V první řadě je nutné si uvědomit, že většina partiklu po namočení do vody bobtná, tedy zvětšuje svůj objem. Není těžké si domyslet, co se asi stane, když někdo do vody nasype třeba pytel neuvařeného hrachu.

Text: Miroslav Poupa, foto: autor

V lepším případě ryby, které neuvařený hrách pozřou, nebudou několik dní, možná týdnů žrát, v horším případě zdechnou. Partikl musí být připraven tak, aby rybám nezpůsobil zdravotní potíže. Jak toho dosáhnout?

Partikl se nejčastěji připravuje třemi způsoby: vařením, kvašením (fermentace, nakládání), naklíčením.

Vaření

Proces přípravy lze rozdělit do dvou stejně důležitých fází: Je to namáčení a vaření.

Namáčení

Je nutné dbát na to, aby byl namáčený partikl celou dobu ponořen pod hladinou. Zdá se to být samozřejmé, ale občas se zapomíná na to, že např. luštěniny, tygří ořech nebo kukuřice jsou schopny absorbovat velké množství vody. Máte-li možnost kontrolovat stav vody a popřípadě ji dolévat průběžně, pak nemáte problém. Nemáte-li však tuto možnost, pak doporučuji dát 2-3 díly vody na 1 díl partiklu – to by mělo stačit.

Možná jsem puntičkář, ale k namáčení používám buď dešťovou vodu, nebo převařenou vodu z kohoutku, popřípadě vodu z řeky či jezera, kde právě rybařím. Když si čuchnu ke sklenici vody z vodovodu a cítím tu výraznou chlorovou vůni, tak z toho mám „blbej pocit“ a takovou vodu prostě nepoužiji. Jde však pouze o můj subjektivní dojem.

Pokud k namáčení použijete teplou vodu (ne horkou) místo studené, zkrátíte tím dobu potřebného namáčení.

Berte v úvahu také skutečnost, že delší doba namáčení vede ke zkrácení doby varu – ušetříte tím čas, který byste strávili u sporáku, palivo v hořáku a také tím dopomůžete partiklu k zachování nutričního profilu.

Vaření

Když se některé suroviny uvaří nebo jinak tepelně upraví, jejich molekulární struktura a nutriční profil (včetně lákacích vlastností) se nasytí a poškodí. Z toho vyplývá, že maximální doba nasáknutí a minimální doba vaření zajistí co možná nejvyšší míru zachování nutriční hodnoty připravovaného partiklu.

Všeobecně platí, že převařený partikl je lepší než nedovařený. Důvod je zřejmý… Ryba ho stráví rychleji. Každopádně nejlepší variantou je trefit to tak akorát a to pro zachování nutriční hodnoty. Popravdě řečeno, tohle příliš neřeším – uvařený nebo převařený je pořád dobře připravený. Dobře připravený partikl projde snadno a rychle trávicím traktem ryby, která pak může dál pokračovat v konzumaci krmení. A o to mi přece jde.

Je jen na vás, v čem budete krmení pro ryby vařit… Já používám buď klasický papiňák, jehož nespornou výhodou je zkrácení doby varu na minimum, nebo půjčený kotel Brutar, v němž je možné vařit velké množství partiklu naráz.

Drobný partikl (pšenice, konopí, len atd.) lze uvařit i tak, že ho nasypete do hrnce, zalijete horkou vodou, přiklopíte pokličkou a necháte to tak přes noc. Ráno je vše připraveno k lovu. Místo hrnce lze použít i termosku.

Pokud chcete, aby uvařený partikl vypadal pořád stejně, stačí do něj přilít trochu konzervantu. Na tuto myšlenku mě přivedl kamarád Karel, který mi uvařenou kukuřici zalil lákem z boilie, který obsahoval konzervant. Po téměř třech měsících je kukuřice pořád jako nová. Žádná plíseň, žádné kvašení, prostě funglovka.

K následující tabulce dodám snad jen to, že uváděné doby jsou skutečně minimální, doporučuji je raději překročit, zejména pak dobu namáčení. Pro případ, že byste si chtěli nechat přivézt nějaký špatně dostupný partikl z ciziny, uvádím i anglické názvy.

Kvašení (fermentace)

Je tomu už velmi dávno, kdy jsem v Maďarsku viděl, jak místní borci sypou do vody desítky kilogramů zkvašené kukuřice. Nedůvěřivě jsem nad tím kroutil hlavou a myslel si něco o dementech.

Shodou okolnosti jeden z Maďarů přišel na pokec a dokonce uměl anglicky. Když jsem si mu postěžoval na použití páchnoucí kukuřice, suše odpověděl „The worse smell, the better.“ Tedy „Čím smradlavější, tím lepší.“ A oni fakt chytali – sice menší kapříky, sem tam amura, ale chytali!

