Obalovací těsta. Jaký je rozdíl mezi obalovacím a klasickým boilie mixem? Musí být obalovací těsto lépe navoněné? Jestliže ne, proč rovnou neobalit boilie mixem? A jak to vlastně funguje? Proč kupovat třeba 3XL a ještě ho obalovat v těstě 3XL? Proč nekoupit úplně nejlevnější hotovku a neobalit ji v těstě 3XL? Je možné, aby vůně z boilie prošla skrze těsto a ryby to poznaly?

Odpovídá: Karel Nikl, foto: autor

Podobnou otázku poslední dobou dostávám častěji. Boilie těsta vycházejí z příslušných mixů, ale pro svůj účel jsou přesně vyladěna tak, aby byla maximálně efektivní. Přestože koupíte nejlepší boilie, stále je to jen uvařená kulička těsta, která se nerozpouští a nenechává kolem nástrahy silnou pachovou stopu.

Naopak těsto se na kuličce boilie pomalu rozpouští a uvolňuje tak do okolí drobné částečky spolu se silným potravním signálem, který dokáže rychleji vydráždit k záběru i kapra, který o zbytek krmení nejeví nejmenší zájem.

Těsto na kuličce boilie nevydrží věčně. Pokud by na ní vydrželo, nebylo by to k ničemu. Podle teploty vody, proudění nebo činnosti bílé ryby vydrží těsto obalené kolem kuličky určitý čas, ale postupně se rozpustí a na dně tak zůstane námi prezentovaná nástraha spolu s atraktivními částicemi těsta.

Kvalitní obalovací těsta jsou efektivnější než některé dipy.