Fotografie
Ondřej přidal úlovek Karas stříbřitý...
před 102 dny
Fotografie
kremenak.ivan@seznam.cz přidal úlovek Lín obecný...
před 102 dny
Fotografie
Ladislav přidal úlovek Kapr obecný...
před 102 dny
Fotografie
Ladislav okomentoval Zlatá rybka a b...
před 103 dny
Fotografie
Jaroslav okomentoval Zlatá rybka a b...
před 103 dny

Články

Rybaření je nekonečná zábava, ale i koníček, při kterém se můžeme stále zlepšovat. Pokud jste u vody rádi nejen fyzicky, ale taky v myšlenkách, vyberte si svůj šálek kávy a pusťte se do čtení!

ČRS a MRS
25. dubna 2022

Rybáři od Sázavy se po dvou letech konečně sešli. Řešili přemnožené sumce i záhadu chybějících nástražních rybiček

Až po dvou letech se letos na jaře mohla uskutečnit výroční schůze rybářů z MO ČRS Český Šternberk. Důvod byl jediný – pandemie covidu a navazující restriktivní opatření.

Poznávání
24. dubna 2022

Koruška, vyhynulý druh naší ichtyofauny

Někteří naši rybáři se při svých výpravách za rybami do zemí kolem Baltského a Severního moře nebo i do norských fjordů občas setkávají s koruškou evropskou. Přitom možná mnozí z nich nevědí, že tato nevelká ryba byla ještě před regulací řek tekoucích do výše zmíněných moří součástí naší ichtyofauny.

Recepty
23. dubna 2022

Bílá rybí polévka

Staročeská rybí polévka se připravuje z jakékoliv bílé ryby – cejnů, plotic, perlínů atd.

Šupiny
22. dubna 2022

Královny parmy

Každý máme nějakého souseda. Já velkého Vaška. Je povoláním tesař a náturou dříč. Bydlí u řeky, ale lov ryb mu nic neříká. Má jen jednu vášeň, práci. Tím se podstatně lišíme. Mám v povaze obohacovat blízké tím, co obohacuje mě. Barvitě jsem mu líčil krásu a romantiku rybaření. Ta naivita, jen se pousmál.

Novinky
21. dubna 2022

Kdy budou peníze na rybí přechody? Problematická situace ve Střekově brání migraci lososů a úhořů

Rybí přechody na jezech, hrázích nebo u vodních elektráren jsou klíčové pro migraci ryb. Doposud přibývaly tempem jednotek ročně. Podle ochranářů ale už druhým rokem žádné nové projekty na stavbu rybích přechodů nejsou. Informoval o tom Deník.cz.

Poznávání
20. dubna 2022

Je sucho horší než povodně?

Různé současné extrémy počasí, které vzbuzují údiv i negativní emoce u nás, lidí, lze z pohledu dlouhodobých výkyvů přírodních dějů považovat pouze za bezvýznamné epizody. Vzhledem k délce lidského života ale mohou mít u konkrétního lidského společenství mnohdy i existenční význam.

Novinky
19. dubna 2022

Kormorán malý se živí mnohem menšími rybkami než kormorán velký, říká ornitolog

Minulý týden jsme informovali, že v přírodní rezervaci Věstonická nádrž na jihu Moravy poprvé zahnízdil vzácný rybožravý kormorán malý.

Praxe
18. dubna 2022

Vázání mušek: Zlatohlavá nymfa pejčoch

Skoro pokaždé, když se v obchodě hrnu k policím s vázacími materiály, si říkám, že už toho mám doma dost. A že se jen tak mrknu. Pak ale mé oči spočinou na pytlíku s hrstičkou nastříhaných vláken barvy, kterou jsem ještě nevyzkoušel a jsem ztracen.

Poznávání
18. dubna 2022

Vousy a vousiska

Chuťové pupeny nebo pohárky můžeme u ryb najít na různých částech těla. I když tedy mohou některé druhy, například mřenka, ochutnávat předloženou nástrahu (návnadu) třeba ploutví, přece se u většiny ryb koncentrují chuťové receptory v ústech, resp. v koncové části hlavy.

Recepty
16. dubna 2022

Bujabéza (Bouillabaissa)

Pověstná francouzská rybí polévka, která má mnoho obměn a variant. Obsahuje více druhů ryb, mořské plody, zeleninu, bylinky.

Šupiny
15. dubna 2022

Dvakrát chycený pstruh

Teplé květnové počasí nedávalo příliš nadějí na jakýkoliv úlovek. Bylo tak teplo, že jsem se po chvíli i zapařil v prsačkách. Za celý den jsem měl jen pár opatrných záběrů a hodlal jsem své dobrodružství ukončit.

Zahraničí
14. dubna 2022

Norské dobrodružství se pstruhy

To místo je od Česka vzdáleno zhruba 3500 km a leží 600 km za polárním kruhem. Skýtá neskutečné možnosti jak při lovu mořských ryb, tak i při horské turistice. Nejvíce mě ale zaujal lov pstruhů na sladkovodních jezerech, které jsem navštívil s Pavlem Brázdou.

ČRS a MRS
13. dubna 2022

Smlouva je podepsaná. Kdy se dočkáme Rybářského informačního systému?

Předseda ČRS Karel Mach a jednatel Roman Heimlich podepsali 7. dubna smlouvu se společností Asseco Central Europe, která vytvoří RIS, Rybářský informační systém. ČRS o tom informuje na svých webových stránkách.

Komerční články
13. dubna 2022

Dobré věci nemusí být drahé, tvrdí organizátor závodu v Račicích a čerstvý spolumajitel JSA Fish Miroslav Poupa

Rybáři ho znají například jako organizátora kaprařského závodu Pohár předsedy ČRS v Račicích. Miroslav Poupa se teď rozhodl k razantnímu životnímu kroku – opustil jistotu zaměstnání ve finančním sektoru a stal se spolumajitelem kdysi kultovní rybářské firmy JSA Fish.

Novinky
12. dubna 2022

Nový rybožravý predátor na obzoru? Poprvé u nás zahnízdil u novomlýnských nádrží

V přírodní rezervaci Věstonická nádrž na jihu Moravy hnízdí vzácní rybožraví kormoráni malí. Je to vůbec poprvé, co v Česku zahnízdili. Informuje o tom Česká společnost ornitologická na svém webu.

První Předchozí 1 49 57 58 59 60 61 69 159 177 Další Poslední

Novinky z iRybářství na váš e-mail

Články, videa, recepty a další novinky na váš e-mail. Mějte přehled