Fotografie
VOCÁSKOVÁ okomentoval Rybolov na Krym...
před 5 hod
Fotografie
milosbreth40@gmail.com založil otázku legitimní nabíd...
před 14 hod
Fotografie
Jan okomentoval Amur na bulhars...
předevčírem
Fotografie
Jan okomentoval Na Labi byl ulo...
předevčírem
Fotografie
Jan okomentoval Na Labi byl ulo...
předevčírem

Tajemství kuchyně plavané

Marek iRybářství 11. října 2023 0 komentářů
krmení

foto: Roman Liebzeit

Praxe

Plavaná je jednou z nejoblíbenějších rybářských disciplín. Téměř každého rybáře fascinuje potopením se splávku se zdolávanou rybou na konci udice. Tato rybolovná technika nabízí nesčíslné množství splávků, prutů a možností. Můžete chytat s matchovým prutem, boloňézkou či bičem. Jedno mají společné. Krmení.

text: Roman Liebzeit

Můžete mít nejdražší prut, nejlepší lovné místo, ale když nezakrmíte, tak nechytáte. Sem tam možná ulovíte čudlu, v lepším případě kapříka. Většinou to ale nejsou pravidelné úlovky. A už vůbec ne ryby o hmotnosti třeba kolem 10 kg. Plavané se věnuji mnoho let, poskytuje mi mnoho rybářských zážitků. Stačí si namíchat kvalitní krmení, sbalit rybářský prut a vyrazit k vodě. A právě o to se chci s vámi podělit.

REKLAMA

Příprava krmení není složitá, základní pravidla ale znát musíme. Je třeba si ujasnit, jaké ryby chceme chytat, zda kapry, cejny či plotice. Věřte či nevěřte, krmení si můžeme připravit i na dravce, krmení však v tomto případě slouží ryze jen jako návnada. Ještě je ale třeba prozkoumat lovné místo. To je základ…

Skladba krmení pro daný typ vody a její hloubka podstatně ovlivňuje úspěšnost lovu. Jak jsem již lehce naťukl, máme tedy vodu stojatou a tekoucí. My se ale budeme věnovat pouze stojaté vodě. Předpokládám, že máte povědomí o hloubce vašeho loviště z dřívějška. Se splávkem neodhodíte příliš daleko, většinou tak do 30 metrů, kupříkladu do hloubky 1–3 m.

REKLAMA

Takže máme dva nutné údaje – stojatou vodu a hloubku 1–3 m. Jak má krmení vypadat a správně fungovat? Návnada musí být soudržná a zároveň se musí ve vodě do deseti minut pozvolna rozpadat. Proto jsem se zmínil o typu vody a hloubce lovného místa. Všechna krmení se skládají z několika základních složek v různých poměrech – podle typu vody a hloubky.

krmení
foto: Roman Liebzeit

Jedním z hlavních nosičů krmení je kukuřičný šrot. Má aroma a chuť. Žádná ryba ho neodmítne. Ve stavu nouze můžete použít i jiný šrot, například pšeničný. Ten je již pro ryby trochu štiplavější, a tak dobře nelepí. Další důležitou složkou je obyčejná strouhanka. Ta má funkci lepidla a ovlivňuje, za jak dlouho se krmení rozpadne.

Strouhanku bych nazval hladovou složkou. Ryba totiž při krmení rozvíří zakrmené místo a většina strouhanky se poté ocitne ve vodním sloupci. I to však plní svou funkci správně namíchaného krmení. Proud vody odnáší částice krmení, které z dálky přivábí vytoužené ryby.

Je to něco podobného, jako když jdete kolem otevřeného okna a cítíte voňavý řízek. V tu ránu máte před očima dvojkilový řízek s pořádnou oblohou. Úplně na stejném principu funguje rybí apetyt. Co dál, řízek už jsme snědli, tak dopřejme také něco rybám.

Dalším důležitým nosičem jsou ovesné vločky. Jejich prostřednictvím ryba nasaje do tlamky něco pevného, prostě ke kousání. Přikročme k dalším složkám dobrého krmení. Jde o olejnatou část návnady. Stačí, když do ní přimícháte drobet kokosové moučky. Ta obsahuje velké množství oleje, který je lehčí než voda, takže pomůže krmení „roztrhat“. Navíc, jak vyplavávají jednotlivé části k hladině, tak s sebou strhávají další částice krmení, které stoupají vodním sloupcem k hladině a voní.

krmení
foto: Roman Liebzeit

Vzhledem k tomu že tato skladba krmení je určena na stojatou vodu s hloubkou 1–3 m, tak doporučuji přidat ještě malý podíl mletého popcornu. Je úplně jedno, s jakou příchutí. Jediná jeho funkce je, že také pomůže „roztrhat“ krmení a urychlí nástup ryb k hostině. Nikomu se nechce přece čekat dvě hodiny, než něco zabere. Pak můžeme přidat atraktor, neboli vnadicí látku.

