Fotografie
Jaroslav okomentoval Makrela na klac...
před 196 dny
Fotografie
mottljakub88@gmail.com přidal úlovek Amur bílý...
před 197 dny
Fotografie
Monikasmetanova@email.cz přidal úlovek Kapr obecný...
před 197 dny
Fotografie
Tomas přidal úlovek Kapr obecný...
před 197 dny
Fotografie
Jan přidal úlovek Kapr obecný...
před 197 dny

Články

Rybaření je nekonečná zábava, ale i koníček, při kterém se můžeme stále zlepšovat. Pokud jste u vody rádi nejen fyzicky, ale taky v myšlenkách, vyberte si svůj šálek kávy a pusťte se do čtení!

Poznávání
26. března 2021

Averze vůči volavkám: Jak moc nám škodí tihle opeření harpunáři?

V posledních letech mají rybáři a rybníkáři s ptáky živícími se převážně rybami velké starosti. V případě kormoránů se skutečně jedná o černý mor, který výrazně poškozuje ichtyofaunu na mnoha místech nejen naší republiky.

Praxe
25. března 2021

Feeder na údolních nádržích

Většina z nás se podívá na tu dálavu a pak si řekne: Jak tady budu chytat? Pravda je, že ryby se drží v úživnějších částech nádrže, což je zpravidla poblíž břehu. Neplatí prostě vždy pořekadlo, že v dálce jsou louky zelenější a ryby větší. Kolikrát nám třeba i opravdu velké ryby doslova plují pod nohama a rybáři je loví v dálce.

Poznávání
25. března 2021

Dubnové Rybářství: Zásady slušného chování u raků, pach vítěze i spory na život a na smrt

Raci jsou bezobratlí živočichové, ale co se týče komunikace a chování, moc si nezadají s obratlovci. Jelikož nevydávají žádné cílené zvuky (nebo se o nich neví), musí používat jiné komunikační kanály. A jelikož se jim to daří a navzájem si vcelku dobře rozumí, jsou schopni i čilých společenských kontaktů, rodinných vztahů i sporů na život a na smrt.

Video
24. března 2021

Vytáhli vrak auta z řeky. Co z něj vypadlo, vám vyrazí dech

Místo, které uvidíte ve videu, musí být učiněným rájem sumců. Kolik těchto vládců hlubin našlo úkryt ve vraku jediného auta? A kolik jich ještě asi zůstalo v řece?

ČRS a MRS
23. března 2021

Novinka na Písecku: Rybářská stráž bude ukládat blokové pokuty přímo na místě

Písek jako jedna z prvních obcí s rozšířenou působností začne využívat zákonné možnosti ukládání blokových pokut za přestupky na úseku rybářství přímo na místě členy rybářské stráže.

Zahraničí
23. března 2021

Úhoř z pekelných hlubin: Rybář chytil rybu, která vypadala jako z hororu

Byl to velice podivný úlovek, na který Nate Ethan Iszac (39) z Oregonu nikdy nezapomene. V úterý 9. března chytil ve vodách Beringova moře u aljašského ostrova Akutan rybu, která vypadala spíš jako mořská příšera. Jako úhoř z pekelných hlubin.

Poznávání
22. března 2021

Poškození ryb elektrickým proudem

Na začátku minulého století, kdy probíhaly první pokusy s lovem ryb pomocí elektrického proudu, se ukázalo, že střídavý proud má na ryby podstatně vyšší účinek, než proud stejnosměrný. Protože ale při jeho použití docházelo k častému poškození a úhynu ryb, nakonec se při vývoji a výrobě elektrických rybolovných agregátů uplatnil stejnosměrný pulzující proud, který je k vodním organizmům šetrnější.

