Není karas jako karas, ale ten křupavý je podle mě nejlepší. Dá se jíst jako chleba a je to velká dobrota. To jsou slova mého kamaráda, když jsme přemýšleli nad několika chycenými karasy stříbřitými. Oba jsme měli chuť na rybu, ale nic jiného jsme ten den neulovili. A tak jsme jeli ke mně domů a tuto rybáři podceňovanou a našim revírům škodlivou rybu mi kamarád připravil jako nečekanou mňamku.
text: Stanislav Kovář
Potřebujeme:
- karasy nebo menší cejny
- litr fritovacího oleje
- sůl
- pepř
- drcený kmín
- citron
- rozmačkaný česnek
- na obalení pak ještě polohrubou mouku, sladkou i pálivou papriku
Příprava:
Rybu očistíme, vykucháme a zbavíme hlavy. Rozřízneme ji po páteři na dvě poloviny. Maso na prkénku obrátíme kůží k sobě a slabým, velmi ostrým nožem řízneme do masa tak hluboko, abychom přerušili malé kostičky ve hřbetní části. Pozor, neproříznout úplně! Řezy vedeme co nejblíže vedle sebe.
Do zářezů vetřeme sůl, pepř, kmín, česnek, citronovou šťávu a porce necháme chvilku odpočinout. Mezitím nalijeme do pánve olej a necháme ho prohřát. Půlky ryby pak obalíme ve směsi mouky a papriky a vložíme ji do vroucího oleje. Pánev nezakrýváme! Smažíme do křupava, což trvá nejvýše 10 minut. Rybu během smažení několikrát obrátíme.
Takto připraveného karase stříbřitého podávejte ještě teplého, strach z kostí mít nemusíte. Dobře usmaženou rybu poznáte jednoduše. Když s ní klepnete o okraj talíře, musí to cinknout. Chléb nutný není, ale sklenka bílého naopak žádoucí.
Hodnocení receptu (0)
Nové hodnocení
Pro přidání hodnocení je potřeba být přihlášen