Fotografie
Jaroslav dal lajk Od pinzety po b...
před 231 dny
Fotografie
Jaroslav okomentoval Dva kapři o jíd...
před 231 dny
Fotografie
Jaroslav okomentoval Rybář a policaj...
před 231 dny
Fotografie
Jaroslav okomentoval Losos na másle...
před 231 dny
Fotografie
Jaroslav okomentoval Kapr na majorán...
před 231 dny

Články

Rybaření je nekonečná zábava, ale i koníček, při kterém se můžeme stále zlepšovat. Pokud jste u vody rádi nejen fyzicky, ale taky v myšlenkách, vyberte si svůj šálek kávy a pusťte se do čtení!

Novinky
18. září 2020

Na revíru Opava 2 A probíhá stavba, rybolov je do odvolání zakázán

Kvůli bezpečnosti je na revíru Opava 2A zakázán rybolov a to s okamžitou platností až do odvolání, informoval Severomoravský ÚS.

Poznávání
18. září 2020

Kapří poradna: Jaký olej patří do studené vody?

Mám dotaz ohledně použití olejů v chladné vodě (asi 7 °C). Obvykle používám klasický lososový olej, ale nejsem si jist jeho účinností právě v chladné vodě.

Šupiny
17. září 2020

Rybaření je vášeň, kterou nezničí ani nemoc nebo čas

Rybaření je vášeň na celý život. Kdo jednou okusí pocit velké ryby na rybářském prutě, už nikdy se ho nebude chtít vzdát. Občas nastane situace, že člověk už na ryby jít nemůže. Co potom?

Poznávání
17. září 2020

Učíme se ve Vodňanech: Jak rybníky zabraňují povodním

Povolená výška vodní hladiny v rybnících bývá označována jako normál (také cejch, nula). Bývá vyznačena na některé pevné části vodního díla značkou, například na výpustním zařízení.

Šupiny
17. září 2020

Lovit kapry lukem? Tyto dámy příliš respektu k rybám nepobraly

Respekt ke svému šupinatému protivníkovi, to je hodnota, kterou se snaží svým svěřencům vštípit v každém rybářském kroužku jejich vedoucí. Dívky z videa, které bylo natočené ve Spojených státech, by v tomto ohledu určitě potřebovaly lekci.

Šupiny
16. září 2020

Výprava za velkými candáty. Nejlepší nástrahou byl 12cm smaček

Konečně je pátek, konec pracovní doby. Zabaleno máme všichni od včerejška. Tak rychle tu hromadu bagáže naskládat do auta a hurá na candáty. Vítá nás naprosto stejné počasí, jako minulou neděli, když jsme odjížděli domů. Pršel sníh.

Šupiny
16. září 2020

Z deníku rybářovy manželky: Když syn může vrátit péči svému tatínkovi

Možná to bude znít jako pohádka, ale je to příběh lidí, kteří mají velká srdce a umějí dělat radost druhým. První příběh je o rybáři, který svou vášeň k vodě podědil. Rybaření přecházelo z otce na syna, s prutem uměl v rodině zacházet každý malý chlapec.

Poznávání
16. září 2020

Jak jsem pozoroval tření mihule potoční. Pomáhal jsem jim se sháněním kamínků

Mihule nepatří mezi ryby, jak by se mnozí z nás mohli mylně domnívat. Řadíme ji mezi vodní obratlovce do řádu kruhoústých, čeledi mihulovití (Petromyzontiade). Párovité končetiny jí chybí. Nemá ani párovité ploutve jako ryba, ale na hřbetní části jen dvě protáhlé ploutve. Má hadovitý tvar těla, stejně jako třeba úhoř, ale s úhořem nemá nic společného.

Poznávání
15. září 2020

Poznejte ho a ulovte! Sumeček americký

Jak jeho jméno napovídá, není naším původním druhem. Stavbou těla, hladkou kůží bez šupin i vlastním vzhledem se velmi podobá sumci velkému. Ten však dorůstá do mnohem větších rozměrů. Spolehlivým rozpoznávacím znakem je počet vousů. Sumeček má čtyři páry, sumec jen tři. Pokud nechcete počítat, stačí vzít úlovek do ruky. Podobně jako u ježdíka neexistuje spolehlivý chvat, jak uchopit rybu a nepíchnout se o ostré hroty na ploutvích. Dožívá se asi patnácti let.

Novinky
15. září 2020

Šonova hodina rybářské vietnamštiny: Cá trắm cỏ [kačamko] = amur bílý (nebo býlí?)

Amur bílý, ale osobně bych uznal i gramatickou verzi amur býlí, protože to "bejlí" prostě žere.🍃 Tím by se to usnadnilo i cizincům, které ze psaní i/y bere křeč jako mě, když jsem se učil česky.

Recepty
14. září 2020

Recept: Kapr hořčák

Na rozdíl od houby stejného jména je kapr velmi chutný. Recept mi předala paní Marie Glasová: „Ryby máme moc rádi, s manželem si je děláme na různé způsoby. Nejraději však máme rybu na hořčici,“ řekla a její muž jen tiše přitakal. Při popisování chuti této dobroty se mi sbíhaly sliny. Protože se hned za týden na Hostivaři zadařilo, svezl se mnou domů i kapr. Nově získaný recept jsem hned zkusila a mohu ho jen doporučit.

Retro
14. září 2020

Vzpomínáme na staré časy: naviják Roen

Nejen lidé, ale i věci mají své osudy a je věčná škoda, že nemohou vyprávět. Pojďme se do minulosti vracet. Třeba do doby, kdy naviják, prut nebo korkový splávek sloužil svému páníčkovi klidně i celý život.

Video
14. září 2020

Neuvěřitelné video ze svazového rybníka. Pestrost rybí obsádky vás dostane!

Co skrývá svazový rybníček? Při pohledu ze břehu byste řekli, že zde ani moc ryb žít nemůže. Opak je pravdou! Voda je plná ryb, které se po zakrmení stáhnou na jedno místo.

Šupiny
13. září 2020

Myslel že táhne další plotici. Když úlovek uviděl, málem spadl překvapením do vody

Občas se to stane. Rybář má záběr, myslí si, že tahá rybu a pak najednou zjistí, že má na udici jiného tvora. Třeba želvu nádhernou (Trachemys scripta elegans).

Poznávání
12. září 2020

Učíme se ve Třeboni: co se teď děje na rybnících? Začíná podzimní lovení!

Přišlo září a my, studenti z rybářské školy v Třeboni, se vracíme po prázdninách do školy. Čekají nás tu staří známí, kamarádi, učitelé. Po prvotním nadšení z letních zážitků a úlovků ostatních studentů se vracíme zpět do školních lavic a na praxi.

První Předchozí 1 18 108 116 117 118 119 120 128 177 Další Poslední

Novinky z iRybářství na váš e-mail

Články, videa, recepty a další novinky na váš e-mail. Mějte přehled