Novinky
22. března 2021

Rybáři náhrady nejspíš nedostanou, dokud se nenajde pachatel, říká právník

Kdo zaplatí rybářům 470 000 korun za likvidaci mrtvých ryb z Bečvy v kafilérii po zářijové otravě? Nejspíš nikdo. Ačkoliv rybáři pořizují násady z vlastních peněz MO, ryby v řece jim nepatří až do okamžiku, kdy je uloví a ponechají si je. Ryba v řece je podle právního výkladu tzv. res nullius, věc ničí. Rybáři v Bečvě tedy nezachraňovali svůj majetek. Jak se na tuto problematiku dívá bývalý předseda ČRS a autor publikace Rybářská stráž JUDr. Alexander Šíma?

Recepty
21. března 2021

Matjesy ze sladkovodních ryb

Matjesy si můžeme připravit i ze sladkovodních ryb, jak známo. Vhodné jsou masitější ryby, které mají dostatek masa ve hřbetu. Mně se k této pochutině osvědčil především karas stříbřitý (stejně je přemnožený a neměli bychom ho pouštět), popřípadě i kapr do délky 50 cm.

Poznávání
20. března 2021

Podoustev říční: Spoutaný tulák s nosem Cyrana

Tato ryba, známá pro svůj typický rypec i jako nosák, představuje v našich vodách poměrně nenápadný, dost přehlížený druh. Občas si tuto rybu rybáři dokonce pletou s podobnou ostroretkou.

ČRS a MRS
19. března 2021

Shrnuto a potvrzeno: Co čeká rybáře od pondělí?

Na základě Usnesení Vlády ČR č.299 bude lov ryb povolen na území okresu, ve kterém má držitel platné povolenky bydliště. Toto opatření vstupuje v platnost od pondělí 22. března 2021. Lov ryb bude povolen od 5:00 do 20:59. Uvádí to na svém webu Český rybářský svaz.

Šupiny
19. března 2021

Založte si vlastní rybářství!

Zní to šíleně, ale je to možné. I když se samozřejmě nebude jednat o rozsáhlý komplex vodních ploch, jako v případě komerčního chovu. Tento příspěvek je o tom, jak si vyrobit vlastní produkční rybářství s uzavřeným cyklem například na svém dvoře u rodinného domu.

Praxe
19. března 2021

Lov kaprů na feeder: Nastražení na háček i mimo něj

Pro lov ryb existuje spousta různých stylů a jejich variant. Jedno však mají vždycky společné – součástí lovné sestavy je rybářský háček. Nástrahu můžeme umístit i mimo háček. Je to něco podobného, jako když lovíme přívlačí. Tam také není nástraha na háčku, ale háčky, či spíše trojháčky jsou součástí nástrahy.

Novinky
18. března 2021

Dobrá zpráva pro rybáře! Po víkendu budeme moci chytat na území celého okresu

Kabinet sice ponechá i po víkendu v platnosti opatření, kterým od začátku března omezuje kvůli boji s covidem-19 pohyb mezi okresy v Česku, nově ale umožní, aby lidé sportovali a vyráželi do přírody v celém svém domovském okresu. To se tedy týká i rybářů – od pondělí budeme moci vyrážet k vodě v rámci svého okresu. Dosud tyto aktivity omezoval na území obce.

Novinky
18. března 2021

Zaplatí mrtvé ryby z Bečvy rybáři dvakrát? zlobí se předseda MO Hustopeče Pernický

Likvidace uhynulých ryb po otravě Bečvy loni v září stála místní rybáře 470 000 korun. Náklady měl uhradit kraj. Podle Martina Šmídy, zastupitele Olomouckého kraje, je ale nejasné, zda může kraj vyplatit náhradu rybářům ze speciálního účtu pro sanace. Ohlašovatel havárie a předseda MO ČRS Hustopeče nad Bečvou Stanislav Pernický je skeptický a myslí, že žádné peníze na úhradu svých nákladů nedostanou.

První Předchozí 1 83 91 92 93 94 95 103 177 Další Poslední

Novinky z iRybářství na váš e-mail

Články, videa, recepty a další novinky na váš e-mail. Mějte přehled