Fotografie
VOCÁSKOVÁ okomentoval Rybolov na Krym...
před 4 dny
Fotografie
milosbreth40@gmail.com založil otázku legitimní nabíd...
před 4 dny
Fotografie
Jan okomentoval Amur na bulhars...
před 6 dny
Fotografie
Jan okomentoval Na Labi byl ulo...
před 6 dny
Fotografie
Jan okomentoval Na Labi byl ulo...
před 6 dny

Proč není bezpečné jíst ryby z Bečvy?

Marek iRybářství 30. listopadu 2021 0 komentářů
cedule

foto: pixabay

Novinky

Režim chyť a pusť bude na řece Bečvě platit i příští rok. Rybáři o tom rozhodli z preventivních důvodů. Ve vzorcích vody nalezli cizorodé látky a stále není jasné, zda je konzumace ryb bezpečná. Bečvu zasáhla loni v září ekologická havárie, uhynulo na 40 tun ryb.

text: Marek Kožušník

„Ve vzorcích vody se objevily látky, které jsou cizorodé. A nemůžeme tedy vyloučit, jestli jsou ve vzorcích ryb. Je to chrom, olovo, arsen,“ popisuje pro Radiožurnál Rostislav Trybuček, jednatel severomoravského ÚS ČRS.

REKLAMA

„Důvod je prostý, nechceme rybáře ohrozit na zdraví,“ říká Trybuček k ponechání režimu chyť a pusť na Bečvě. Látky se podle něj vyskytují ve vodě historicky. Patří totiž mezi prvky, které se v čističce odpadních vod nedají zachytit.

Jejich původ je ale nejasný. „Vytáhli jsme ze znečišťovatelů seznamy látek, které vypouštějí. A udělali jsme zadání pro Mendelovu univerzitu. Předpokládám, že základní orientační ukazatele bychom mohli mít v dubnu příštího roku,“ doplňuje Trybuček.

REKLAMA

Předseda MO ČRS Lipník nad Bečvou Jan Hloušek musí nyní objet oba břehy Bečvy od soutoku s Moravou až do Valašského Meziříčí, tedy zhruba čtyřicetikilometrový úsek. Je potřeba zkontrolovat, jestli tabule, které loni umístil a které na nebezpečí upozorňují, jsou stále na svém místě.

zarybňování
foto: MO ČRS Přerov

Jen letos rybáři v postiženém úseku Bečvy vysadili desetitisíce mladých štik, parem a ostroretek. Jejich nákup částečně hradili z veřejné sbírky na obnovu řeky, do které lidé věnovali 1 750 000 korun. V dalším zarybňování budou pokračovat v dubnu.

REKLAMA
REKLAMA
Líbil se vám článek?

Pošlete ho dál svým přátelům

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru

Diskuze k článku (0)

Novinky z iRybářství na váš e-mail

Články, videa, recepty a další novinky na váš e-mail. Mějte přehled