Kapr na žampionech ve smetanové omáčce

Dalibor Marounek
14. Říjen 2025
0 Lajků
Kapr na žampionech ve smetanové omáčce

čas na přípravu: 90 minut

Suroviny

  • 4 porce kapra
  • 200 g menších žampionů
  • 100 g pórku (zelená část)
  • 200 g zakysané smetany
  • 2 lžíce strouhaného sýru
  • hladká mouka
  • 2 stroužky česneku
  • směs rybí koření
  • drcený kmín
  • sůl
  • citronová šťáva
  • máslo

Postup

  1. Porce kapra osolíme, pokapeme citronovou šťávou a necháme 30 minut odpočinout. 
  2. Rybu osušíme, potřeme utřeným česnekem a obalíme v hladké mouce. 
  3. V pánvi rozehřejeme máslo, kapra opečeme dozlatova z obou stran a odložíme stranou na teplé místo. 
  4. Část šťávy po pečení slijeme, přidáme na kolečka nakrájený pórek a žampiony (větší přepůlíme), podlijeme troškou vody, osolíme, přidáme drcený kmín a dusíme do měkka. 
  5. Ke směsi přidáme zakysanou smetanu, zahustíme strouhaným sýrem a chvíli prohřejeme, než se sýr rozpustí.
  6. Porce kapra přelijeme na talíři omáčkou a podáváme například s bramborovou kaší.