Okoun říční (Perca fluviatilis) je rybou, která do našich vod patří od samotného počátku vytváření ichtyofauny a nepochybně každý z nás se s ním už mnohokrát setkal – a to bez rozdílu věku rybáře, zkušeností nebo doby trávené u vody.

text: JS

Mnoho sportovních rybářů se dokonce na tomto druhu učilo základy sportovního rybolovu. Dokonce i velká část nerybářů tento druh bezpečně pozná pro jeho typickou stavbu i vysokou četnost v nejrůznějších typech vod.

Nejspíše všichni však okouna známe jen jako malou rybku, která mnohdy dosahuje 10 cm a pouze vzácně může přerůstat hranici 20 cm. Jde však o druh, který se snadno chytá a vytváří velká hejna. Mnohdy tato velká hejna malých okounů mohou znemožňovat nalákat na háček slušný úlovek. Některé rybáře mohou hejna okounů až obtěžovat.

Komu vadí okouni?

Mohou vadit i profesionálním rybářům a rybníkářům. Proč? Těm totiž okoun může škodit hned na několika úrovních. Mezi nejčastější argumenty patří, že se tento druh přemnožuje, migruje s vodou, požírá plůdek, ubírá potravu cennějším druhům a komplikuje lovení.

Všechny uvedené argumenty jsou nepochybně pravdivé. Je však vhodné zmínit i pozitivní fakta o tomto druhu. V první řadě okoun říční patří do naší původní ichtyofauny a o původní druhy máme povinnost řádně pečovat. Starat se o jejich četnost a vracet je do míst, odkud vymizeli.

Dalším faktem je, že okoun působí na chovy ryb negativně pouze při nesprávném hospodaření. A v neposlední řadě tento druh patří mezi tzv. ryby ostnoploutvé, kde najdeme například i candáta obecného (Sander lucioperca). Tato velmi blízká příbuznost je spojena s vynikající kvalitou masa, jež candát i okoun mají.

Dokonalá ryba

Okoun není jen malou rybkou z odlehlých ramen a malých tůní. Při správných podmínkách může dorůst do délky až 60 cm a hmotnosti 4 kg. Pro lepší představu jde o rozměry, které přesahují výběrového (vánočního) kapra obecného (Cyprinus carpio).

rybí kuchařka
foto: archiv školy

Pokud si tedy fakta spojíme, tak můžeme zjistit, že okoun říční nemusí být pouze „obtěžujícím“ druhem. Jde o rybu, jež se poměrně snadno množí, aktivně přijímá krmivo, dorůstá příznivých rozměrů a má vynikající, naprosto výjimečnou kvalitu masa. Všechny tyto vlastnosti jsou v podstatě dokonalé pro jeho intenzivní produkci.

Obrovský potenciál

Inspirujme se na severu Evropy. Tam intenzivní akvakultura okounů už probíhá. Ryby jsou chovány v akváriích a bazénech – v poměrně vysokých obsádkách. Jsou odkrmovány granulovanými krmivy. A ve věku do tří let jsou zpracovávány na filety vysoké kvality. S velmi vysokou kvalitou masa a zpracováním přichází i velmi dobrá cena z hlediska výrobce.

filety
foto: archiv školy

Nebo je také možné okouny pouze odlovovat a zpracovávat i v poměrně mladém věku. Například ve Švýcarsku jsou okouni odlovování od délky 10 cm do 15 cm a rovnou zpracováváni na filety. Cena těchto filetů poté může přesahovat i částku 1000 Kč za 1 kg.

Je tedy velmi smutné, že u nás okouna říčního dnes chápeme spíše jako nežádoucí druh našich vod. Jde totiž o rybu, která má v sobě obrovský potenciál a mnoho odborníků tvrdí, že při senzorických analýzách masa může okoun říční candáta obecného porazit, což tvrdí i mnozí sportovní rybáři.

Snažme se okouny v našich vodách podporovat. Cíleně je chovejme a využijme jejich potencionálu. Získaný užitek prospěje všem.  

Napsat komentář