Posledně jsem vám líčil, jak je krásné chytání pstruhů. Mám ho rád ještě z jednoho důvodu – pstruha mám spojeného i s vůní rozpáleného másla. Nebudu nic nalhávat, má skvělé maso.

text: Šon Chung

Mluvím především o duhácích ve velikostech 30–45 cm. Většího je škoda sníst a potočáci v Čechách ubývají. Ti si vždy zaslouží svobodu. Já si čas od času nějakého pstruha ponechám. U nás doma jsme všichni rybožrouti a příloha bývá rýže. Haha.

úlovek
foto: Šon Chung

Během jednoho týdne jsem chytil celou sérii pstruhů. Začalo to pstruhem na bambusový proutek. Pak jsem na ně chodil s rotačkou. Nevím proč, ale pstruha v této velikosti, a ještě k tomu z mimopstruhové vody, mám větší sklon brát domů.

Podělím se s vámi tedy o recept.

Ingredience:

  • 200 g filet ze pstruha
  • 1 lžička granulovaného vývaru
  • 1/2 lžičky soli
  • 3 lžičky černého seznamu
  • 1 lžička chilli prášku
  • 1 lžíce oleje
  • 30 g obalovací směsi
  • 1 vejce
  • olej na smažení
  • 1 špetka pepře
  • sladká chilli omáčka

Postup:

Očištěný filet ze pstruha nakrájíme na kostky cca 2×2 cm. Posypeme granulovaným vepřovým vývarem (sehnat lze v asijských speciálkách), solí, chilli práškem, sezamem a 1 lžící oleje. Necháváme maso chvilku marinovat. Poté smícháme s vejcem a obalovací směsí. Zamícháme, aby se netvořily hrudky. Kousky ryb pak zprudka osmahneme v rozpáleném oleji. Smažíme pár minut, aby byla krustička dozlatova a křupavá. Pak necháme kousky ryb odkapat na papírovém ubrousku, opepříme. Podáváme se sladkou chilli omáčkou.