Fotografie
Vojtech přidal úlovek Parma obecná...
před 6 hod
Fotografie
Jaroslav okomentoval Obrazem: Vysaze...
před 4 dny
Fotografie
Jaroslav okomentoval Na severu Čech ...
před 4 dny
Fotografie
Jaroslav okomentoval Candáti jdou do...
před 4 dny
Fotografie
Jaroslav okomentoval Zahájení pstruh...
před 4 dny

Preparace rybích hlav

Marek iRybářství 3. března 2022 0 komentářů
trofej

foto: Pavel Lorenc

Praxe

Vzpomínkou na pěkný úlovek ryby bývá ve většině případů fotografie. Ještě lépe připomene chvíle napětí a rybářského úspěchu preparát úlovku. Nejjednodušší je preparování rybí hlavy.

text: Pavel Lorenc

Pokud se po úlovku pěkné ryby rozhodneme nechat si hlavu k dalšímu zpracování, je třeba ji zabít takovým způsobem, abychom hlavu nepoškodili.

REKLAMA

Zabitou rybu co nejrychleji zpracujeme, aby nevyschla a neztratila přirozenou barvu. Hlavu odřežeme od trupu rovným nebo mírně zešikmeným řezem asi dva centimetry za skřelemi.

Po důkladném omytí ve vodě s troškou octa ji vložíme do nádoby a zalijeme roztokem formalínu silně zředěným vodou. Nádobu uložíme na chladnější místo a necháme odležet měsíc i déle. Výrobou preparátu se bavíme třeba v zimě, kdy je méně možností rybařit.

REKLAMA

Svalovinu vyjmeme očními otvory

Po vyjmutí z formalínového nálevu hlavu důkladně opláchneme čistou vodou a začneme s preparací. K tomu je potřeba skalpel a peán. Nejdříve vyřežeme rybě oči a očními otvory odstraníme svalovinu pod kůží na lících.

Potom se pustíme do odstranění masa a měkkých tkání zevnitř hlavy. Maso odřezáváme po malých kouscích skalpelem a při odstraňování si pomáháme peánem. Je třeba dávat pozor, abychom neprořízli kůži ryby a také nepoškodili ploutve. Žábry není potřeba odstraňovat, ty zaschnou a ničemu nevadí.

štika
foto: Pavel Lorenc

Nakonec vše opět pečlivě umyjeme vodou. Na vyplnění si připravíme hmotu smíchanou z vody, sádry a jemných pilin. Při řidší konzistenci nejprve naplníme očními otvory líce ryby a vytvarujeme vnitřek očních důlků.

Tužší směsí potom plníme hlavu a část trupu. Postupujeme pěchováním po troškách, aby preparát měl přirozený tvar. Zadní stranu nakonec vyhladíme a hlavu necháme vysychat. To bude trvat podle velikosti a prostředí týden až dva.

Dobarvíme hlavně kolem očí

Mezitím si můžeme připravit podložku ze dřeva. Použijeme výrobek od řemeslníka specialisty, pěkné jsou však i přířezy z jakékoliv kulatiny ze stromu. V tom případě čelní stranu vyhladíme smirkovým papírem a nalakujeme bezbarvým lakem.

Na zadní stranu je možné nalepit lístek s údaji o místě a datu ulovení a váze a délce ryby. Na zavěšení z rubu přitlučeme kovové očko. Po dokonalém vyschnutí hlavy do očních důlků umístíme oči z umělé hmoty nebo ze skla.

Potom je potřeba provést zkrášlovací úpravy, jelikož během manipulace dochází k drobným poškozením. K tomu použijeme temperové nebo akrylátové barvičky. Mírně dobarvit je potřeba hlavně kolem očních důlků a zadního řezu.

tolstolobik
foto: Pavel Lorenc

Nakonec hlavu přišroubujeme dvěma vruty na dřevěnou podložku a přelakujeme bezbarvým lakem. Preparát je hotov. Jistě s ním uděláte radost sobě nebo svým známým. Petrův zdar a hodně úspěchů při zpracovávání úlovků.

REKLAMA
REKLAMA
Líbil se vám článek?

Pošlete ho dál svým přátelům

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru

Diskuze k článku (0)

Novinky z iRybářství na váš e-mail

Články, videa, recepty a další novinky na váš e-mail. Mějte přehled