Sladkovodní ryby mám rád. Ostatně, právě moje vášeň pro potok a ryby mě dovedla k vaření. Siven sice není tak známý a rozšířený jako kapr, ale zato je chutnější. A červená řepa? Na základce jsem na ni měl absolutní alergii, kompot z řepy jsem nemohl ani vidět. Až pak jsem zjistil, jak báječnou chuť má, když se jí věnuje trocha pozornosti. Dneska bych nejraději udělal celou kuchařku jenom o řepě.
Na 4 porce potřebujeme:
- 4 větší řepy
- 3 l vody
- 200 ml červeného vinného octa
- 40 g cukru
- 4 větvičky tymiánu
- 4 kuličky nového koření
- 2 bobkové listy
- 5 stroužků česneku
- lžíci cukru
- 3 lžíce octa balsamico
- 150 ml kuřecího vývaru
- 4 filety ze sivena po asi 160 g
- sůl
- pepř
- olivový olej
- 10 g másla
- bylinky na ozdobu
Potřebujete 10 minut na přípravu, vařit budeme půlhodinku.
Příprava:
Řepu vložíme do nálevu z vody, červeného octa, cukru a koření a uvaříme ji asi 25 minut na skus, aby se potom nedusila tak dlouho. Ještě teplou ji oloupeme a necháme vychladnout. Studenou řepu nakrájíme na menší kostky a na pánvi ji na másle asi 7 minut opečeme s nasekaným česnekem a tymiánem. Přebytečné máslo slijeme, pak do pánve přidáme cukr a balsamico, vše promícháme a ocet necháme vyvařit. Poté přilijeme vývar a zredukujeme na sirup, který krásně váže s řepou.
Porce sivena pečlivě osušíme, osolíme a opepříme. Maso pečeme na pánvi nejdříve kůží dolů a než ho otočíme, vložíme kostičku másla, aby byla barva masa krásně zlatavá. Potom rybu otočíme, stáhneme oheň a pomalu ji necháme dodělat. Na talíři sivena položíme na dušenou řepu a ozdobíme míchaným bylinkovým salátem.
Siven
Vypadá to senzačně škoda že tady kolem neprodávají siveny