Fotografie
VOCÁSKOVÁ okomentoval Rybolov na Krym...
včera
Fotografie
milosbreth40@gmail.com založil otázku legitimní nabíd...
předevčírem
Fotografie
Jan okomentoval Amur na bulhars...
před 5 dny
Fotografie
Jan okomentoval Na Labi byl ulo...
před 5 dny
Fotografie
Jan okomentoval Na Labi byl ulo...
před 5 dny

Karas stříbřitý: Úhlavní nepřítel – nebo snad ne?

Marek iRybářství 11. března 2022 0 komentářů
karas stříbřitý

foto: Jiří Kadubec

Praxe

Jako malý špunt jsem sotva udržel rybářský prut, ale karásky jsem úspěšně lovil. Na plavanou. Malý karásek byl ostatně i první rybou, kterou jsem chytil. A tak to šlo i dál. Bylo nádherné chodit na známá místa, kde jsem u padlého stromu lovil líny či okouny, na mělčinách žila početná hejna krásných zlatých rybek, mezi něž občas zaplul i kapřík.

text: Jiří Kadubec

Po nějaké době se situace začala měnit. Setkal jsem se s novým druhem karasa. Rybou, která mnohdy připomíná malého kapra. A začal se objevovat i míšenec obou druhů, kterého leckdo nazývá „kaprokarasem“. Původní karas obecný začal postupně mizet a počty invazivního karasa stříbřitého se zvyšovaly.

REKLAMA

Lov karasů

Nepatří k nejoblíbenějším, ale pokud chytáme s lehkým náčiním, pobavíme se. Karas stříbřitý velmi dobře reaguje na nejobyčejnější návnadu, takže je vděčným návštěvníkem prokrmených míst. Zpravidla se na nich objeví i další ryby.

Osobně rád lovím takřka u břehu – na délku prutu. Díky tomu se dá úžasně přesně a naprosto lehce vnadit. Leckdy můžete tahat rybu za rybou. Díky tomu jsem si tolik oblíbil plavanou, která je natolik lehká a přesná, že rybaření s match prutem je pohádka. Nepamatuji si, že by se mi při jiné rybolovné metodě podařilo nalovit za pár hodin mnoho desítek ryb.

REKLAMA

Návnada

Karas stříbřitý je skromný strávník. Bohatě si vystačíte s obyčejným kukuřičným šrotem se strouhankou. Když do něj přidáte prosátou zem, neprohloupíte. Obejdete se bez příchutí i barviv. Jde o to, aby krmné kuličky byly co nejblíže u nástrahy.

karas stříbřitý
foto: Jiří Kadubec

Karasi nejsou vystrašené ryby, jen tak něco je nerozhodí. Takže přikrmuji pravidelně. A na záběrech je to znát. Vzhledem k tomu, že je na krmném místě poměrně živo, připlují tam i další ryby, kupříkladu kapři, plotice, líni či cejni. Je až s podivem, že když jdu na karásky, tak se mnohdy stane, že je ze zakrmeného místa vytlačí kapři. A docela zkušené ryby.

Nástraha

Na háček je vhodná například pařená houska, také kukuřice a různá těsta. Tam, kde je karasů hodně, jsem je běžně lovil i na boilie. Z toho jsem samozřejmě radost neměl a nepomohla mi ani změna velikosti nástrahy. Takže je jasné, že lov ostatních ryb na revírech s přemnoženým karasem je spíš utrpením než radostí. Zvláště v „hladových“ vodách, kde žijí zakrslé ryby.

Kde je lovit?

Karásky můžete lovit, bohužel, všude. Znám několik míst, kam se dostali jen proto, že je rybáři vypouštěli do vedlejšího potoka a tím se rozšířili i do dalších rybníků a řek v okolí. Jez pro takové ryby zábranou není a je jen otázkou času, že proniknou dál a dál.

Chov karasů

Karas stříbřitý je invazivní druh a jeho regulace je chvályhodná. Ovšem existuje ještě možnost chovu karásků. Už několik let je úspěšně chovám v jezírku a v akváriu. Jsou to fešáci a prosperují dobře. Výhodou barevných karásků je, že se spokojí i s nižšími životními podmínkami než třeba koi kapři.

akvárium
foto: Jiří Kadubec

V Japonsku a Číně je chov koi kaprů nejoblíbenější, ale možná ne nejrozšířenější. Prvenství možná patří nejrůznějším formám barevných karásků. Variant je spousta. Ať jde o zbarvení, tvar, typ ploutví, popřípadě atypické znaky, jako jsou vystouplé oči, nárůstky na hlavě atd. Zkušený akvarista odchová různé druhy ryb, ale barevné karásky odchová i naprostý amatér.

Patří karas do kuchyně?

Někdo řekne, že nikoliv. Rybáři karasy domů neberou, možná pro slepice, kočky. Já tvrdím, že karas stříbřitý (i se spoustou kostí) do kuchyně patří. Připravit si ho můžete různě, hodí se k receptům, podle nichž připravujete kapra.

recepty z ryb
foto: Jiří Kadubec

Když karasa ulovíte, do vody by zpátky jít neměl. Ortodoxní „pouštěči“ ryb s tím mívají sice problém, ale i tak karasy leckdy usmrtí. Co s takovou rybou? Nechat ji na břehu, zahrabat? To je podle mě nedůstojné pro rybáře samotného i rybu. Zkuste tedy karasa ochutnat! Jako kluci jsme je pekli na ohníčku přímo u vody a jen jsme se olizovali.

REKLAMA
REKLAMA
Líbil se vám článek?

Pošlete ho dál svým přátelům

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru

Diskuze k článku (0)

Novinky z iRybářství na váš e-mail

Články, videa, recepty a další novinky na váš e-mail. Mějte přehled