Začal jsem nad tím přemýšlet a zkoušet. Od té doby nespotřebovaný partikl vždy zasypu cukrem a bez ohledu na vznikající zápach ho pak v klidu používám dál. Dokud partikl vyloženě nehnije nebo mi není silně podezřelý, tak to neřeším.

Jednou v květnu jsem takhle cíleně do cukru, vody a koření naložil pšenici. Začátkem července jsem lehce smrdutou pšenkou zakrmil na svém oblíbeném revíru a druhý den vyrazil k vodě. A byl to mazec – ryby braly bezvadně a pšenice z nich doslova tekla.

Hranici mezi ještě fermentovaným a už zkaženým (plesnivým, hnijícím) partiklem si každý musí vypozorovat sám! Vloni jsem se na jednom diskusním serveru dočetl o „kefírové fintě“, kterou popisuje jeden z rybářů. Taky jsem ji vyzkoušel a je to paráda. Hlavně je to prakticky bez práce – stačí namočený partikl zalít kefírem a nechat odležet. Pak už žije svým vlastním životem, dokud ho nespotřebujeme. Více o fermentaci vám povyprávím jindy.

Nakládaný, komerčně nabízený partikl

V dnešní uspěchané době se lze velmi snadno dostat do situace, kdy se člověk náhle rozhodne odjet na ryby a ono není na co chytat a čím krmit. Pak se vyloženě nabízí rychlé, pohodlné řešení – vykoupit svůj čas hotovým výrobkem. Tuto variantu používám velmi zřídka, leč se jí vůbec nebráním. Je to prostě něco za něco, v tomto případě čas za peníze. Stačí si jen z regálu vybrat pytlík či dózu požadovaného partiklu a vůně.

Naklíčení

Vzhledem k tomu, že nikdy nekrmím naklíčeným partiklem ve velkém, příliš se nezabývám ani stravitelností. Důležité je, aby už nic nebobtnalo. Celkem chápu, proč tak málo rybářů připravuje partikl tímto způsobem – je s tím více práce.

Je to sice relativně obtížný způsob přípravy, ale výsledky jsou celkem přesvědčivé! Nevím, co ryby tak láká na naklíčených zrnech či oříšcích. Je to ten světlý, sladký klíček, který vizuálně připomíná kořínky vodních rostlin? Nebo snad jednoduché cukry, které se při nakličování tvoří a uvolňují? Nevím. Tak či tak, naklíčený partikl rybám chutná. Jak jsem již v začátku tohoto odstavce naznačil, příprava vyžaduje více než jen namočení na několik hodin do vody.

V následujících řádcích popíši, jak připravuji lupinu, totéž bude platit i pro ostatní druhy partiklu – jen si vypozorujete dobu klíčení.

  1. Lupinu nechám jeden den v kbelíku s vodou, aby maximálně nasákla tekutinou.
  2. Pak ji přesypu do červené bedýnky na maso, popřípadě na tác nebo do jiné nízké nádoby tak, aby na dně byla pouze v jedné či dvou vrstvách.
  3. Z kbelíku, ve kterém byla lupina namočená, naliji tolik vody, aby byla lupina v bedýnce zhruba z jedné poloviny pod vodou.
  4. Přenesu bedýnku pod okno nebo na jiné místo, kde je dostatek světla. Občas dávám bedýnku na dvorek, kde ji však překryji skleněnou tabulí, aby mi ptáci lupinu nevyzobali.
  5. Čím světlejší a teplejší prostředí, tím rychleji lupina klíčí.
  6. Musím si ohlídat, aby lupina nevyschla. V případě nutnosti ji dovlhčím.
  7. Za 2-3 dny je klíček dostatečně velký.
  8. Je hotovo a lup tam s tím!

Komentáře (85)

  1. Hey! This is kind of off topic but I need some guidance from an established blog.
    Is it very difficult to set up your own blog? I’m not very techincal but I can figure things out pretty fast.
    I’m thinking about setting up my own but I’m not sure where to start.
    Do you have any tips or suggestions? Thank you

  2. Pretty nice post. I just stumbled upon your blog and wished to say that I
    have truly enjoyed surfing around your blog posts.
    After all I’ll be subscribing to your rss feed and I hope
    you write again soon!

  3. Quality content is the secret to invite the visitors to pay a
    quick visit the web page, that’s what this site is
    providing.

  4. I’m extremely impressed with your writing skills as well as
    with the layout on your blog. Is this a paid theme or
    did you modify it yourself? Either way keep up the excellent quality writing, it is rare
    to see a great blog like this one these days.

  5. Hi there, just became alert to your blog through
    Google, and found that it is truly informative.
    I’m going to watch out for brussels. I will appreciate if you continue this in future.
    Many people will be benefited from your writing.
    Cheers!

