Fotografie
Stanislava založil otázku Dirky...
před 248 dny
Fotografie
Karel okomentoval Příroda...
před 248 dny
Fotografie
Karel okomentoval Želva...
před 248 dny
Fotografie
hubalek.o@seznam.cz přidal úlovek Candát obecný...
před 248 dny
Fotografie
Jaroslav přidal úlovek Karas stříbřitý...
před 248 dny

Články

Rybaření je nekonečná zábava, ale i koníček, při kterém se můžeme stále zlepšovat. Pokud jste u vody rádi nejen fyzicky, ale taky v myšlenkách, vyberte si svůj šálek kávy a pusťte se do čtení!

Novinky
26. listopadu 2019

V kanadském Ontariu řeší problém s kormorány. Rybáři požadují radikální řešení

Rybáři v kanadské provincii Ontário mají už kormoránů plné zuby. Ptáci prý redukují rybí populace a je třeba s tím něco dělat. Ministerstvo tedy podalo návrh na změnu zákona.

Šupiny
26. listopadu 2019

Jiný kraj, jiný mrav

Před lety jsem tři neděle pobýval ve švédském Stockholmu, skvostné městské perle severu Evropy. Byla třeskutá zima, ale nadšením jsem ani nedýchal. Nádhera! Bydlel jsem v kajutě menší lodi na okraji zálivu, která byla hotelem, vlastně botelem. V místě, kde se řeka vlévala do moře. Nic romantičtějšího na bydlení jsem dosud snad ani nezažil.

Šupiny
25. listopadu 2019

Trnitá cesta za švédskými metrovkami (1)

Pepův wobbler s imitací pstruha dopadl kousek od stanoviště velké štiky. Nestihla zaútočit, ale pohyb vetřelce jí neunikl. Vyjela asi metr ze své skrýše a čekala, co se bude dít. Nezvaný host se po chvíli vrací a jeho dráha vede tentokrát v těsné blízkosti zubaté dračice. Ta kousek popojede a zaútočí rychlostí blesku. Rybář v lodi je překvapený, ale reaguje pohotově a překvapí štiku tvrdým odporem. Zpočátku je zmatená, protože žádnou reakci nečekala. Pak si vzpomene na jeden z minulých zážitků a pochopí, že je zle.

Recepty
25. listopadu 2019

Naháč s oreganem

Když už se rozhodneme odnést si od vody rybu, měli bychom si na ní také pochutnat a prožít si doma u stolu chvilku pohody. Čerstvá ryba je nejlepší. Dá se zamrazit, ale proč to dělat? Lepší je se hned po návratu od vody pustit s chutí do přípravy chutné večeře a završit tak pěkný a úspěšný den. Kupříkladu sivení naháče dělám hrozně rád, jelikož příprava zabere zhruba pět minut a po dvaceti minutách v troubě je hotovo.

Poznávání
25. listopadu 2019

S přívlačí na pstruhy. A nejen na ně

Letošní zahájení lovu štik a ostatních dravých ryb přívlačí jsem si užil ve Skandinávii a stálo to opravdu za to. Po návratu z okouzlujícího severu Evropy, stále ještě pln dojmů a zážitků, mi chvilku trvalo, než jsem se vrátil do zajetých kolejí. Ale rybářská vášeň mi nedovolila dlouho zahálet a tak jsem v prvním volném termínu konečně vyrazil k vodě s přívlačovým prutem i doma. Prověřit stavy štik a dalších dravců na mé oblíbené řece.

Poznávání
24. listopadu 2019

Granule na háčku, úspěch téměř zaručen

Lov na dírkách je u nás velmi populární, i když leckdy nezákonný. Jenže s dodržováním zákonnosti si našinec v domácích krajích příliš hlavu neláme a obyčejně řekne, že ryba stejně smrdí od hlavy. Stále více rybářů tak vyráží o víkendu na soukromé revíry užít si své záliby.

