Vzpomínkou na pěkný úlovek ryby bývá ve většině případů fotografie. Ještě lépe připomene chvíle napětí a rybářského úspěchu preparát úlovku. Nejjednodušší je preparování rybí hlavy.
text: Pavel Lorenc
Pokud se po úlovku pěkné ryby rozhodneme nechat si hlavu k dalšímu zpracování, je třeba ji zabít takovým způsobem, abychom hlavu nepoškodili.
Zabitou rybu co nejrychleji zpracujeme, aby nevyschla a neztratila přirozenou barvu. Hlavu odřežeme od trupu rovným nebo mírně zešikmeným řezem asi dva centimetry za skřelemi.
Po důkladném omytí ve vodě s troškou octa ji vložíme do nádoby a zalijeme roztokem formalínu silně zředěným vodou. Nádobu uložíme na chladnější místo a necháme odležet měsíc i déle. Výrobou preparátu se bavíme třeba v zimě, kdy je méně možností rybařit.
Svalovinu vyjmeme očními otvory
Po vyjmutí z formalínového nálevu hlavu důkladně opláchneme čistou vodou a začneme s preparací. K tomu je potřeba skalpel a peán. Nejdříve vyřežeme rybě oči a očními otvory odstraníme svalovinu pod kůží na lících.
Potom se pustíme do odstranění masa a měkkých tkání zevnitř hlavy. Maso odřezáváme po malých kouscích skalpelem a při odstraňování si pomáháme peánem. Je třeba dávat pozor, abychom neprořízli kůži ryby a také nepoškodili ploutve. Žábry není potřeba odstraňovat, ty zaschnou a ničemu nevadí.
Nakonec vše opět pečlivě umyjeme vodou. Na vyplnění si připravíme hmotu smíchanou z vody, sádry a jemných pilin. Při řidší konzistenci nejprve naplníme očními otvory líce ryby a vytvarujeme vnitřek očních důlků.
Tužší směsí potom plníme hlavu a část trupu. Postupujeme pěchováním po troškách, aby preparát měl přirozený tvar. Zadní stranu nakonec vyhladíme a hlavu necháme vysychat. To bude trvat podle velikosti a prostředí týden až dva.
Dobarvíme hlavně kolem očí
Mezitím si můžeme připravit podložku ze dřeva. Použijeme výrobek od řemeslníka specialisty, pěkné jsou však i přířezy z jakékoliv kulatiny ze stromu. V tom případě čelní stranu vyhladíme smirkovým papírem a nalakujeme bezbarvým lakem.
Na zadní stranu je možné nalepit lístek s údaji o místě a datu ulovení a váze a délce ryby. Na zavěšení z rubu přitlučeme kovové očko. Po dokonalém vyschnutí hlavy do očních důlků umístíme oči z umělé hmoty nebo ze skla.
Potom je potřeba provést zkrášlovací úpravy, jelikož během manipulace dochází k drobným poškozením. K tomu použijeme temperové nebo akrylátové barvičky. Mírně dobarvit je potřeba hlavně kolem očních důlků a zadního řezu.
Nakonec hlavu přišroubujeme dvěma vruty na dřevěnou podložku a přelakujeme bezbarvým lakem. Preparát je hotov. Jistě s ním uděláte radost sobě nebo svým známým. Petrův zdar a hodně úspěchů při zpracovávání úlovků.
Diskuze k článku (0)