To jsou halibut pelety, jaké použije většina rybářů hned, bez jakékoliv úpravy. Nic proti tomu, ale vězte, že fantazii se meze nekladou. Vylepšit jde všechno. I pelety. Foto: Miroslav Fečko
PraxeV posledním období přibývá rybářů, kteří používají různé druhy halibut pelet. Jejich atraktivita, široká dostupnost, velice dobrý výběr a zajisté také výhodné ceny z nich vytvořily oblíbený doplněk krmení. Při jejich rozumném použití tak mohou představovat jeden z podstatných faktorů úspěchu při lovu.
text: Miroslav Fečko
Když hovořím o jejich rozumném použití, narážím tím na důležitou skutečnost, kterou rozhodně nesmíme opomenout. Halibut pelety jsou svým složením a velkým obsahem olejů na masivní krmení kaprů téměř nevhodné a (opravdu pozor na to) pro ryby mohou představovat ohrožení jejich zdravotního stavu.
Proto bychom jejich použití neměli přehánět a měli bychom se snažit, aby představovaly jen doplněk našeho krmení, určitě ne jeho hlavní část. Vyjádřit, kolik kilogramů se má použít na denní dávku vnadění? To si už netroufám… To bych jen hádal a množství určit naprosto jednoznačně také neumím.
Jak se odlišit od davu?
Těchto pár řádků však není věnované diskuzi o složení halibut pelet, ale směřují k jejich použití. Klasické pelety přímo z pytlíku může používat každý rybář. Kdybych ale běžné pelety takhle používal, neodlišil bych se od „davu“. A protože rád experimentuji a hledám, je vhodné nalézt způsob, jakým lze vnadicí pelety zvýraznit, prostě dodat jim poněkud jiný šmrnc. A právě o tom je následující postup.
Halibut pelety používá mnoho rybářů a při jejich střídmém množství a rozumném použití mohou být efektivní. Zkuste si je ale upravit podle sebe tak, jak to už nějaký čas dělám i já.
Přesný postup i s fotografiemi na další stránce.
Jedním ze způsobů, jak pelety zvýraznit, je použití tekutých potrav nebo boosterů. V tomto případě nepoužívám žádné oleje, jelikož je zbytečné už tak bohatě olejnaté pelety ještě více „olejovat“.
Přelité pelety. Už to samotné by stačilo na jejich zvýraznění. Booster se do pelet po chvíli vsákne a dodá jim jiný signál.
Pro ještě větší výraznější úpravu pelet můžeme použít také práškové boostery. Je to dobrá volba.
Po přelití boosterem pelety pořádně zasypeme práškem, aby se na nich vytvořil jemný práškový povlak.
Pelety pořádně promícháme. Tekutý booster na sebe nalepí práškový booster a pelety tak budeme mít obalené a atraktivnější. Po vhození do vody se jemné částečky budou uvolňovat do okolí a společně s tekutým boosterem našemu krmení dodají na atraktivnosti.
Celý postup opakuji i s menším průměrem pelet. Je dobré používat různé průměry. Proč? Dosáhneme tím různých dob rozpadu, takže na našem místě bude vždy nějaká návnada pracovat a lákat ryby k ochutnání.
Když mám pelety podle potřeby konečně upravené, rozdělím je do pytlíků, které se dají uzavírat, např. od spotřebovaných boilie. Má to několik výhod. Kupříkladu tu, že si pelety upravím najednou ve větším množství a mám je tak vždy připravené.
Kilogramové sáčky zároveň poslouží ke kontrole jejich použití. Vždy vím téměř přesně, kolik jsem krmení použil. U kbelíku nebo nějaké jiné větší nádoby tak přesně nezjistíte, jak jste na tom. Různé průměry pelet balím do samostatných sáčků, protože si tak své krmné dávky mohu dané situaci přizpůsobovat.
Na krátké vycházky k vodě používám pouze menší průměry. Na dlouhých vycházkách ale průměry pelet kombinuji. Převážně tak, že první den výpravy smíchám více menších pelet a méně větších pelet. Následující dny pak ubírám menší pelety a krmím jen většími či velkými průměry, a nakonec pelety vynechám úplně a používám pouze boilie.
Jeden z úlovků ulovený na velmi krátké vycházce. Tehdy na krmné místo putovalo jen pár hrstí pelet.
Pozor! Úpravu pelet můžeme pojmout i netradičně. Třeba tak, že rybí pelety zatraktivníme ovocnou příchutí. Proč nezkusit něco úplně jiného? Fantazii se meze opravdu nekladou. Nikdy totiž nevíme, jaký netradiční způsob bude v dané situaci ten správný.
Postup je při „ovocném“ experimentu stejný. Nejdříve vše přelijeme tekutou složkou a pak zasypáváme práškovým boosterem vonícím po ovoci.
Diskuze k článku (0)