  6. With havin so much written content do you ever run into any issues of plagorism or copyright violation?
    My site has a lot of completely unique content I’ve either written myself
    or outsourced but it appears a lot of it is popping it up all over the web without my agreement.
    Do you know any techniques to help stop content from
    being stolen? I’d really appreciate it.

  7. Link exchange is nothing else except it is only placing the other person’s blog link on your page
    at suitable place and other person will also do similar in support of you.

  8. An intriguing discussion is definitely worth comment. I do believe that you need to publish more on this issue,
    it may not be a taboo matter but usually folks don’t talk about these topics.

    To the next! Best wishes!!

  9. I blog frequently and I truly thank you for your content.
    This great article has truly peaked my interest. I will book mark your site and keep checking
    for new details about once a week. I subscribed to your RSS feed as well.

  10. Betting can be of many types, with every type requiring its legal structure.
    In Nevada, for example, there is what’s called a“lawsuit“ A
    suit is an agreement or a contract between a person placing
    a bet and the individual or group putting the cash at stake.
    In some countries, a“betting account“ is made in which
    money deposited into the account is retained by means of a bookmaker and
    isn’t available to players; others allow online gambling
    but don’t permit offline gambling. Finally, you will find“rollover“ transactions
    in which the cash in a player’s account is removed before
    it’s used. This way, the term gaming covers a wide selection of trades and can refer to all
    of these, as each has its own set of conditions under which it can take place.

  11. An outstanding share! I have just forwarded this onto a
    co-worker who was doing a little research on this.
    And he in fact ordered me breakfast because I stumbled upon it for him…
    lol. So let me reword this…. Thank YOU for the meal!!
    But yeah, thanx for spending the time to discuss this
    subject here on your blog.

  12. May I just say what a comfort to find someone who actually knows what they’re discussing on the web. You definitely realize how to bring an issue to light and make it important. A lot more people must check this out and understand this side of the story. I can’t believe you aren’t more popular because you most certainly possess the gift.

  13. Nice blog here! Also your site lots up very fast!
    What host are you the usage of? Can I am getting your associate
    hyperlink for your host? I want my website loaded up as fast as yours lol

  14. Oh my goodness! Incredible article dude! Thank you so much,
    However I am having troubles with your RSS.
    I don’t know why I can’t subscribe to it. Is there anybody having the same RSS
    problems? Anyone who knows the answer will you kindly
    respond? Thanks!!

  15. Hi there just wanted to give you a brief heads up and let you know a few
    of the pictures aren’t loading properly. I’m not sure why
    but I think its a linking issue. I’ve tried it in two different internet browsers and both show
    the same outcome.

  16. After checking out a handful of the articles on your web page, I truly appreciate your way of blogging. I saved as a favorite it to my bookmark webpage list and will be checking back soon. Please visit my web site as well and tell me your opinion.

  17. Howdy! This is my 1st comment here so I just wanted to give a quick shout out and tell you I
    genuinely enjoy reading your blog posts. Can you recommend any
    other blogs/websites/forums that cover the same topics? Appreciate it!

  18. My developer is trying to convince me to move to
    .net from PHP. I have always disliked the idea
    because of the costs. But he’s tryiong none
    the less. I’ve been using Movable-type on several websites
    for about a year and am worried about switching to another platform.
    I have heard fantastic things about blogengine.net.
    Is there a way I can transfer all my wordpress posts into it?
    Any kind of help would be greatly appreciated!

  19. Do you have a spam issue on this website; I also am a
    blogger, and I was curious about your situation; many of us have created some nice methods and we are looking to
    trade techniques with other folks, why not shoot me an e-mail
    if interested.

  20. Hey just wanted to give you a quick heads up and let
    you know a few of the pictures aren’t loading correctly.

    I’m not sure why but I think its a linking issue. I’ve tried it in two different internet browsers and both show the same results.

  21. Wonderful beat ! I would like to apprentice while you amend your web site,
    how could i subscribe for a blog site? The account helped me a acceptable
    deal. I had been a little bit acquainted of this your broadcast provided bright
    clear idea

  22. I know this site gives quality based articles
    and extra material, is there any other web site which presents these things in quality?

  23. Its like you read my mind! You appear to know so much about this, like
    you wrote the book in it or something. I think that you could do with a few pics to drive the message home a bit, but other than that, this is magnificent
    blog. A fantastic read. I will definitely be back.

  24. You really make it seem really easy along with your presentation however I in finding
    this matter to be really one thing that I feel I might
    by no means understand. It kind of feels too complicated and extremely large for me.

    I’m having a look ahead to your next post, I will try to get the hold of it!

  25. Unquestionably imagine that which you said. Your favorite
    justification appeared to be at the internet the simplest factor to be mindful of.

