Na rybí pečenáče je vhodný větší cejn, tloušť, podoustev, plotice, karas atd.
text: Dalibor Marounek
Potřebujeme:
- 1000–1500 g vykuchaných bílých ryb
- dvě cibule
- dvě vejce
- tři stroužky česneku
- strouhanku
- worcester
- dva bobkové listy
- čtyři kuličky nového koření
- mletý pepř
- sůl
- olej na smažení
Na nálev:
- čtyři dl vody
- tři dl octa
- dvě lžíce cukru
- půl lžičky soli
- jednu lžíci hořčičného semínka
- dva bobkové listy
- osm kuliček celého pepře
- kousek chilli papričky
Postup:
Vykuchané naporcované ryby uvaříme v mírně osolené vodě s bobkovým listem, novým kořením do měkka. Vodu slijeme a necháme vychladnout.
Odstraníme kůži a vybereme kosti – svalové kůstky můžeme nechat, ty se rozemelou. Obrané maso z ryb umeleme na masovém strojku, přidáme vejce, strouhanku, ochutíme česnekem, worcesterem, solí a pepřem.
Směs promícháme, utvoříme malé placičky nebo kuličky, které obalíme ve strouhance a smažíme na oleji do zlatova z obou stran. Vychladlé placičky narovnáme do sklenice, prokládáme nakrájenou cibulí na proužky.
Z uvedených surovin svaříme lák, povaříme ho 10 minut a necháme vychladnout. Rybí karbanátky zalijeme ve sklenici a necháme lák vsáknout do karbanátků. Nálev nalijeme po okraj, uzavřeme a necháme 3–5 dnů rozležet v lednici. Podáváme s pečivem, chlebem a chlazeným pivem.
Pečenác
Vynikající moc dobré