Stačí zajít do prodejny a vybírat si. Zůstaneme u plotic, souhlasíte? Ty mají rádi kořeněnou a lehce štiplavou směs. Vnadicí směs sice něco stojí, ale jeden pytlík vydrží na celou sezonu. Do krmné směsi jeho obsah totiž přisypáváme jen jemňounce. Převoněná směs má opačný účinek, ryby odežene. Nezapomeňte na to, že ryby mají daleko lepší a citlivější čich než vy.

Poslední složkou krmení je živá složka. Kupte si dvě krabičky červíků a přisypte je do směsi. Je hotovo. Samozřejmě, že do krmení můžeme přidat i jiné složky, které návnadu zatraktivní. K dispozici je paleta možností… Třeba mleté slunečnicové semínko, pražené konopí, máčené obiloviny.

Nyní dovolte pár slov k samotnému poměru krmení. Takže: Asi 40–50 % kukuřičného šrotu, 30–40 % strouhanky, 10 % ovesných vloček, 5 % popcornu, 3–5 % kokosové moučky, ostatní komponenty jsou jen na dochucení.

Všechny složky řádně promícháme. Samotné míchání a vlhčení krmení má také svůj postup. Vodu přiléváme postupně. Při míchání směsi odhadujeme konzistenci krmení. Správně navlhčené krmení po zmáčknutí v dlani drží pevný tvar, přesto se musí ale dát zpětně rozdrobit na jednotlivé části.

splávky
foto: Roman Liebzeit

Udělejte si i další test hotového krmení. Vezměte připravenou kouli směsi a asi z metrové výšky ji pusťte na zem. Koule se nesmí rozpadnout, pouze trochu zplacatět. Pro fajnšmekry mám jednu dobrou radu. Částečně si krmení navlhčete několik hodin předem. Směs nabobtná a před lovem ji jen dalším množstvím vody doladíte. Zeptejte se závodníků, zda to funguje.

 Jak vidíte, pokud odečteme nakoupené červíky, krmná směs nás vyšla na pár korun, takže příprava několika kilogramů návnady naši peněženku neprovětrá. Pokud ano, mám další tajnou radu. Přestaňte kouřit nebo zahoďte pruty… No dobrá, kuřte dál, to byl jen nápad.

Jsme u vody

Připravené krmné koule samozřejmě v kbelíku nenecháme, naházíme je do vody. Kanonáda by měla směřovat do okruhu asi 1,5 m. Pokud se nějaká koule bude rozpadat trochu stranou, nic se neděje. S krmením to ale nepřehánějte, na poprvé stačí 6-8 koulí velikosti pomeranče.

Určitě si zakrmte hned po příchodu k vodě, teprve pak sestavujte nádobíčko a kochejte se okolím. Za chvíli propukne rybobraní. Chcete-li se přesvědčit, jak rychle se návnada rozpadá, hoďte malou kuličku krmení kousek od břehu, kde proces rozpadů můžete pozorovat. Pokud nebudete spokojení, poměry komponentů jdou upravit na místě.

Jestliže se nám vše povedlo, měli bychom vidět bublinky. No vida, první plotička je tu… Pak jde ryba za rybou. Paráda. Peánem rybu odháčkuji, hodím do ji vezírku a hned nahodím napíchnutého červíka na háčku do zakrmeného místa. Pro začátečníky mám základní pravidlo.

rybář
foto: Roman Liebzeit

Když už jste si dali práci s přípravou krmení a zakrmením místa, tak lovte s montáží na dně či pár centimetrů nad ním. Lov pod hladinou vám nic nepřinese, na to je jiné krmení. Osobně jsem zažil, když dva dětští sourozenci chytali kapry na rohlík, no a když rohlík snědli, tak chytali na prázdný háček se stogramovým olůvkem. Jak vidíte, možné je všechno.

Asi po půlhodince lovu přihoďte další dvě koule návnady. A tímto způsobem ryby přikrmujte po celou dobu lovu. Vida! Už mám přes 20 plotic a navrch dva mírové kapry! Odčerpali mi dost sil, každého jsem zdolával přes deset minut. Chytám na 0,14mm hlavní vlasec a 0,12mm návazec, takže je to citovka s nulovou brutalitou. O to více si můžete vychutnat samotný zápas s rybou. Jemnější montáž vám přinese i více záběru, ryby opravdu nejsou hloupé!

kapr
foto: Roman Liebzeit

Pokud nechytáte na bič, jednoznačně doporučuji anglický splávek s dlouhou anténkou. Jeho montáž není nejjednodušší. Snaha i trpělivost však přináší úspěchy. Sám nejraději používám předvážený angličák 2+1 g, který do deseti metrů naprosto stačí.

Co to ale vidím? Další záběry! Přicházejí i cejni, dokonce i jeden candátek! A další plotice a kapři! Zdá se, že ryby propadly žracímu šílenství. Po dvouměsíčním fiasku nočního lovu úhořů jsem dneškem uspokojen a odškodněn. Ryby pouštím a jdu domů.

REKLAMA
REKLAMA
Líbil se vám článek?

Pošlete ho dál svým přátelům

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru

Diskuze k článku (0)

Novinky z iRybářství na váš e-mail

Články, videa, recepty a další novinky na váš e-mail. Mějte přehled