Kam na ryby
23. listopadu 2019

Odra: jedna z posledních meandrujících řek

„Jo, to minule na Odře…“ A další tesklivé povzdechy… To všechno se mi honí hlavou, když sedím u vody a přemýšlím o řece, od které jsem se odstěhoval. Už je tomu přes rok. Poprvé jsem nahodil udici na revíru Odra 5 někdy v roce 1977. Je to mimopstruhový revír, převážně parmového pásma. V nadjezí ve Studénce a v Bartošovicích jsou úseky typického cejnového pásma.

Šupiny
22. listopadu 2019

Každé dítě potřebuje svého rybářského guru

Onehdy jsem viděl situaci, jak k řece přišel pán s malým klukem, pravděpodobně děda s vnukem nebo strejda se synovcem, kdoví. Když viděl, že na upraveném místě loví dva asi dvanáctiletí kluci, okamžitě se nadechl a spustil: „Mazejte odsud, to je moje místo… "

Poznávání
22. listopadu 2019

OBRAZEM: Hledá se perlorodka!

V rekreačním zařízení Dobrá voda u šumavského Záblatí platíme za ubytování… „No, když nějaké perlorodky objevíte, určitě to bude dobrá zpráva pro zdejší přírodu i vodu v řece. Že je čistá a tak,“ říká provozovatel pan Myška. Jeho pes jménem Bedřich líně zívne. Naše cesta za tajemstvím šumavských perlorodek vstupuje do závěrečného dějství.

Šupiny
21. listopadu 2019

Na ryby, ne pro ryby!

Jsem vášnivý rybář, tomuto krásnému koníčku jsem propadl už jako dítě, ale papíry jsem si udělal až po návratu z vojny, když jsem se oženil a založil rodinu. Protože jsem v současnosti OSVČ a musím se ohánět, abych měl práci jako všichni ostatní, na rybařinu mi moc času nezbývá. Ale jednou ročně si čas na týdenní výpravu na ryby udělám.

Novinky
21. listopadu 2019

Obrovský tolstolobik se nevešel do podběráku

O náhody na rybách není nouze. Své by o tom mohl vyprávět i David Dostál, kterému se při lovu kaprů na kukuřici podařilo ulovit více než metrového tolstolobika.

Novinky
20. listopadu 2019

Škoda za uhynulé ryby na Svatavě byla vyčíslena na částku přesahující 100 tisíc

Před necelým měsícem jsme vás informovali o katastrofě na Svatavě, při které zahynuli pstruzi lipani i vzácné vranky. Škoda byla vyčíslena na 106 tisíc.

ČRS a MRS
20. listopadu 2019

Nonstop rybolov bude v roce 2020 povolen na více než 40 % rozlohy revírů ČRS

Nebaví vás, přes noc vytahovat montéže? Na těchto revírech nemusíte. Přinášíme vám přehledný seznam revírů, na kterých bude v roce 2020 povolen čtyřiadvacetihodinový rybolov. Rozloha revírů s povolenou výjimkou tvoří více než 40 % rozlohy všech revírů ČRS! Jedná se o stejný údaj jako v loňském roce.

Poznávání
19. listopadu 2019

Domácí výroba vnadících pelet

Pelety jsou v poslední době top nástrahou na kapry, ale účinnost tohoto typu nástrahy se osvědčila i pro lov jiných ryb. Ve Španělsku se na pelety úspěšně loví sumci a věhlas těchto nástrah předčil věhlas nástrah přirozených. V plavané se peleta jako nástraha objevuje sporadicky, i přes to jsem si v nedávné době oblíbil pelety na vnadění.

Kam na ryby
19. listopadu 2019

Nizozemsko. Země ryb a tulipánů

Věřím, že nejsem daleko od pravdy, když řeknu, že při vyslovení jména této krásné země s námi povětšinou cloumají emoce. Někdo vzpomíná na krásu tulipánů, druhý na podobnou krásu vzrušujících a všudypřítomných uliček lásky v hlavním městě Amsterdamu a jiný třeba na barvitou atmosféru marihuanových doupat při návštěvě tzv. coffee shopu.

První Předchozí 1 59 149 157 158 159 160 161 169 177 Další Poslední

Novinky z iRybářství na váš e-mail

Články, videa, recepty a další novinky na váš e-mail. Mějte přehled