Články
Rybaření je nekonečná zábava, ale i koníček, při kterém se můžeme stále zlepšovat. Pokud jste u vody rádi nejen fyzicky, ale taky v myšlenkách, vyberte si svůj šálek kávy a pusťte se do čtení!
Z deníku rybářovy manželky: Trable s úhoři
Chytání úhořů má své kouzlo a každý rybář je určitě rád, když nějakého pěkného hádka zdolá. Tak tomu bylo i v případě Mirka, který ulovil svého prvního úhoře. Jeho manželka ho za rybářskou vášeň nechválila, ale když přinesl domů rybu, nebylo to tak zlé.
V chovném potoce uhynuly stovky potočáků. Rybáři teď nemají co nasazovat do revírů
Na zhruba čtyřkilometrovém úseku potoka Hodonínka na Blanensku vysbírali o víkendu rybáři stovky uhynulých pstruhů obecných. Za otravu vody pravděpodobně může havárie v čistírně odpadních vod v nedaleké Olešnici. Uvedl to dnes Blanenský deník.
Učíme se v Třeboni: Trávicí ústrojí ryb
Trávicí ústrojí ryb umožňuje rybám příjem potravy s následným trávením a vstřebáváním živin. Podstatným způsobem se liší u kaprovitých a dravých ryb. Začíná ústním otvorem a pokračuje ústní dutinou, na kterou navazuje hltan, jícen, žaludek, střeva a řitní otvor.
Sůl nad zlato
Sůl a cukr jsou výborné přírodní konzervanty. Pokud jimi zasypete oschnuté boilie, vytáhnou z něj zbylou vodu a na dlouhou dobu je ochrání před plesnivěním.
Steak z tuňáka
Maso tuňáka je krásně červené, připomínající hovězí maso. Lze z něho připravit steak – uvnitř musí zůstat maso červené či růžové. Na grilu nebo pánvi vyžaduje krátkou tepelnou úpravu.
Učíme se ve Vodňanech: Vytíráme kapra
Kapr obecný (Cyprinus carpio) se řadí mezi naše původní ryby, protože je na našem území přes 1000 let. Je tradiční rybou zejména o Vánocích a také naší nejznámější rybou.
Ulovil obrovského sumce. Pak udělal rozhodnutí, se kterým okolní rybáři nesouhlasili
Rybář Martin Tokoš ze slovenského města Holíč jezdí už deset let na dovolenou na stejné místo. Na oblíbených Adamovských jezerech nedaleko hranic s Českem zažil toto léto rybaření snů. Chystal se na kapry, ale nakonec chytil obrovského sumce. Informuje o tom web tvnoviny.sk.
Rozštípaný a slepený
Když se řekne štípaný bambusový prut, většině rybářů se vybaví náčiní, které používali naši tátové nebo dokonce dědové a dnes tak nanejvýš někde zahálí na půdě, nebo zdobí zeď rybářské klubovny či koutek tichých bláznů někde v hospůdce.
Lov na třepanou: Jak to s ním vlastně je?
Porost, větřík a proudění vody mi znesnadňovalo přesné nahození mušky – rudořitky, takže vždy plavala mimo okruh pozorování ryby. Nakonec jsem se rozhodl sejít níže po proudu, vystoupit na břeh se záměrem v mezeře mezi porostem ulovit rybu způsobem – na třepanou.
Sušené ryby
Už naši prapředkové před tisíci lety měli problém s uchováním přebytků po úspěšném lovu. Týkalo se to masa suchozemských zvířat i ryb. Zřejmě zcela náhodou přišli na to, že menší kousky masa dokážou slunce a vítr poměrně rychle usušit a tím i zakonzervovat.
Lovy z hladiny: Řeka
Nepatří mezi nejběžnější ani nejúčinnější způsoby lovu, určitě však přinášejí nejvíce čistých adrenalinových zážitků. Děj, který se jinak odehrává kdesi pod hladinou, sledujete v přímém přenosu i se zvukovými efekty.
Sumec na topinkách
Pikantní směs, kterou lze připravit i z jiného rybího masa s malým obsahem kostí; např. z tresky.
VIDEO: Nepytlačím, jen krmím ryby, tvrdil strážníkům podezřelý muž
Pětašedesátiletý muž nejspíš dostal v úterý večer chuť trochu si zarybařit. A to i přesto, že nevlastnil rybářský lístek ani povolenku. Posadil se na břeh Mže v ulici Na Poříčí přímo blízko centra a nahodil.
Konkávní a konvexní břehy
Je celkem přirozené, že se rybáři při výkonu rybářského práva občas setkávají s terminologií jiných oborů, které mají vztah k vodnímu prostředí.
Učíme se v Třeboni: Královna řek – parma obecná
Královnou našich řek byla odjakživa parma obecná (Barbus barbus). I z tohoto důvodu je po této rybě zcela právem pojmenováno jedno rybí pásmo.
Novinky z iRybářství na váš e-mail
Články, videa, recepty a další novinky na váš e-mail. Mějte přehled
Vložením e-mailu souhlasíte s podmíkami ochrany osobních údajů