Staročeská rybí polévka se připravuje z jakékoliv bílé ryby – cejnů, plotic, perlínů atd.
text: Dalibor Marounek
Potřebujeme:
- asi 1000 g masa kupříkladu cejna (ryby ale můžeme kombinovat)
- mrkev
- kousek celeru
- kus pórku
- dvě lžíce másla
- 50 g hladké mouky
- sušenou šalvěj
- špetku muškátového květu
- sůl
- pepř
Na rybí vývar potřebujeme:
- nejméně 1,5 l vody
- dva bobkové listy
- čtyři kuličky nového koření
- čtyři kuličky celého pepře
- sůl
- cibuli
Příprava:
Očištěné a vykuchané ryby nakrájíme na díly a povaříme ve vodě s kořením a cibulí. Hotový vývar scedíme a do misky obereme maso z ryb. V hrnci rozpustíme máslo, zaprášíme ho moukou a uděláme světlou jíšku, kterou zalijeme vývarem a povaříme. Do polévky pak přidáme nakrájenou mrkev, celer, pórek a vše povaříme do doby, až zelenina změkne.
Hotovou polévku osolíme, opepříme, ochutíme sušenou šalvějí a špetkou muškátového květu. Obrané rybí maso bez kostí vložíme do talířů, zalijeme teplou polévkou a tu ozdobíme nasekanou petrželkou.
Hodnocení receptu (0)
Nové hodnocení
Pro přidání hodnocení je potřeba být přihlášen