Články
Rybaření je nekonečná zábava, ale i koníček, při kterém se můžeme stále zlepšovat. Pokud jste u vody rádi nejen fyzicky, ale taky v myšlenkách, vyberte si svůj šálek kávy a pusťte se do čtení!
Dubnové Rybářství: Rok 2020 byl rekordní, přibylo skoro 7000 nových rybářů
Za všechno může koronavirus. Už přes rok slýcháme tuto okřídlenou větu, která vyjadřuje naše negativní pocity z dopadu koronavirové pandemie. Ta však paradoxně některým oborům a aktivitám přeje. A kupodivu k nim můžeme přiřadit i rekreační rybolov.
Konečně uvolnění: Rybaření za hranicemi okresu bude možné od 12. dubna
Nouzový stav podle premiéra Andreje Babiše skončí příští neděli 11. dubna. Pokud se tak skutečně stane, rybáři budou moci lovit od 12. dubna i za hranicemi svého okresu. Navíc přestane platit zákaz vycházení po 21. hodině.
Rybaření v Jižní Africe: Vedro, včela v uchu, paviáni a potočáci
Zvoní budík, jsou tři ráno. Vražedný čas. Brzké vstávání nesnáším! V tu dobu svůj telefon nenávidím. Jenže někdy jsou důvody, kdy prostě vstát musíte a také existuje jeden důvod, kvůli kterému svůj odpor ke vstávání překonávám docela rád.
Dánský velikonoční sleď
Ve Skandinávii patří sleď k nejoblíbenější rybě, v Dánsku se podává pečený jako tradiční velikonoční pokrm s vařenými brambory a salátem z červené řepy.
Parma, bojovnice z proudů
Parma je ryba, kterou si mnoho rybářů cení pro její velkou sílu, bojovnost a jejímu lovu se intenzivně věnují. Jiní ji zaseknou jen náhodně při lovu jiných ryb a je spousta takových, kteří si na parmu ještě nesáhli, což není tím, že by byla parma nějak obzvláště opatrná nebo rybáři nešikovní, ale prostě je to ryba v některých řekách vzácná. Někde ji nenajdete vůbec.
Duben: Jak nachytat ryby, i když (prý) neberou
Duben je měsíc, kdy jaro definitivně přebírá štafetu ročních období. Koruny stromů se velebně pohupují v rytmu aprílového waltzu, sluneční paprsky zlatě stehují blankytnou vlajku nebe. Ve smaragdové trávě se žlutě tetelí okolíky prvosenek, vzduch je plný vůní a ptačích trylků. Na světě je najednou tak krásně!
Revoluční změna! Kapr bude dva měsíce v roce hájený
Nejoblíbenější ryba českých rybářů, kapr obecný, bude mít dvouměsíční dobu hájení. Návrh poslance Františka Vtipného našel v Poslanecké sněmovně dostatečnou podporu.
Na Novojičínsku se rozšířil račí mor. Jak mohou rybáři bránit jeho šíření?
V říčce Lubině v Kopřivnici na Novojičínsku se na konci loňského roku rozšířil račí mor. Pro tamní populaci raků znamená nákaza vyhubení. Zdrojem moru jsou invazivní druhy raků, kteří jsou vůči moru odolní. Nákaza se může šířit i při vypouštění ryb nebo na rybářském náčiní. Co pro zamezení šíření moru mohou udělat sami rybáři?
Rybáři na Slezské Hartě kašlou na příkazové značky. Počítá se proto s jejich regulací přes rezervační systém
Povodí Odry domlouvá s Českým rybářským svazem podmínky, za kterých bude možné rybařit na přehradě Slezská Harta na Bruntálsku. Vloni v srpnu totiž bylo na vodní dílo rozšířeno ochranné pásmo s cílem regulace rybolovu, ale i dalších rekreačních a sportovních aktivit. U přehrady bylo od června do září kolem 590 rybářů denně, což už bylo neúnosné.
Nezabere a nezabere... Podívejte se na nejlepší kapří faily, ze kterých se můžete poučit
Sedíte u vody, čekáte, zkoušíte, co vás napadne, ale pořád nic. Říkáte si, že je to marné, dnes prostě nežerou. Jenže opak může být pravdou. Kapři se mohou krmit vydatně, ale jsou velmi opatrní.
Dubnové Rybářství: Jarní kaprařina očima krásné rybářky
Konečně jaro! Konečně se vše opět probouzí z té šedi a zimní liknavosti, konečně se nejen do lidí vlévá optimizmus a chuť užívat si život každou minutou. Jaro je navíc jedno ze dvou nejlepších ročních období pro lov kaprů.
Může se to stát i vám: Na Berounce našel v neděli rybář mrtvolu
Poklidný víkendový rybolov se může rychle změnit na scénu jako vystřiženou z televizní kriminálky. To se stalo rybáři z Černošic na Berounce, který v neděli po druhé hodině objevil na břehu řeky lidské ostatky. Případem se aktuálně zabývá kriminálka.
V souboji rybích specialit většinou vítězí klasika
Pro někoho je vaření potěšením a odreagováním, pro jiného každodenní nutností. Ale i v dnešním uspěchaném světě si můžeme najít chvilku a uvařit si to, na co máme chuť. Seznámil jsem se s rybářem, myslivcem a profesionálem v oboru kulinářského umění Martinem Liškou. Měl jsem to štěstí, že mi na talíři nabídl několik rybích specialit. Některé z nich vám teď nabídnu.
Střípky z historie: Lov trojzubcem – zbytečná krutost nebo prostá nezbytnost?
Lovecké náčiní sloužící k nabodávání ryb se vyvinulo už v době kamenné se zahrocené dřevěné hole, kterou naši předkové vykopávali ze země kořínky a zabíjeli drobné živočichy. Postupně se hrot tohoto nástroje zdokonaloval, byl opatřen zpětnými háčky a praxe ukázala, že při lovu ryb je toto náčiní účinnější, když má více hrotů.
Úchvatné záběry švédských rybářů: Takhle útočí štika!
Na podobné zážitky si ještě musíme do poloviny června počkat, ovšem to, co natočili švédští rybáři, rozhodně stojí za vidění. A pokud někdo lov štik nikdy moc nemusel, teď nejspíš změní názor. Protože tohle rybaření, to je poezie.
Novinky z iRybářství na váš e-mail
Články, videa, recepty a další novinky na váš e-mail. Mějte přehled
Vložením e-mailu souhlasíte s podmíkami ochrany osobních údajů