Fotografie
Jaroslav přidal úlovek Kapr obecný...
před 234 dny
Fotografie
Karel okomentoval Rekordní kapr s...
před 234 dny
Fotografie
Karel okomentoval Rybolov na Krym...
před 234 dny
Fotografie
Karel okomentoval Bojíte se medúz...
před 234 dny
Fotografie
Karel okomentoval Rybolov na Krym...
před 234 dny

Články

Rybaření je nekonečná zábava, ale i koníček, při kterém se můžeme stále zlepšovat. Pokud jste u vody rádi nejen fyzicky, ale taky v myšlenkách, vyberte si svůj šálek kávy a pusťte se do čtení!

Poznávání
31. července 2020

Kapří poradna: Lov na velké boilie (30 mm) a pop up

Mohu lovit zároveň na boilie 30 mm a na pop-up nebo je lepší chytat na jednotlivé nástrahy zvlášť?

Šupiny
30. července 2020

Jaké nástrahy použít při lovu sumce? Jejich velikost vás překvapí!

Nedávno jsem napsal článek zabývající se lovem naší největší ryby, sumce. Dvě strany textu pojednávaly o lovu sumců za pomoci relativně lehkých vláčecích prutů a nástrah nespadajících do kategorie XXL.

Recepty
30. července 2020

Pěnová pochoutka z lososa

Ač se mezi lidmi ryby z konzerv nesetkávají s takovým nadšením jako dřív, stále se z nich dají připravit opravdu vnikající pokrmy. Například u této pochoutky vám nikdo neuvěří, že jste použili lososa z konzervy.

Šupiny
30. července 2020

Dárek Českého Vikinga dětem: Pohádka o rybářské říši s jedním háčkem

Čas prázdnin a dovolených je tady. Letní kladivo přichází, stejně jako vloni, ve znamení pohody a dobré nálady. Kromě výběru vtipů s prázdninovou tématikou přináším i malý dárek nejmladším rybářům, kteří si tuto rubriku oblíbili a posílají mi pozdravy i s fotografiemi svých úlovků. Často jde o první chycenou rybu v životě, která nastartuje kariéru budoucího rybáře a vůbec nevadí, že jde o pouhou pidirybu.

Recepty
29. července 2020

Smažený kapr na ruský způsob

Kapr je u nás nejrozšířenější a nejvíce konzumovanou rybou. Je to ryba se znamenitým masem, ať pochází z rybníka, řeky nebo ÚN. Nedoporučuji ho jíst v květnu a červnu, protože je ve tření a maso v tu dobu za moc nestojí. Zkuste si kapra usmažit na ruský způsob. Je skoro totožný s přípravou českého vánočního kapra, akorát potřebujeme sardelovou pastu.

Poznávání
29. července 2020

Rybářská etika, pro mnohé kritika

Rybářský řád stanovuje pravidla lovu. Co se smí a co ne. O etice v něm není ani zmínka. Tu nelze rybáři striktně nařídit. Etiku, potažmo vztah k rybám, přírodě a kolegům si musí každý v sobě vytvořit sám. Na jakou úroveň se rybář dostane a jak sám svá pravidla respektuje, je jen a jen na něm samotném.

Zábava
29. července 2020

Kterým rybám patří tyto oči?

Pojďte si s námi nezávazně zasoutěžit! Najdete-li dvanáctkrát správnou odpověď, složili jste rybí doktorát. Na maturitu se můžete splést třikrát. Uhodnete-li polovinu správných odpovědí, o rybářský lístek se bát nemusíte, ale máte to na hraně.

Šupiny
28. července 2020

Z deníku rybářovy manželky: Příliš živé děti

Venku se kabonilo, ale možná liják nepřijde. Pro jistotu ale s manželem a naším kamarádem jedeme na místo, kde je hned u vody hospůdka s přístřeškem. Tam se lze v případě deště schovat a splávky mohou zůstat ve vodě. U hospůdky ale vidíme veliký nápis: UZAVŘENÁ SPOLEČNOST – SVATBA.

Poznávání
28. července 2020

Kapří poradna: Jaké háčky zvolit k boilie 30 mm

Rád bych chytal na boilie o průměru 30 mm. Jakou velikost, popřípadě i značku háčků bych měl zvolit?

Poznávání
28. července 2020

Wobbler z mrkve, signalizátor z klacíku a opilý sumec. Rybáři jsou velcí improvizátoři!

Sportovní i produkční rybářství se nedá zaškatulkovat a pojmout jako exaktní věda, protože je to práce s živými tvory. Nelze být připraven na vše, co může rybáře u vody postihnout a proto přichází na řadu improvizace. S tímto stylem řešení problémů jsou rybáři úspěšní, protože postačuje znát základní biologické zákony a ostatní už dokončí logické myšlení.

Rozhovory
27. července 2020

Italský rybář Pietro Invernizzi: Ryby mám jako náboženství

Itálie je z rybářského pohledu zajímavá tím, že zde můžete ulovit mnoho druhů ryb. Horské bystřiny nabídnou své poklady převážně příznivcům muškaření, údolní řeky jsou pak rájem pro sumcaře! Více prozradí místní rybář Pietro Invernizzi.

Poznávání
27. července 2020

Humlenský rybník aneb Historie plná sporů

Velký Humlenský rybník je asi 7 km na východ od Třeboně v chlumské soustavě rybníků, kterou založil Mikuláš Ruthard z Malešova. V této soustavě je nejníže položeným rybníkem poblíž Nové řeky, z čehož plynuly dlouholeté spory v 16. a 17. století mezi Petrem Vokem z Rožmberka a majiteli panství Nová Bystřice.

Novinky
26. července 2020

Aktuálně: Jez v Bohdíkově na Moravě 23 je na suchu. Všechna voda proudí přes elektrárnu

Stále častější problém, který je třeba začít řešit. Pro ryby a další vodní živočichy může nedostatek vody tekoucí přes korunu jezu znamenat pomalou a ošklivou smrt.

Zahraničí
26. července 2020

Expedice Lokta (1): Rozbité auto

Po návratu z Hitry jsem hned začal plánovat další výpravu. S kolegou z vedlejší vesničky, s nímž jsem se seznámil na webu, jsme se rozhodli, že pojedeme spolu. Tentokrát však vlastní dopravou. Takže jsem hned začal s opravou mého VW transportéru.

Šupiny
25. července 2020

Jeseter 140 cm na muškařském prutu? Opravdu tvrdý souboj!

Chtěl jsem být přítomen při nasazování jeseterů ruských do soukromého revíru. Čekal jsem na zvací telefonát. Václav Rampich mi oznámil, že všechno propukne ve středu. Na místě jsem byl samozřejmě včas, i s fotoaparátem v plné pohotovosti. S jeseterem ruským jsem se ještě nesetkal. Zajímalo mě, jak tato ryba ve skutečnosti vůbec vypadá, jak se chová. Prostě všechno…

První Předchozí 1 26 116 124 125 126 127 128 136 177 Další Poslední

Novinky z iRybářství na váš e-mail

Články, videa, recepty a další novinky na váš e-mail. Mějte přehled