    I say to you, I definitely get annoyed even as folks think about concerns that they plainly do not understand
    about. You managed to hit the nail upon the highest and outlined out the entire thing with
    no need side effect , other people could take a signal. Will likely be back to get more.
    Thank you

  26. I know this if off topic but I’m looking into starting my own weblog and was wondering what all is
    required to get set up? I’m assuming having a blog like yours would cost
    a pretty penny? I’m not very web savvy so I’m not 100%
    positive. Any tips or advice would be greatly appreciated.
    Thank you

  27. May I just say what a comfort to uncover somebody
    who genuinely knows what they’re discussing on the
    net. You certainly understand how to bring a problem to light and
    make it important. A lot more people really need to check this out
    and understand this side of the story. I can’t believe you aren’t more popular since you certainly have
    the gift.

  28. Simply want to say your article is as surprising. The clarity in your post is just great and i could assume you’re
    an expert on this subject. Fine with your permission let me to grab
    your RSS feed to keep updated with forthcoming post. Thanks
    a million and please continue the rewarding work.

  29. Hey There. I found your blog using msn. This is a really well written article.
    I’ll be sure to bookmark it and return to read more of your useful info.
    Thanks for the post. I’ll definitely comeback.

  30. Thanks for finally writing about > Příprava partiklu. Namáčení,
    vaření, kvašení i klíčení – Rybářství – s námi vás rybaření chytne < Loved it!

  31. After checking out a handful of the articles on your blog, I seriously like your
    technique of blogging. I added it to my bookmark site list and will be checking back soon. Take a look at my
    website as well and let me know your opinion.

  32. I’m extremely inspired with your writing skills as well as with the layout on your blog.
    Is this a paid topic or did you customize it your self?
    Either way stay up the nice quality writing, it’s uncommon to look a nice weblog like this one today..

  33. I do not even know how I stopped up here, however I assumed this
    put up used to be good. I don’t know who you might be however definitely you’re going to a famous blogger if you happen to
    aren’t already. Cheers!

  34. Excellent blog here! Additionally your website loads up very fast!
    What web host are you using? Can I get your associate link
    on your host? I wish my web site loaded up as quickly as yours lol

  35. I’d like to thank you for the efforts you’ve put in penning this blog.
    I really hope to view the same high-grade blog posts by you in the future
    as well. In fact, your creative writing abilities has inspired me to get my own website now
    😉

  36. I feel this is among the such a lot important info for me.
    And i’m satisfied reading your article. But should
    statement on few general things, The site taste is ideal,
    the articles is in reality excellent : D. Excellent activity, cheers

  37. We are a group of volunteers and starting a new scheme in our community.
    Your web site offered us with valuable info to work
    on. You have done an impressive job and our whole community will be
    thankful to you.

  38. Hello, i read your blog from time to time and i own a similar
    one and i was just wondering if you get a lot of spam remarks?
    If so how do you protect against it, any plugin or anything
    you can suggest? I get so much lately it’s driving me
    mad so any support is very much appreciated.

  39. Greetings, I believe your website may be having
    web browser compatibility issues. Whenever I take a look
    at your blog in Safari, it looks fine however, if opening in I.E., it has some overlapping
    issues. I simply wanted to provide you with a quick heads up!
    Aside from that, excellent website!

  40. I all the time emailed this web site post page to all my friends, for the reason that if like to read
    it after that my contacts will too.

  41. I’m amazed, I must say. Rarely do I encounter a blog that’s
    equally educative and entertaining, and let me tell you,
    you have hit the nail on the head. The problem is something too
    few folks are speaking intelligently about. I am very happy I came across this in my
    search for something concerning this.

  42. I am extremely impressed with your writing skills and also with
    the layout on your blog. Is this a paid theme or did you
    modify it yourself? Anyway keep up the excellent quality writing, it’s
    rare to see a nice blog like this one these days.

  43. Today, I went to the beach front with my children. I found a sea shell and
    gave it to my 4 year old daughter and said „You can hear the ocean if you put this to your ear.“ She placed the
    shell to her ear and screamed. There was a hermit crab inside and it pinched her ear.
    She never wants to go back! LoL I know this is
    totally off topic but I had to tell someone!

  44. Thanks for the marvelous posting! I seriously enjoyed reading it, you might be a
    great author.I will make sure to bookmark your blog and may come back in the foreseeable future.

    I want to encourage continue your great work, have a nice
    afternoon!

  45. Today, I went to the beach front with my children. I
    found a sea shell and gave it to my 4 year old daughter and said „You can hear the ocean if you put this to your ear.“
    She put the shell to her ear and screamed. There was
    a hermit crab inside and it pinched her ear.

    She never wants to go back! LoL I know this is totally off topic but I had to tell someone!

  46. Hello, this weekend is fastidious in favor of me, as this point in time i am reading this fantastic informative post here at my house.

Napsat komentář