Kapr na žampionech ve smetanové omáčce
Dalibor Marounek
14. Říjen 2025
0 Lajků
čas na přípravu: 90 minut
Suroviny
- 4 porce kapra
- 200 g menších žampionů
- 100 g pórku (zelená část)
- 200 g zakysané smetany
- 2 lžíce strouhaného sýru
- hladká mouka
- 2 stroužky česneku
- směs rybí koření
- drcený kmín
- sůl
- citronová šťáva
- máslo
Postup
- Porce kapra osolíme, pokapeme citronovou šťávou a necháme 30 minut odpočinout.
- Rybu osušíme, potřeme utřeným česnekem a obalíme v hladké mouce.
- V pánvi rozehřejeme máslo, kapra opečeme dozlatova z obou stran a odložíme stranou na teplé místo.
- Část šťávy po pečení slijeme, přidáme na kolečka nakrájený pórek a žampiony (větší přepůlíme), podlijeme troškou vody, osolíme, přidáme drcený kmín a dusíme do měkka.
- Ke směsi přidáme zakysanou smetanu, zahustíme strouhaným sýrem a chvíli prohřejeme, než se sýr rozpustí.
- Porce kapra přelijeme na talíři omáčkou a podáváme například s bramborovou kaší.