Cejn má sice více mezisvalových kůstek, ale maso je chutné a velice jemné. Takže směle do toho!
text: Dalibor Marounek
Potřebujeme:
- jednoho cejna o hmotnosti kolem 1500–2000 g
- dvě vejce
- lžičku kari
- lžičku strouhaného zázvoru
- dva stroužky česneku
- lžíce škrobu (Solamyl)
- 5 cl bílého vína
- červenou papriku nebo kapii
- zelenou papriku
- cibuli
- sůl
- pepř
- olej
- máslo
Příprava:
Vykuchanou, šupin zbavenou rybu opláchneme, odstraníme ploutve, hlavu a ocas. Podélně ji od hlavy k ocasu rozřízneme na polovinu, vytvoříme na čtyři porce, které osolíme. Vejce vidličkou rozšleháme s kari, zázvorem a utřeným česnekem. Pak přilijeme víno, přidáme škrob a vymícháme hladké těstíčko, které by mělo být hutnější.
Porce ryby ubrouskem nebo utěrkou osušíme, namočíme z obou stran do těstíčka a na rozpáleném oleji je pečeme z obou stran pěkně do zlatova. Do šťávy po pečení přidáme nakrájenou cibuli a papriky, vše zjemníme lžičkou másla, osolíme, opepříme, zakápneme worcesterem a dusíme do měkka. Porce ryby poklademe zeleninovou směsí a dobrotu podáváme třeba s bramborovou kaší.
Hodnocení receptu (0)
Nové hodnocení
Pro přidání hodnocení je potřeba být přihlášen