Karas stříbřitý

(Carassius gibelio)
Karas stříbřitý

Čeleď: kaprovití

Slovensky: Karas striebristý
Anglicky: Karas striebristý
Německy: Giebel

Základní údaje

Běžná délka: 15–30 cm
Běžná hmotnost: 0,1–0,5 kg
Doba hájení: neuvedeno
Trofejní délka: od 50 cm
Trofejní hmotnost: kolem 3 kg

Poznávací znaky

  • Tělo je vysoké, ze stran zploštělé, celé je pokryto velkými šupinami (26–34 šupin v postranní čáře), které jsou lehce opadavé.
  • Ústa jsou bez vousků, žaberní víčka mírně vypouklá.
  • Horní linie hřbetní ploutve je mírně vykrojená, ocasní ploutev je více vykrojená než u karasa obecného.
  • Hřbet je tmavě šedý, boky jsou stříbřité.
  • Šupiny jsou temně lemovány.
  • Hřbetní a ocasní ploutve jsou temně šedé, párové ploutve a ploutev řitní jsou světlejší.
  • Na nejdelším tvrdém paprsku hřbetní ploutve se nachází výrazné hrubé zoubky.
  • Břišní výstelka je černá s perleťovým leskem.


Zaměnitelné druhy

  • Podobný karas obecný má vypouklý okraj hřbetní ploutve a světlou břišní výstelku. Karas obecný má také menší šupiny (30–37 šupin v postranní čáře).
  • Kapr obecný má na rozdíl od karasa stříbřitého dva páry vousků.


Kde rybu najdeme?

Dává přednost rozsáhlejším vodám než karas obecný.

Objevuje se v údolních nádržích a v pomalu tekoucích řekách, pískovnách, ve slepých ramenech řek i v rybnících.

V současné době se objevuje na mnoha místech Čech, Moravy i Slezska.

Na našem území se jedná o nepůvodní druh s invazních charakterem rozšíření.


Život ryby

Žije v hejnech a představuje velmi agresivní druh, který je schopný ostatní druhy vytlačovat a rychle ovládnout stanoviště.

Je to všežravec, který se živí zoobentosem, zooplanktonem, sinicemi, suchozemským náletovým hmyzem, semeny, detritem i úlomky rostlin.

Pohlavní dospělost nastupuje v 1.–2. roce života. Výtěr probíhá obvykle v květnu a červnu při teplotě vody 15–18 °C na rostlinný nebo náhradní substrát.

Po jeho invazi se na našem území po mnoho let vyskytovala pouze samičí populace rozmnožující se tzv. gynogenezí. Jikernačky karasa stříbřitého se třou s mlíčáky jiných kaprovitých ryb, spermie mlíčáka jiného druhu dá ale pouze impulz k vývoji jiker bez vzniku mezidruhových kříženců. Vzniklé potomstvo jsou pouze jikernačky karasa stříbřitého. Až v posledních 20 letech se objevují v populaci i mlíčáci a druh se začíná rozmnožovat obvyklým způsobem.

V rybnících představuje nebezpečnou konkurenci pro produkci kapra a jeho výskyt je nežádoucí i v řádně obhospodařovaných rybářských revírech.

V některých lokalitách se významně podílel na zániku populací karasa obecného i lína obecného.


Jak lovit tuto rybu?

Na plavanou nebo na položenou s obdobnými nástrahami jako u karasa obecného.

Zdá se, že karas stříbřitý je aktivnější a loví se snáz než karas obecný, který má stejné potravní nároky.

Karas stříbřitý má rád teplejší dny a pošmourné počasí.

Na ochlazení reaguje tím, že přestává brát.


Úlovky této ryby (4)

Pavel Lorenc
42
Pavel Lorenc
3. 5. 2026
Martin Dolejský
47
Martin Dolejský
11. 4. 2026
Milan Javůrek
44
1.4
Milan Javůrek
14. 3. 2026
Martin Veselý
44
Martin Veselý
13. 12. 2025