Už ani nevím jak je to dlouho, když jsem poprvé zkoušel chytat na boilie. Bylo to na jedné soukromé vodě a já tehdy nachytal hodně velkých kaprů. Ale to jen díky tomu, že tam přede mnou chytali nějací rybáři z Rakouska. Ti vydatně krmili jahodovými kuličkami a boilie kaprům náramně chutnaly.

text: Stanislav Kovář

Dodnes jsem nezapomněl na razantní záběry osmikilogramových i desetikilogramových kaprů a ani na slova správce, když mi ve slabé chvilce poradil: „Chytejte na jahodové boilie.“

Od té doby jsem jaksi neměl motivaci a přiznám, že ani chuť tento způsob lovu kaprů znovu zkoušet. Na soukromé vody už nejezdím a na řece nejraději chytám s feederem. Nedávno mi ale můj otec, kterému je 92 let a duší i tělem je stále rybář, navrhl: „Pojďme zkusit chytat na boilie na našem starém místě u silničního mostu!“

Už se hodně špatně pohybuje, ale i v jeho požehnaném věku nevynechá jedinou příležitost nahodit. Prý budeme chytat na boilie a na feeder. Nevím, jak k tomu došel, rád v televizi sleduje rybářské pořady na přírodovědných kanálech, ale svým návrhem trefil hřebíček na hlavičku. Spojit citlivost feederového prutu a atraktivitu boilie mě nenapadlo. Takhle by se dali chytit i ti neopatrnější kapři!

Tím to vlastně všechno začalo

Když boilie, tak po letité zkušenosti určitě jahodové. Dají se sice koupit, ale já si chtěl vyrobit své vlastní, i když jsem toho o výrobě kouzelných kuliček moc nevěděl. Už ani nevím, jak mě napadlo použít jako základ chlebovou střídku, ale později se ukázalo, byl to dobrý nápad. No a od něj už k jeho realizaci daleko nebylo. A tak vám dnes mohu nabídnout recept, jak si můžete jednoduše a hlavně sami vyrobit jahodové boilie z chlebové střídky.

Co budeme potřebovat

Asi čtvrtku bochníku staršího chleba, olej, vodu, jahodové aroma, jahodový posilovač, moučkový cukr a hladkou mouku.

postup přípravy
foto: Stanislav Kovář

Nejprve nakrájíme chléb na krajíce a zbavíme je kůrky.

Nakrájíme je na kostičky a vložíme do nožového mixeru.

Rozsekáme je nadrobno, až vznikne hmota podobné té na fotografii.

chléb
foto: Stanislav Kovář

Tu pak přesypeme do větší misky a přidáme ostatní ingredience. Tedy jednu plnou polévkovou lžíci oleje, trochu vody, plnou polévkovou lžíci cukru, tři lžíce posilovače, dvě kávové lžičky jahodového aroma a polévkovou lžíci hladké mouky.

recept
foto: Stanislav Kovář

Vše pečlivě promícháme, prohněteme a podle potřeby přidáme buď trochu mouky k zahuštění, nebo kapku vody, pokud je těsto moc tuhé. Musí vzniknout vláčná kompaktní hmota, z níž se dají bez problému a popraskání uhníst kuličky.

Jejich velikost zvolíme podle potřeby. Jak dál? Ještě vláčné kuličky opatrně propíchneme špičatou špejlí – odpadne pozdější a docela pracné vrtání otvoru.

Hotové kuličky pak sušíme pozvolna asi dva dny při pokojové teplotě. Už v této podobě krásně voní a skvěle chutnají po sladkých jahodách. Nakonec je znovu trochu navlhčíme, lehce obalíme v jahodovém posilovači a necháme pořádně proschnout. Takto připravené a dobře uzavřené v neprodyšném obalu nám vydrží voňavé hodně dlouho.

nástraha
foto: Stanislav Kovář

Jak fungují ve vodě, to si určitě domyslíte sami, kolegové. Při ponoření do vody se nejprve uvolní do okolí kuličky jahodové aroma a pak se postupně uvolňuje celý obsah. V této podobě vydrží, než se velice pomalu rozpadne, minimálně dva dny.

Olej jako nosič na sebe navazuje vůni a chuť, která se pak šíří ve vodě do značně vzdálenosti od nástrahy. Ta trocha mouky obsahující lepek, zase dodá kuličkám potřebnou soudržnost a hebkost.

Takto vyrobené boilie vám udělají za pár korun službu, jako žádné jiné. Jen je třeba pravidelně vnadit, aby ryby poznaly chuť jahody. A mimochodem, jahoda chutná nejen kaprům. Stačí nastražit malou kuličku a budete moci s feederem lovit kupříkladu i pěkné cejny.

Málem bych zapomněl! Protože se přece jen jedná o feederové chytání, rozhodně není od věci namíchat si do krmítka směs s jahodovou příchutí. Ta zájem ryb o vaši nástrahu velice posílí. Zkuste to a uvidíte sami.