Články
Rybaření je nekonečná zábava, ale i koníček, při kterém se můžeme stále zlepšovat. Pokud jste u vody rádi nejen fyzicky, ale taky v myšlenkách, vyberte si svůj šálek kávy a pusťte se do čtení!
Rybaření s Něnci na poloostrově Jamal
Poloostrov Jamal se nachází v ruské Sibiři. Patří do Jamalo-něneckého autonomního okruhu a žije zde něco přes 20 tisíc obyvatel. Poloostrov je výběžkem Západosibiřské roviny a měří zhruba 700 km na šířku a 240 km na šířku. S tamními obyvateli jsem se vydal na lov ryb.
Použití kaprařských prutů v praxi
Během uplynulého roku jsme s kolegy a kamarády často měli zajímavé diskuze o kaprových prutech. Řešili jsme přitom otázky, které v mnohém nabourávají zažité stereotypy. V některých věcech jsme se shodli, v jiných zase byly názory rozdílné. Někdy dokonce diametrálně.
Vzpomínky na dírky
Korkový splávek poskakuje po hladině a občas popojede z jedné strany na druhou. Místa k pohybu příliš nemá, dírka vyvrtaná v ledu má průměr pouhých dvacet centimetrů. Nastražený perlín vycítil nebezpečí a snaží se prchnout. Splávek tančí na hladině.
Rybářské vychytávky: Krabička na drobnosti
Když jsem se jako kluk začínající s rybařením zmohl na víc než na splávek z korkové zátky a pár háčků z ohnutého špendlíku, začal jsem se ohlížet po nějaké vhodné krabičce, do které bych vše uložil.
Učíme se ve Vodňanech: Prosekávání ledu na chovných rybnících
Nejprve udělejme trochu pořádek v pojmech a správných termínech. Otvory v ledu, které zhotovují rybáři na zamrzlých rybnících, se nazývají prohlubně nebo také okna. Nejčastěji je lze vidět na komorových rybnících, což jsou rybníky určené k přechování násadových ryb od podzimu do jarního výlovu.
Rybářské zamyšlení aneb kam směřujeme?
Sedím na břehu řeky pod starou vrbou a jsem zahleděný do vodních vírů, které vytváří říční proud. Chvíli se jen tak spokojeně točí a plují po hladině, aby byly vzápětí po pár metrech znovu pohlceny vodou.
Zapečený kapr se sýrem a křenem
Recept pro všechny, kdo chtějí o Vánocích vyzkoušet něco netradičního.
Vzpomínáme na staré časy: Dřevěné wobblery RYNA
S dřevěnými wobblery RYNA jsem se setkal jako malý kluk, když mi soused věnoval reklamní plato s osmi wobblery.
V chladnu s krmítkem
Ne, nezbláznil jsem se a nevracím se k rybařině, kterou jsem provozoval před čtyřiceti lety. S krmítkem se dá lovit i moderně, i když to pravda tak nějak z toho prastarého stylu vychází. On je totiž úžasně účinný, pokud se dodrží pár základních zásad.
Učíme se v Třeboni: Sádkování ryb
Vánoce už tradičně doprovází prodej kaprů, který má na našem území dlouholetou tradici. Aby vánoční prodej kaprů mohl proběhnout, musí být ryby před samotným prodejem tzv. sádkováni.
Kam na ryby? Krásná meandrující Ploučnice
Když jsme před několika měsíci zkoumali, kam se vydat na ryby, měli jste s výběrem východočeské Orlice štěstí. O tom, jak jsme si tam vedli, jste se dočetli v časopise Rybářství. O pár týdnů později jsme zamířili na řeku Ploučnici a žádné „rybářské orgie“ jsme tentokrát nezažili.
RIS z pohledu předsedy ČRS Karla Macha
Nový rybářský informační systém RIS se rozbíhá na plné obrátky a první povolenky se jeho prostřednictvím již začaly prodávat. Zeptali jsme se předsedy ČRS Karla Macha na jeho pohled a zkušenosti s tímto novým systém, a to i z pozice předsedy MO.
Lov dravců na mrtvou rybičku
Voda vysoko vystříkne, rybičky skáčou vzduchem a na zlomek vteřiny spatřím i temný hřbet krvelačného dravce. Na nic nečekám, rychle popadnu prut s nastraženou mrtvou ouklejí a nahodím. Hladina se zatím uklidnila, ale je jasné, že šupinatý predátor tu někde musí být.
Polévka z mlíčí
Skvělý recept pochází z italské kuchyně, ale můžete použít mlíčí i z českého kapra. Uvidíte, že vám zachutná. A nejen proto, že polévka je grunt a ostatní špunt, jak říkaly naše babičky.
Ze zasedání Republikové rady (prosinec 2023)
Republiková rada ČRS se sešla 7. prosince 2023 na pravidelném zasedání. Klíčovými tématy byly rozpočet Republikové rady ČRS na rok 2024, projednání aktuálních oblastí k RIS, aktuální stav výdeje celorepublikových povolenek ze strany MRS.
Novinky z iRybářství na váš e-mail
Články, videa, recepty a další novinky na váš e-mail. Mějte přehled
Vložením e-mailu souhlasíte s podmíkami ochrany osobních údajů