Články
Rybaření je nekonečná zábava, ale i koníček, při kterém se můžeme stále zlepšovat. Pokud jste u vody rádi nejen fyzicky, ale taky v myšlenkách, vyberte si svůj šálek kávy a pusťte se do čtení!
Vypustili rybník, ukradli stovky amurů a vzácné generační hejno línů
Neznámí zloději vypustili u Čekyně na Přerovsku rybník a ukradli z něj ryby za 30 tisíc korun. Přerovští rybáři ale především přišli o generační hejno línů určené pro další rybníky, které pěstovali několik posledních let.
Veterináři objevili v pražské tržnici 2,5 tuny neoznačených ryb. Nebylo to poprvé
Veterináři spolu s policisty našli ve vietnamské tržnici SAPA v pražské Libuši 2,5 tuny neoznačených zmrazených mořských ryb a jiných plodů moře. Provozovateli hrozí pokuta až 50 milionů korun. ČTK to v pondělí sdělil mluvčí Státní veterinární správy Petr Vorlíček.
Východočeští rybáři lovili hlavní rybníky
Ve dnech 27.–29. října proběhl výlov rybníka Buňkov v katastru obce Břehy u Přelouče, na kterém rybářsky hospodaří MO Přelouč. Ležánecký rybník, hlavní produkční rybník ve správě MO Pardubice, byl loven 6.11.
Jak si Izrael poradil s rybožravými ptáky?
Když pelikáni migrují na zimu na jih do Afriky, zastavují se jich desetitisíce v Izraeli. Mají hlad a potřebují potravu. Na to doplácejí izraelští chovatelé ryb. Úřady proto vyčlenily nádrž, kde se pelikáni k potravě mohou dostat a neohrožovat přitom ryby určené k prodeji.
Rybář osudu neunikl: Prchal před agresivními včelami, sežraly ho piraně
Případ jako vystřižený z hororového filmu řešily od minulého víkendu úřady v Brazílii. Trojici rybářů nejprve napadl roj agresivních včel a muži se pokusili zachránit skokem do vody. Tam ovšem číhaly piraně...
Jak si doma nejlépe připravit rybí maso?
Patří mezi nejchutnější a nejlépe stravitelnou živočišnou stravu, která navíc lidskému tělu dodává řadu příznivých látek. Přesto právě v našich končinách nemá příprava ryb tak dobrou tradici, jak by bylo třeba. Většina lidí dokonce uznává pouze smaženého štědrovečerního kapra a přes rok si na rybu ani nevzpomene. Proč?
Rybařící pěvci
Kromě velkých rybožravých ptáků, hlavně běžných kormoránů a volavek, se živí drobnými rybkami i trochu vzácnější ledňáček říční. Ten, na rozdíl od svých větších příbuzných, které rybáři vidí neradi ve svých revírech, je obecně oblíbený pro svůj leskle modrý kabátek a cihlově zbarvenou spodní část těla.
Rybí vývar
Rybí vývar slouží k přípravě rybích polévek čirých i zahuštěných, k rybím omáčkám, ale i slabě okyselený k přípravě rybího aspiku, který zčásti ztuhne, vyvaříme-li i rybí kůže. Poctivý vývar se nejčastěji připravuje z hlav, ocasů a odřezků různých ryb a zde je recept na nejčastější z kapra.
Film Svéráz českého rybolovu si teď můžete pustit z pohodlí svého obýváku
Na konci července měl netradiční dokumentární rybářský film Svéráz českého rybolovu premiéru v kinech, teď ho může každý vidět online na Aerovodu, platformě pro legální sledování filmů z pohodlí domova.
Ceny povolenek ČRS a MRS na rok 2022: Celosvazová pstruhová mírně zdraží
I když do nového roku zbývají skoro dva měsíce, Český rybářský svaz i Moravský rybářský svaz už znají ceny povolenek na příští rok. Nemusíte se bát, žádné velké zdražování se konat nebude.
Na Slovensku zachraňovali české rybáře, se kterými se převrhl člun
Poslední říjnové neděle málem neskončila dobře pro rybáře ze severomoravského Třince, kteří vyrazili na ryby na slovenskou Oravskou přehradu. Nedaleko Slanického ostrova se najednou ocitli ve vodě a začali se topit.
Skoro metrový kapr z Rozkoše: Musela jsem svoji první velkou rybu vytáhnout sama, abych na sebe mohla být pyšná, říká rybářka
Simona Andrle rybaří prvním rokem. Sama říká, že je toho ještě hodně, co se musí naučit. Přesto se jí na konci prázdnin na vodní nádrži Rozkoš povedl parádní úlovek.
Hladoví kormoráni a volavky zase řádí, tentokrát na Karlovarsku
Chovné rybníky v Karlovarském kraji opět plundrují hejna hladových kormoránů, volavek a dalších ptáků. Region leží v přirozeném koridoru, kudy ptáci míří na zimoviště a zpět.
Jak fotografovat ryby v pohybu
Vyfotografovat si úlovek na podložce, nebo v podběráku? To by neměl být problém. Při troše zručnosti to zvládne každý průměrně nadaný fotograf, který dokáže fotoaparát alespoň zapnout a nastavit určitý program, který za něj nastaví hodnoty expozice. Pak dostane fotografovaný objekt do středu displeje a zmáčkne spoušť.
Cejn na zázvoru a kari
Cejn má sice více mezisvalových kůstek, ale maso je chutné a velice jemné. Takže směle do toho!
Novinky z iRybářství na váš e-mail
Články, videa, recepty a další novinky na váš e-mail. Mějte přehled
Vložením e-mailu souhlasíte s podmíkami ochrany osobních údajů