Fotografie
Karel okomentoval Nudí vás klasic...
před 239 dny
Fotografie
Vojtech okomentoval Vysoký úředník ...
před 239 dny
Fotografie
Karel okomentoval Co dělat s přeb...
před 239 dny
Fotografie
Karel okomentoval Nejlepší nástra...
před 239 dny
Fotografie
Kryštof okomentoval Vysoký úředník ...
před 239 dny

Články

Rybaření je nekonečná zábava, ale i koníček, při kterém se můžeme stále zlepšovat. Pokud jste u vody rádi nejen fyzicky, ale taky v myšlenkách, vyberte si svůj šálek kávy a pusťte se do čtení!

Poznávání
11. června 2020

Učíme se ve Vodňanech: Dravec versus kořist naopak aneb Příležitostný parazitizmus střevličky východní

Fytoplankton (drobné řasy) v rybníce tvoří potravu pro zooplankton (perloočky atd.), který je požírán drobnými rybami (popřípadě kaprem). Drobnějšími rybami se živí dravci – tedy okouni, štiky, candáti atd. Tak vypadá obvyklý potravní řetězec v běžné vodě. Existuje ale jedna potravní rybka, která se může svému údělu do určité míry vzepřít.

Praxe
10. června 2020

Lehká přívlač na našich vodách: rotačky

Rotační třpytka je nejběžnější nástrahou, jakou si dovedete při lovu přívlačí představit a totéž platí i pro ultralehkou přívlač s tím, že při této disciplíně se používají nejmenší modely, jaké dokážete sehnat.

Poznávání
10. června 2020

OBRAZEM: Vědci využili drony k počítání malých želv na Velkém bariérovém útesu

Vědci použili při sčítání želv v Austrálii novou metodu. Místo starého počítání v terénu vše nafotili pomocí dronů a právě vyklubané želvy počítali až na fotkách v laboratoři.

Recepty
10. června 2020

Rolky s uzeným lososem

Vypadá to složitě, ale nebojte se! Jde o skvělé a zcela jednoduché rolky, které jsou lehké a strašně dobré. Nabídnete-li je návštěvě, nezbavíte se jí!

Praxe
9. června 2020

Z rybářské praxe: Nejkrásnější zelená patří línovi (1)

Každý měsíc, každý týden, každý den na rybách mám rád a každý ten den je jiný, i když budu rybařit na stejném místě. Ale květen je výjimečný měsíc, protože na „mých“ vodách berou líni. Lína mohu samozřejmě chytit i v pěkném dubnu a pak kdykoli v roce, dokud se neochladí, jenže od půlky května je lov línů spojen se spoustou jiných krásných vjemů. Vše vnímám mnohem výrazněji než jindy v roce.

Novinky
9. června 2020

Na Orlici bude vyhlášena přírodní památka. Co to znamená pro rybáře?

Od 11. června tohoto roku bude na Orlici od fotbalového stadionu v Hradci Králové až do městečka Borohrádek vyhlášena přírodní památka. Rybáři se však nemusí bát, změny téměř nepocítí.

Poznávání
9. června 2020

Insolace není insolvence aneb O průniku světla do vody

Bez slunečního světla by nebylo na naší planetě života. Na souši, ba ani pod hladinami sladkých vod i moří a oceánů. Určitě by se zde nevyvinuly drobné mikroorganizmy, následně pak rostliny a živočichové v podobě, jak je známe dnes.

Zábava
8. června 2020

SOUTĚŽ! Připravte se na zahájení sezony dravců

Pojďte si zahrát o hodnotné ceny, které se vám budou hodit 16. června při zahájení dravců. Vyhrát můžete gumová kopyta, třpytku, ale také přívlačový prut!

Recepty
8. června 2020

Koláč s treskou a hřiby

Recept na netradiční, chutný, pikantní koláč (flamiche) z francouzské kuchyně.

Šupiny
8. června 2020

Rybaření vesele i vážně. Karas obecný a stříbřitý

Karas je ryba mého dětství. V sedmdesátých letech minulého století jsem o existenci karasa stříbřitého neměl ani tušení. V našich vodách plavali jen ti obecní. Na těsto z rozmočeného krajíce chleba brali spolehlivě. Stačilo napíchnout menší kuličku velikosti hrášku a hloubku nastavit kousek nade dno.

Komerční články
7. června 2020

Zásek, vyloveno! A co si vezmeš na sebe?

Sezona dravců se kvapem blíží, je nejvyšší čas se na ni připravit. Až se svatý Petr 16. června zeptá, cos dělal na jaře, nenech se zaskočit. Výběr nástrah i návnad je na tobě. Ale s tím, co k vodě na sebe, s tím ti pomoct umíme. Lehká bunda do deště, vesta s kapsami na vše potřebné, odolné kalhoty nebo klobouk nejen proti slunci tě chytnou za rybářské srdce a ty se můžeš soustředit na zásek.

Šupiny
7. června 2020

Kam se poděla pravá muškařina?

Vývoj nejde zastavit. Někdy je to takový úprk, že z něj člověku běhá mráz po zádech. Mnohdy staršímu člověku přijde líto, že patří ke generaci, která už to nějak nestíhá. Ale pak si řekne: Klid, chlapče! Vždyť oni ti mladí vůbec nevědí, jak bylo dříve někdy krásně!

Šupiny
6. června 2020

Jak snadné je stát se poustevníkem

Říčka Smutná lenivě protéká jihočeskou krajinou miliony let. Její břehy předci osídlovali už v prehistorických dobách. V dnešní době blízkost říčky láká především chalupáře, turisty, rybáře a myslivce. Ale přitahuje i senzitivní jedince, kteří u jejích břehů rádi rozjímají.

Novinky
5. června 2020

V Lysé nad Labem má vyrůst areál pro hasiče. Zničil by vzácný mokřad

V mokřadech u Lysé nad Labem má vyrůst Svět záchranářů, objekt by měl pomoci školit záchranáře i veřejnost. Projekt byl zatím kvůli odpůrcům pozastaven a bude vytvořena studie, která má zhodnotit důležitost území.

Poznávání
5. června 2020

Historie rybářských vlasců (3)

„Pánové, na tu štiku jsem chodil celé léto. Dvakrát zabrala, jenže pokaždé mi to ta mrcha upráskla. Došla mi trpělivost, koupil jsem novou Plaňanku a karta se obrátila. Tak rozzuřenou rybu jsem ještě nikdy neviděl. Nejdřív vyrazila do hloubky a vymotala mi snad padesát metrů vlasce. Nakonec vylítla z vody jako torpédo a ve vzduchu ještě udělala kotrmelec. Plaňanka všechno vydržela a zubatá prohrála. Měřila sto deset čísel.“

První Předchozí 1 33 123 131 132 133 134 135 143 177 Další Poslední

Novinky z iRybářství na váš e-mail

Články, videa, recepty a další novinky na váš e-mail. Mějte přehled