Fotografie
Jaroslav okomentoval Ruská rybí solj...
před 244 dny
Fotografie
Jaroslav okomentoval Aktivní rybolov...
před 244 dny
Fotografie
Jaroslav okomentoval Grilovaný siven...
před 244 dny
Fotografie
Jaroslav okomentoval Lov kaprů na ma...
před 244 dny
Fotografie
Jaroslav okomentoval Hledání smaragd...
před 244 dny

Články

Rybaření je nekonečná zábava, ale i koníček, při kterém se můžeme stále zlepšovat. Pokud jste u vody rádi nejen fyzicky, ale taky v myšlenkách, vyberte si svůj šálek kávy a pusťte se do čtení!

Poznávání
21. února 2020

Ferální formy ryb: kapr obecný nebo spíš rybniční?

Člověk začal již před tisíciletími v různých částech Země chovat některé druhy živočichů. Většinou proto, aby z nich měl větší užitek, jiné jen pro potěšení. Oba tyto principy se uplatnily i v případě domestikace ryb. Občas ale docházelo a stále dochází k opačnému procesu, když zdomácnělá zvířata utečou z chovu a vrátí se k divokému způsobu života. Odborníci populace zdivočelých živočichů označují jako ferální formy.

Retro
20. února 2020

Vzpomínáme na staré časy. Wobblery Ryna

Nejen lidé, ale i věci mají své osudy a je věčná škoda, že nemohou vyprávět. Pojďme se vracet do minulosti. Třeba do doby, kdy naviják, prut nebo korkový splávek sloužily svému páníčkovi klidně i po celý život.

Poznávání
19. února 2020

Mokrá pohlednice z Maroka. Létající kozy a přírodní kavárny s oploutvenými pedikérkami

Historie marockého přístavu Essaouira na pobřeží Atlantiku je ve svých počátcích spojena s mořeplavci z mocného i podnikavého Kartága. Vládce Hanno Mořeplavec před dvěma a půl tisíci lety podnikl řadu objevitelských plaveb, jejichž trasy opustily v současném Gibraltarském průlivu bezpečné a známé vody Středozemního moře.

Šupiny
19. února 2020

Dávná vzpomínka – Líni versus škola

Ve čtvrtém ročníku Zemědělské technické školy jsme se moc neučili. Opakovali jsme probranou látku a hlavně sestavovali ve dvojicích pro JZD v rámci okresu celoroční výrobní plány a podíleli se na vyměřování úprav pozemků. Proto nám také byly odloženy maturity na závěr července 1953. Rybářská sezona byla v plném proudu, bohužel čas žádný.

Novinky
18. února 2020

Mixážní pult, lednička či brusle. Dobrovolníci uklízeli přehradu Orlík

Stovky dobrovolníků se v sobotu 15. února zúčastnily druhého pokračování akce „Ukliďme Orlík“. Celkově se během obou akcí zlikvidovalo takřka 100 tun odpadu. Akci spolupořádaly Český rybářský svaz, Povodí Vltavy a Český svaz ochránců přírody.

Poznávání
18. února 2020

Mořská poradna – vhodný multiplikátor

Jaký je nejlepší multiplikátor? Doma mám multiplikátor, který používám na lov sumců. Můžete mi poradit, zda je vhodný do Norska na pilkerování?

Novinky
17. února 2020

Na co se můžete těšit u stánku handicapovaných rybářů na For Fishing?

Vážení přátelé cechu rybářského, již pátým rokem bude organizace ČRS MO Kladruby presentovat činnost handicapovaných rybářů z celé České republiky na největším tuzemském rybářském veletrhu - FOR FISHING 2020.

Poznávání
17. února 2020

Voda a chov ryb v Izraeli

Na rozdíl od nás má chov ryb v Izraeli sice kratší tradici, ale zato pracuje s progresivnějšími metodami. Je to dáno skutečností, že chov ryb je limitován omezenou nabídkou povrchových vodních zdrojů, kdy je nutné nejen s vodou šetřit, ale zároveň hledat optimální způsoby jejího produkčního a rybářského využití.

Šupiny
17. února 2020

Zaber, mníku! Čtyři lokality, čtyři šance

Prosincové dny, zvláště když mrzne, přímo vybízejí k lovu mníka jednovousého. Čím je voda chladnější, tím je mník aktivnější. A tak by se mohlo zdát, že ulovení této ryby nebude v prosinci žádný problém.

Šupiny
16. února 2020

Z deníku rybářovy manželky: Proč jsou rybářské výpravy tak oblíbené?

Řada manželek rybářů se mě ptá, co na tom ti chlapi mají a proč jsou tak natěšení, když se chystají na rybářskou výpravu. Je to zcela jednoduché a logické. Už jen ten pocit, že budou minimálně týden bez dozoru, nikdo jim nebude do ničeho mluvit, nebudou se muset hlídat ve výrazech – a že to pánové umí, pěkně silácky se vyjadřovat…

Šupiny
15. února 2020

Nejlepší nástraha na kapry? Boilie to tentokrát nebylo

S parťákem Davidem se potkáváme v jednom letním dopoledni přímo na hrázi jihočeského rybníka. „Hezké zákoutí,“ komentuje kolega harmonickou přírodní scenérii. Vybíráme si místo na vzdálené cestě od hráze. Je zde hloubka kolem jednoho metru a zajímavý travnatý ostrůvek.

Kam na ryby
14. února 2020

Kam na ryby? Svitava 5

Únor bílý, pole sílí, říká jedna z pranostik pro toto období. Zda tomu tak skutečně je, posuďte sami. Únor je svým způsobem přelomový měsíc, protože u většiny MO ČRS i MRS je právě konec února posledním termínem pro platbu členských příspěvků.

Šupiny
14. února 2020

Švédská 120cm královna na ultralehkou vláčku! Měřili jsme ji raději ve vodě

Po několikaleté přestávce se opět vydáváme rybařit na švédský sever, tentokrát do revíru Lesjön. Cestou jsme si udělali krátkou zastávku ve Stockholmu, v jednom z nejhezčích světových měst. Tříhodinová procházka našim, z auta pomačkaných tělům jednoznačně prospěla.

Poznávání
13. února 2020

Tři údery kladiva a marmyška je hotová

Jigový háček při vedení plní funkci zátěže. Slouží k tomu, aby rybář mohl nástrahu nahodit do dostatečné vzdálenosti a v co nejkratším čase ji dostal do patřičné hloubky.

Šupiny
13. února 2020

Pálava očima rybářovy ženy a rybáře

Na Pálavu jsme se rozhodli jet po dohodě s přítelem a to na tři dny. Před bránou kempu jsem viděla velkou kolonu a posléze i frontu u okénka k ubytování. Když jsme se dostali do areálu, hledali jsme místo, kde to pro nás bude co možná nejlepší.

První Předchozí 1 48 138 146 147 148 149 150 158 177 Další Poslední

Novinky z iRybářství na váš e-mail

Články, videa, recepty a další novinky na váš e-mail. Mějte přehled