Fotografie
Stanislava okomentoval Stalo se na ryb...
před 232 dny
Fotografie
Jaroslav okomentoval Učíme se v Třeb...
před 232 dny
Fotografie
Jaroslav okomentoval Štika (candát) ...
před 232 dny
Fotografie
Jaroslav okomentoval Plovky...
před 232 dny
Fotografie
Stanislava založil otázku Plovky...
před 232 dny

Články

Rybaření je nekonečná zábava, ale i koníček, při kterém se můžeme stále zlepšovat. Pokud jste u vody rádi nejen fyzicky, ale taky v myšlenkách, vyberte si svůj šálek kávy a pusťte se do čtení!

Poznávání
19. srpna 2020

Když kapři stojí pod hladinou

Kapři u hladiny se zdržují z několika důvodů. Rádi se vyhřívají za slunných dní a líně postávají v prohřáté horní vrstvě vody. Nejsou příliš aktivní a nabízené sousto v podobě kusu rohlíku, tvrdého chleba, nebo plovoucích pelet míjejí, jako by snad byli oslepení slunečním svitem. Když jsou ryby u hladiny, protože se jim nedostává kyslíku, je situace ještě horší. Kapři lapají po vzduchu, aby přežili. Žádná laskomina je nezajímá. Většinou pomůže vítr a zčeřená hladina.

Šupiny
19. srpna 2020

Šupinatý lišák aneb boleni včera a dnes (1)

Stříbrné torpédo rozřízlo hladinu, voda stříká do všech stran a než si stihnu cokoliv uvědomit, ucítím silnou ránu do prutu. Zabral bolen. Bitva začíná.

Zahraničí
19. srpna 2020

Expedice Lokta (2): Mořská kočka a metroví polaci

Norská výprava nám začala tak, jak bychom to nepřáli ani nepřátelům. Rozbité auto a v Norsku žádný ochotný mechanik. I přes tyto útrapy jsme se nakonec do kempu dostali.

Recepty
18. srpna 2020

Salát Ajvar z cejnů

Příprava tohoto salátu trvá sice poměrně dlouho, ale stojí za to. Mnohdy si na něm pochutnají i lidé, kteří tvrdí, že ryby nejedí. Pokud máte rádi kupované nakládané ryby, pak vám tento salát v lednici dlouho nevydrží.

Poznávání
18. srpna 2020

Mikronymfy (3): Jakou zvolit hlavičku a jaký háček?

Sladit gumovou nástrahu a správný jigový háček bývá nelehký úkol. Pokud se pustíme do chytání s opravdu miniaturními nástrahami, měli bychom si pořídit kromě klasických jigovek také tungstenové hlavičky.

Poznávání
18. srpna 2020

Ryby, raci, žáby a jiní vodní živočichové v historii francouzské kuchyně

Ve středověku byla ve Francii převaha konzumace ryb sladkovodních, i když vysoký příliv se silným západním větrem umožňoval mořským rybám z oblasti La Manche připlout až do Paříže. Byli to zejména sledi a makrely.

Šupiny
17. srpna 2020

Pohádka o malém lipánkovi Thymovi (2)

Malý lipánek Thymo se už v řece s ledasčím potkal. poznal nebezpečné tečkované pstruhy, obratné ledňáčky i zákeřné norky. Přes všechna nebezpečí plave se svými kamarády dál v rodné řece.

Poznávání
17. srpna 2020

Kapří poradna: Jak selektovat velké kapry

Jak mám předejít záběrům malých ryb a k aktivitě přemluvit velké? V pískovně, kde nejčastěji lovím, v létě obvykle chytám kapry do hmotnosti asi 9 kg. Na jaře jsem ovšem na stejných místech (lavice) lovil kapry o hmotnosti 10-15 kg. Vyzkoušel jsem už snad všechno. Krmil jsem i nekrmil… Používal velkou nástrahu (2x30 mm) vysušenou na kámen… Nástrahy jsem posílal pod lavici i za lavici… Výsledek? Doba mezi záběry se prodloužila, ale s velkou rybou jsem se nepotěšil.

Kam na ryby
17. srpna 2020

Domaša, ráj velkých kaprů a sumců

Vznešené pomenování si Domaša (správně Velká Domaša) zaslouží právem. V jejím povodí nejsou žádné staré ekologické přítěže, ba ani žádný významnější průmysl. S vodou s Velké Domaši se proto dlouho počítalo jako s perspektivním zdrojem pitné vody.

Poznávání
16. srpna 2020

Etické třináctero poctivého rybáře

Etika u vody je často diskutovaným tématem. Pro jednoho je v pořádku vyválet ryby v písku a odhazovat vajgly do vody, jiný se chová tak, že ani poznáváte, že byl u vody. Jak se tedy vlastně u vody chovat?

Poznávání
15. srpna 2020

Co by měl vědět každý začátečník: Lov na rybičku

Živá či mrtvá rybka jako nástraha doprovází rybáře od pravěku. Porevoluční boom přívlače rozdělil rybářskou obec na dva tábory. Jedni ji odsuzují jako největší zlo a těm, kteří na ni chytají, spílají do barbarů. Druzí, tedy ti, kteří s ní loví, se podobným nařčením snaží všemožně bránit. Nutno dodat, že obě strany při obhajobě své pravdy už používají naprosto nesmyslné někdy i lživé argumenty. V tomto boji se používají sprostá slova, nevraživé pohledy, stejně jako upravená či z kontextu vytržená fakta, či úryvky textů.

Poznávání
15. srpna 2020

Učíme se v Třeboni: Potápění za rybami

S potápěním jsem se setkal na Střední škole rybářské a vodohospodářské Jakuba Krčína v Třeboni. Tady zájemci mohou absolvovat základní kurz potápění OWD a pro ty, kteří chtějí v potápění pokračovat, je možné rozšířit si zkušenosti o kurz AOWD. Kurz probíhá po celý rok a je završen soustředěním v malém městečku Pakoštane v Chorvatsku, kde mladí potápěči získají po úspěšném zakončení certifikát potápěče.

Šupiny
14. srpna 2020

Dovolená s velkými, převážně hambatými kapry (3)

I přes déšť a zimu jsme u vody vydrželi několik dní a odměnou nám bylo mnoho pěkných kaprů. Stále se však nepodařil žádný opravdu velký. Před námi je poslední noc a my do ní vkládáme veškeré naděje.

Zábava
14. srpna 2020

Ke kterým rybám patří tyto hřbetní ploutve?

Při určování rybích druhů hrají někdy důležitou roli i nepatrné detaily. Naopak základním rozlišovacím znakem bývají hřbetní ploutve. Charakteristickou hřbetní ploutev má zcela určitě třeba lipan podhorní.

Recepty
13. srpna 2020

Makrela se špagetami

Nepodařilo se vám ulovit rybu k večeři? Nevadí, sáhněte do špajzu pro konzervu a zkuste tuto dobrotu.

První Předchozí 1 23 113 121 122 123 124 125 133 177 Další Poslední

Novinky z iRybářství na váš e-mail

Články, videa, recepty a další novinky na váš e-mail. Mějte přehled