Fotografie
VOCÁSKOVÁ okomentoval Rybolov na Krym...
před 10 hod
Fotografie
milosbreth40@gmail.com založil otázku legitimní nabíd...
před 19 hod
Fotografie
Jan okomentoval Amur na bulhars...
před 4 dny
Fotografie
Jan okomentoval Na Labi byl ulo...
před 4 dny
Fotografie
Jan okomentoval Na Labi byl ulo...
před 4 dny

Učíme se v Třeboni: Rybářské sítě

Marek iRybářství 9. prosince 2022 0 komentářů
rybářská síť

Výstřih a oprava díry. Foto: Petr Svatek

Poznávání

Na naší škole je nedílnou součástí odborného výcviku síťování. Zde se žáci učí sítě šít a zašívat – „opravovat“. Na tuto práci připadá čas především v zimním období, kdy jsou rybníky zcela sloveny a sítě po perných výlovech musí projít revizí, aby byly plně připraveny na jarní výlovy.

text: Petr Svatek

Platiny rybářských sítí pocházející z Koreje 27 000 př. n. l. jsou jedny z nejstarších nástrojů pro rybolov na světě. Další historicky známá síť pochází z roku 8300 př. n. l. Síť byla vyrobena z vrby ve městě Antrea. Později už historických nálezů sítí přibývá.

REKLAMA

Především si ale musíme uvědomit, že dnešní sítě jsou z umělých materiálů polyamidů. Dále se (méně často) používají přírodní materiály jako vlna a hedvábí. Američtí indiáni na řece Columbii tvořili sítě z trávy, kopřiv, kůry cedru a kořenových vláken smrku. Plováky bývaly z cedrové kůry a místo olověných závaží se používaly kameny.

Dnešní sítě určené především pro sladkovodní rybolov rozdělujeme z rybářského hlediska na drobnou a velkou sakovinu. Do drobné sakoviny patří keser, sak, přívlač, třeboňská lžíce nebo čeřen. Mezi velkou (hlavní) sakovinu patří sítě podložní, zátahové, stavěcí, lapadlové, přepínací a vrhací. Tyto sítě jsou zpravidla ovládány skupinou pracovníků.

REKLAMA

Drobná sakovina

Keser má kruhovitou ocelovou konstrukci s většími oky. Používá se pro manipulaci s velkou rybou. Sak má ocelovou konstrukci trojúhelníkovitého tvaru a malá oka sakoviny; používá se pro rychlený plůdek a plůdek choulostivých druhů ryb. Třeboňská lžíce má ocelový rám s kruhovitým tvarem a síťka je z velmi jemného uhelonu nebo mlynářského hedvábí. Používá se k odlovu váčkového plůdku.

rybářská síť
foto: Petr Svatek

Ohnoutka má ocelový kruh se sklopným obloukovým závěsem. Používá se při zkušebních odlovech plůdku nebo násady. Přívlač je z ocelového nebo dřevěného rámu, který tvoří půlkruh. Sakovina má větší hloubku kolem metru a používá se k výlovu sádek.

Velká sakovina

Podložní sítě (podložky) jsou plůdkové, násadové, kaprové a pokládají se na dno loviště. K rybám jsou při výlovu mnohem šetrnější, ale nelze je použít v každém lovišti. Do zátahových sítí patří například vatka, kterou se loví především plůdek, násada a malé hlavní rybníky s tržním kaprem. Na horní žíni jsou plováky a na spodní straně závaží. Jádro je o něco mělčí než u nevodu.

Na velké rybníky s tržní rybou je však používán především nevod, který dosahuje mnohem větších rozměrů. Do nevodu je tak možné zachytit i přes 70 tun ryb. Prubní plot je obdobou vatky a nevodu, je však mnohem delší a mělčí. Používá se při letních odlovech.

Stavěcí sítě

Sem patří tenata, která slouží k pasivnímu lovu aktivních ryb. Tato síť je z nylonu a velikost ok záleží na lovené kategorii ryb. Síť má na horní straně plováky a na spodní závaží. Nemá žádné jádro, ve vodě jen vodorovně stojí. Proplouvající ryby se zachytí za skřelová víčka.
Praporec byl dříve používán k lovu generačních pstruhů v tocích.
Do lapadlových sítí patří především jednokřídlé a dvoukřídlé vězence, které slouží k lovu ryb v řekách.

Přepínací sítě

Přepínací plot je síť sloužící k přehrazení vodní plochy nebo zamezení rybám vytahovat stokou proti vodě a tím unikat z loviště. Do vrhacích sítí patří vrhačky, které mají kruhovitý tvar a slouží ke kontrolním odlovům nebo odlovům ryb na sádkách. Jejich rozměry jsou různé. Pro plůdek mají průměr 1,5 m, pro násadu 2 m a starší věkové kategorie 2,5 m.

REKLAMA
REKLAMA
Líbil se vám článek?

Pošlete ho dál svým přátelům

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru

Diskuze k článku (0)

Novinky z iRybářství na váš e-mail

Články, videa, recepty a další novinky na váš e-mail. Mějte přehled