Fotografie
VOCÁSKOVÁ okomentoval Rybolov na Krym...
před 25 min
Fotografie
milosbreth40@gmail.com založil otázku legitimní nabíd...
před 10 hod
Fotografie
Jan okomentoval Amur na bulhars...
předevčírem
Fotografie
Jan okomentoval Na Labi byl ulo...
předevčírem
Fotografie
Jan okomentoval Na Labi byl ulo...
předevčírem

Červencové Rybářství: Štika a candát – stálice našich revírů. Je jich ve vodě dostatek?

Marek iRybářství 28. června 2021 0 komentářů
štika

foto: wallpaperup.com

ČRS a MRS

Dravých druhů ryb je v našich vodách řada, nejdůležitějšími jsou jak z hlediska chovu, tak i lovu na udici štika a candát. Jejich úlovků si rybáři velmi cení a rádi se s nimi pochlubí. A o tom, že maso těchto ryb patří k jednomu z nejchutnějších, se není třeba zmiňovat. Štika a candát jsou zkrátka stálicemi rybářských revírů.

text: Jan Štípek

Podívejme se nejprve, jaké zastoupení mají ve spektru ryb produkovaných v rybníkářství. Nahlédneme-li do historie, zjistíme, že ještě ve 13. století byl vyrovnaný výlovek štiky a kapra. To je zajímavý údaj dokládající, jaký význam tehdy štika měla. Nutno zmínit, že v té době bylo v našich zemích jen zhruba 10 tisíc hektarů rybníků.

REKLAMA

S rozmachem rybníkářství koncem 15. a zejména v 16. století se však situace výrazně změnila ve prospěch kapra, který se ve 2. polovině 16. století stal hlavní chovanou rybou. V té době u nás bylo už 180 tisíc hektarů rybníků. Rychlost jejich výstavby dokumentuje údaj uvádějící, že během padesáti let na přelomu 15. a 16. století vzniklo 25 tisíc nových rybníků.

A jaká je situace dnes? Rybníků máme přibližně 52 tisíc hektarů a české produkční rybářství je dlouhodobě postaveno na chovu kapra, který představuje cca 85 % celkové hmotnosti tržních ryb vylovených z chovných rybníků. Tržní štiky se v rybníkářství ročně odchová okolo 90 tun, tzn. necelého půl procenta z celkové produkce.

REKLAMA

Štika je tedy v chovných rybnících dlouhodobě vedlejší rybou. Trochu lepší postavení zaujímá v rybářských revírech. Rybáři v ČR z nich ročně vyloví na udici 210 až 220 tun štik o průměrné kusové hmotnosti těsně přes 2 kilogramy, což představuje přibližně 4 % z celkového hmotnostního výlovku z rybářských revírů.

Ještě obdobná čísla k candátovi – roční produkce tržního candáta z chovných rybníků je nižší než u štiky a pohybuje se okolo 62 tun (zhruba 0,3 % z celkové produkce). Z rybářských revírů se ročně vyloví okolo 180 tun candátů o průměrné kusové hmotnosti 1,9 kg s podílem těsně přes 3 % z celkového výlovku všech druhů ryb. Oproti štice úlovky candáta meziročně značně kolísají.

Anketa časopisu Rybářství: Jste spokojeni se stavem dravých ryb ve vašich revírech?

Ing. Václav Jelínek, rybářský hospodář Severočeského územního svazu ČRS

„V případě štiky lze hovořit o nejlepší dostupnosti násadových ryb pro zarybnění revírů z celého souboru dravců. Přesto se populacím v některých revírech tolik nedaří. Důvody bývají odlišné. Společným jmenovatelem je nejčastěji pokles vhodných stanovišť, nedostatečná potravní základna a v neposlední řadě devastující predace kormoránem nebo vydrou.“

candát
Ing. Václav Jelínek

Jaroslav Vogl, rybářský hospodář Západočeského územního svazu ČRS

„Stav štiky a candáta není uspokojivý, nejhorší je situace v řekách, kde se projevuje predační tlak zimujících kormoránů, kteří likvidují především drobnější ryby tvořící potravu dravců.  A kde není pro dravé ryby dostatek potravy, tam je ani nemůžeme očekávat.“

potočák
Jaroslav Vogl
  • Má dominantní postavení kapra v chovných rybnících i v rybářských revírech jistou budoucnost?
  • Jaká potenciál mají výhledově štika s candátem?
  • Proč není zarybnění revírů jen o vysazení trofejních ryb, jak by si mnozí rybáři přáli?

To vše si můžete přečíst v novém čísle časopisu Rybářství. Na stáncích je od začátku června.

Objednat si ho můžete od 1. června také v našem e-shopu.

Pokud ještě nemáte předplatné časopisu Rybářství, můžete si ho zařídit zde.

REKLAMA
REKLAMA
Líbil se vám článek?

Pošlete ho dál svým přátelům

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru

Diskuze k článku (0)

Novinky z iRybářství na váš e-mail

Články, videa, recepty a další novinky na váš e-mail. Mějte přehled