou nití zalátal přestárlý „zimní“ pracovní oblek. Holt, mladé jsem měl sebou jenom nadšení.

Poznávání
28. února 2020

OBRAZEM: Poklad maltézských rytířů a největší žralok bílý

Věže kostelů propichují oblohu a pokoušejí se o spojení s nekonečnem. Horké slunce válcuje krajinu se sisyfovskou trpělivostí. Vždycky, když hrozí, že ji promění v měkké těsto, přijde ochlazující soumrak. Kámen se jen neochotně vzdává nahromaděného tepla a tak ostrov posílá hvězdám na obloze horké polibky. Ztratil jsem se v krajině ostrova mezi Sicílií a Afrikou.

Šupiny
27. února 2020

Jak jsem při chytání štik málem uhořel

Jak ten čas letí, řekl bych, když si vzpomenu na jednu naši výpravu někdy před 25 lety, kdy jsme s kamarády vyrazili na štičí safari, jak jsme se tehdy nazvali naši výpravu za štikami na Lipno.

Šupiny
27. února 2020

Výzva jménem Sea Trout (1)

Představa chytání mořských pstruhů mě lákala už několik let. O lovu tečkovaných torpéd na rozlehlých plážích jsem slyšel a četl více než dost. Velmi malá, dokonce až nepatrná úspěšnost výprav mé růžové představy kalila, proto přednost na pomyslném žebříčku cestovatelských plánů nejdříve dostali polaci a dorši z ostrova Hitra a štiky z opravdu velkého rybníka, jemuž Švédové říkají Malerské jezero.

Retro
26. února 2020

Vzpomínky na staré časy aneb Jak jsem ulovil krávu

Na dřevěné lávce pod mlýnem se zastavil starý, silně prošedivělý muž. Opřel si hůl o zábradlí a smutným pohledem spočinul na mlýnském náhonu. Co všechno tady prožil. O tom už by se dalo chvíli vyprávět.

Poznávání
26. února 2020

Učíme se v Třeboni. Nové generace línů

Lín obecný (Tinca tinca) se řadí k našim původním druhům ryb a patří do tzv. kaprovitých. Vyskytuje se v celé Evropě až po Ural. Přičemž málokdo ví, že lín se vykytuje např. i na jihu Švédska.

Praxe
25. února 2020

Lehká přívlač na našich vodách: Gumové nástrahy

Na lehké a zvláště pak ultralehké přívlači mě vždycky fascinovalo, jak velké množství všelijakých nástrah se dá použít. Od gumových nástrah všemožných tipů, tvarů a barev, přes malé třpytky rotační či plandavky, po nejmenší wobblery, popřípadě marmyšky a streamery.

Poznávání
25. února 2020

Jak Karel IV. zasahoval do počátků budování rybníků u nás a co předcházelo vzniku Máchova jezera?

První vodní nádrže na našem území nepochybně vznikaly už někdy ve třetím a čtvrtém století našeho letopočtu. Šlo o jednoduché nádrže sloužící pro zadržení vody pro hospodářské účely, například pro praní rud nebo sklářství, nebo také pro účely rýžování zlata. Nádrže, také nazývané klauzury, měly jen jednoduchou sypanou hráz a propusti z klád se stavidly na návodní straně.

Novinky
24. února 2020

Na výstavě For Fishing se plnily dětské sny

Děti z rybářského kroužku z Domu dětí a mládeže Hlučín se vydaly na dobrodružnou výpravu na výstavu For Fishing 2020. Pro mnohé z nich to byla vůbec první zkušenost s akcí takových rozměrů.

Poznávání
24. února 2020

Mořská poradna – pilker

Jezdíme do Norska už řadu let na jedno místo. Většinou se věnujeme přívlači na hloubkách 10-30 m. Koupil jsem si nový pilkerovací prut a multiplikátor. Jaká je ideální zátěž pro pilkerování na hloubkách 80-100 m?

Zahraničí
24. února 2020

Projeli jsme Seychely na katamaránu. Co jsme chytli?

Seychely evokují ve většině lidí představu exotického ostrovního ráje, kam se jezdí odpočívat na krásné pláže a jinak se tam nedá nic moc dělat. Po naší čtrnáctidenní plavbě na katamaránu, kdy jsme prozkoumali desítku ostrovů a ostrůvků, mohu zodpovědně prohlásit, že málokterá destinace je dosud tak „neobjevená“, jako tato.

Šupiny
23. února 2020

Při potápění pro štiku jsem se málem utopil! Starouškové plán nedomysleli

Bylo mně krásných šestnáct a stejně krásné červencové, prázdninové dopoledne. Chytal jsem na svém oblíbeném místě v Beňovech, pod jezem Úhlavy. Voda zpívala, plotice braly a tak jsem ani neslyšel, že na mě někdo volá.

Poznávání
22. února 2020

Mořská poradna – nejlepší období pro lov velkých tresek

Kdy na velkou rybu do středního Norska? Můžete mi doporučit vhodný termín na trofejní tresku obecnou?

Poznávání
21. února 2020

Nová místa, ryba jistá? Kdy a kde toto přísloví platí?

Říká se to. Bohužel tomu tak nebývá i když někdy se to povede. Tam, kde ryby nejsou, se záběru rybář prostě nedočká, ani kdyby se rozkrájel. A tak než sedět na jednom místě a čekat na zázrak, je mnohem lepší vydat se na rybářskou výpravu jen s minimálním vybavením a ryby hledat.

První Předchozí 1 47 137 145 146 147 148 149 157 177 Další Poslední

Novinky z iRybářství na váš e-mail

Články, videa, recepty a další novinky na váš e-mail. Mějte přehled