Fotografie
milosbreth40@gmail.com založil otázku legitimní nabíd...
před 9 hod
Fotografie
Jan okomentoval Amur na bulhars...
předevčírem
Fotografie
Jan okomentoval Na Labi byl ulo...
předevčírem
Fotografie
Jan okomentoval Na Labi byl ulo...
předevčírem
Fotografie
Jan okomentoval Jak jsme si uži...
předevčírem

Podoustev říční je pohledná a vděčná ryba

Marek iRybářství 15. května 2022 0 komentářů
podoustev

foto: Ivo Novák

Poznávání

Latinsky ji říkáme Vimba vimba a domov má v řekách vlévajících se do Severního a Baltského moře. V našich řekách se s touto rybou můžeme také setkat jak v povodí Labe, Vltavy, tak i Moravy – v cejnovém či parmovém pásmu. Podoustev ovšem někdy vytahuje až do lipanového pásma. 

text: Ivo Novák

V některých našich lokalitách je rozšířena poměrně hodně. A když se jí chce, tak svou aktivitou dokáže rybáře velice potěšit. Berme ji především jako sportovní rybu, pro kulinářské využití se příliš nehodí.

REKLAMA

Souboj bývá parádní zážitek

Většinou nám na háčku uvíznou ryby v délce kolem 2030 cm. V našich podmínkách podoustev říční dorůstá do délky až 60 cm, ulovíte-li půlmetrovku, směle můžete hovořit o trofejní rybě. Souboj s velkou podouství bývá napínavý, vzrušující, ne nadarmo o této rybě jde řeč ve smyslu, že patří mezi nejbojovnější kaprovité ryby.

podoustev
foto: Ivo Novák

Boj nevzdává do poslední chvíle, podniká rychlé výpady všemi směry. Bravurně dokáže využívat proud. Dostat větší rybu k hladině je fuška, zvlášť tehdy, když ji rybář uloví na jemné náčiní.

REKLAMA

I když se stavbou těla podoustev podobá kříženci mezi ploticí a cejnem, bojuje mnohem srdnatěji. Splést si plotici s podouství asi nejde. Její „nos“ je pro podoustev naprosto typickým znamením, však se u našich východních sousedů jmenuje nosál.

sestava
Můžete použít jakoukoliv z těchto sestav (viz níže), záleží na místě, kde lovíte, na síle proudu, na počasí, jak jsou ryby aktivní a na dalších okolnostech. Autor je pro úspěch ochoten každou půlhodinku vzít nůžky a sestavy předělávat až do aleluja. Kresba: Ivo Novák

Samci bývají fešáci

Milostným hrám se podoustve věnují od dubna do května. V celých hejnech vytahují do proudných úseků, na velkou koncentraci ryb můžeme v tomto období narazit převážně pod jezy. Pohlavně dospívají druhým či třetím rokem.

Mají stříbřité zbarvení s tmavým hřbetem a nažloutlé části těla, které se právě v době tření ještě zvýrazní. Obzvlášť ze samců se stávají fešáci, nad kterými srdce rybáře jen zaplesá. Samice zvládne naklást až 200 tisíc jiker.

sestava
Kresba: Ivo Novák

Podoustev není ryba stanovištní, za potravou migruje. Živí se drobnými živočichy, které sbírá při dně. Není vybíravá. Její ústa nám napoví, že právě to, co se vyskytuje na dně, jí jde k duhu. Má ráda tvrdé dno.

Nejraději má masíčko

Podoustev ulovíme na veškeré běžné nástrahy živočišného původu, ideální nástrahou je kupříkladu kostní červ, patentka, hnojáček, či kousek žížaly. Nepohrdne však ani rohlíčkem či těstem.

sestava
Kresba: Ivo Novák

Chytáme ji na položenou i na plavanou. Na své si mohou přijít i milovníci mušky, kteří mají ve svých krabičkách zatížené nymfy. Lovem podouství si mohou zpestřit dny, kdy se na pstruhových revírech ještě chytat nesmí.

Při lovu na umělou mušku je zásadní, aby se nástraha pohybovala těsně nade dnem, anebo aby ležela přímo na něm. Záběry bývají poměrně razantní a dobře čitelné. Se zásekem není vhodné otálet. Jak ryba zjistí zradu, okamžitě se nástrahy zbavuje.

sestava
Kresba: Ivo Novák

K lovu na položenou se hodí feederové či pickerové pruty. Vystačíme s řadou medium, páternosterová sestava s krmítkem je ideální volba. Při lovu na plavanou v proudném úseku nám nezbude nic jiného, než použít splávek kapkovitého tvaru a zátěž rozmístit tak, aby se nástraha dostala ke dnu, ale nevázla.

Rybáři obyčejně cíleně podoustve neloví. Škoda! Zkuste se na ně někdy zaměřit a nebudete litovat.

REKLAMA
REKLAMA
Líbil se vám článek?

Pošlete ho dál svým přátelům

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru

Diskuze k článku (0)

Novinky z iRybářství na váš e-mail

Články, videa, recepty a další novinky na váš e-mail. Mějte přehled