Fotografie
Josef okomentoval Řeka bez ryb...
před 179 dny
Fotografie
Josef okomentoval Potoky potočáků...
před 180 dny
Fotografie
radekdlabac@seznam.cz přidal úlovek Amur bílý...
před 180 dny
Fotografie
pepa.kopacek@seznam.cz okomentoval Za velkými štik...
před 181 dny

Články

Rybaření je nekonečná zábava, ale i koníček, při kterém se můžeme stále zlepšovat. Pokud jste u vody rádi nejen fyzicky, ale taky v myšlenkách, vyberte si svůj šálek kávy a pusťte se do čtení!

Ostatní
24. dubna 2021

Zkuste uzené ryby! A postavte si na to klidně vlastní malou udírnu...

Některé uzené ryby jsou chutnější, než kupříkladu smažené či grilované. Kdo je jen trochu šikovný, jednoduchou dřevěnou udírnu si vyrobí sám skoro na koleně, popřípadě s pomocí zručnějšího kamaráda. František Soldát si nechal poradit od truhláře a sáhl po klasických palubkách. Dobře sedí, drží teplo a hlavně kouř. Výrobek ho přišel asi na čtyři stovky.

Novinky
24. dubna 2021

Zachrání pražská zoo ohroženého karase obecného?

Hejno karasů obecných v počtu 166 jedinců nalezlo nový domov v bývalém mlýnském náhonu v areálu zoo Praha. Jde o první fázi projektu ochrany tohoto ohroženého druhu ryby. S pražskou zoologickou zahradou na projektu spolupracuje Biologické centrum Akademie věd ČR.

Poznávání
22. dubna 2021

Jak ryby reagují na různé zvuky a vibrace

I když obyčejně nenápadným chováním při rybaření nic nezkazíme, známe i výjimky, kdy specifické zvuky mohou zvýšit naši šanci na úlovek vysněné ryby. Některé zvuky a vibrace mohou být pro ryby příjemné a lákavé, zatímco jiné u nich vyvolají útěkovou reakci. Věděli to už naši předkové.

Praxe
22. dubna 2021

Jak na rybách na jaře ve zdraví přežít?

Zima se s námi snad už rozloučila a my můžeme na rybách začít trávit více času. Na co bychom si u vody měli dávat pozor? Čím se může rybaření dokonale pokazit?

Zábava
21. dubna 2021

Z deníku rybářovy manželky: Vtipy o rybářích a rybách

Smích léčí a prodlužuje život. Stejně jako rybařina. A vtipy o rybářích prostě neomrzí. Když budete mít u vody dlouhou chvíli, nebo vám ryby nebudou brát, třeba pobavíte kolegu vedle vás.

Praxe
21. dubna 2021

Aprílová kaprařina: Jak vyzrát na rozdílné chování kaprů?

I když mnozí rybáři zahájili sezonu už v březnu nebo možná ještě dřív, pro většinu vše začíná až během dubna, když přijdou první opravdu teplé dny. Voda ještě bývá poměrně studená, ale délka a intenzita slunečního svitu už daleko markantněji probouzí podvodní život.

Praxe
20. dubna 2021

Jak ulovit trofejního lína? Teď je ta nejlepší doba!

V poslední době jsem zaznamenal několik opravdu povedených článků na téma lín, a tak věřím, že o jeho lovu toho víte dost. Můj pohled bude poněkud odlišný…

ČRS a MRS
20. dubna 2021

Další otrava: Ve Vinoři uhynulo 1300 ryb ve čtyřech rybnících

Na rybnících Malá a Velká Obůrka, Biologický a Cukrovarský v Praze Vinoři včera večer zasahovali hasiči u úniku neznámé látky. V rybnících došlo k masivnímu úhynu ryb, zatím jich rybáři napočítali 1300 kusů. Případ si převzali pražští kriminalisté.

ČRS a MRS
19. dubna 2021

Kudy putuje úhoří monté, než se dostane do českých řek? A kam se úhoři letos v ČR vysazovali?

Víte, že monté loví francouzští rybáři ručně síťkami? Kolik eur dostanou za kilogram? A jaké množství se vlastně může vyvézt ze země? Daří se nám zarybňovat úhořem české řeky?

Recepty
18. dubna 2021

Bádenský kapr

Skvělý a chutný recept na úpravu kapra z německé kuchyně.

Poznávání
17. dubna 2021

Stále neznámí drsci

Když před více než půlstoletím psal nestor československé ichtyologie Václav Dyk o dvou druzích drsků žijících v našich vodách, určitě netušil, že počátkem 21. století nebudou vědět jeho následovníci o těchto okounovitých rybách prakticky o moc více než on.

Praxe
16. dubna 2021

Lov štik na gumové nástrahy

Nikdy nezapomenu na okamžik, kdy se konečně objevila štika. Mrskám prutem už pěkných pár hodin, ale dravec nikde. Těsně u břehu se pokaždé vynoří jenom gumová rybička. V čisté vodě je krásně vidět, jak opouští temnou hlubinu, svůdně třepe jemným ocáskem, a nakonec přistane na mělčině pod prutem. Následuje další a další pokus o vyprovokování predátora.

Novinky
16. dubna 2021

Pstruhová sezona začíná: Nejhlubší podstata muškaření v necelých čtyřech minutách

Tohle video vás nenaučí, jak správně vázat mušky, jak nahazovat, jakou vybrat šňůru. Ukáže vám ale něco neméně důležitého: lásku k muškařině. Souznění s přírodou, s řekou. Úctu k rybě, která prohrála svůj zápas.

Praxe
15. dubna 2021

Trochu jinak na okouny

Když jsou okouni aktivní, stejně jako rybář, který nelení a přivstane si, aby byl u vody při rozednění, je šance na úlovek veliká. Stačí vědět kde okouni jsou, kde jsou rybičky co loví a být na správném místě.

Novinky
15. dubna 2021

Tisíce očipovaných švihovských bolenů míří na trdliště

U hlavního přítoku do vodní nádrže Švihov se v těchto dnech shromažďuje největší třecí hejno bolenů dravých v České republice. Tření ryb tam sledují hydrobiologové z Biologického centra Akademie věd ČR. Deset tisíc bolenů v nádrži označili čipy a pozorují téměř v přímém přenosu jejich chování. Co se o nich dozvěděli?

První Předchozí 1 80 88 89 90 91 92 100 177 Další Poslední

Novinky z iRybářství na váš e-mail

Články, videa, recepty a další novinky na váš e-mail. Mějte přehled