Naše rybářské začátky nebyly vůbec lehké. Spíš humorné, někdy vyloženě k popukání. S manželem jsme se rozhodli, že se na jednu z našich prvních společných návštěv k vodě se řádně připravíme
Text: Hana Svatušková
„Připravíme si návnadu,“ řekl můj muž. „Pak budou brát jako divé.“ Rybářská literatura je sice plná nejrůznějších receptů, ale jak vyrobit to absolutně nejlepší lákadlo, na které ryby berou?
Probíráme se recepty a postupně zjišťujeme, že to nebude tak jednoduché. Všechny názvy znějí lákavě, ale ouha! Doma nám nějak chybějí otruby, konopí, sušená mravenčí vajíčka a rybí moučka. Nedá se svítit, musíme si poradit s tím, co máme. A tak vaříme brambory, přidáváme vejce, strouhanku a osvědčené koření, které rybám (údajně) chutná. Také experimentujeme s potravinářským barvivem.
Vzniká podivná hmota, kterou postupně zahušťujeme a zase ředíme, protože se nám nedaří odhadnout správný poměr. Nevzhledná koule neustále nabírá na objemu a v naší spíži pomalu docházejí sypké potraviny. Pravda, voní to docela pěkně, ale hmoty je tolik, že můžeme zakrmovat tak týden…
Co vám má povídat, naše vaření pro ryby skončilo jako v pohádce Josefa Čapka O pejskovi a kočičce. Veškerá návnada, dá-li se tak říkat lepkavé barevné hmotě, končí ve velkém umělohmotném barelu. Tuto směs postupně odebíráme a chodíme zakrmovat místo nedalekého rybníka.
Jestli naši pochutinu ryby zkonzumovaly, nebo dodnes leží na dně rybníka, to opravdu nevím. Ale jedno je jisté. Naše vaření návnad skončilo a prodavači rybářských obchodů z nás mají radost, protože krmení nakupujeme.
Zatímco naši vlastnoručně připravenou návnadu ryby zcela ignorovaly, na tu kupovanou kupodivu občas berou! Nepředpokládám, že bychom ještě někdy měli chuť s manželem experimentovat. I když člověk nikdy neví, jestli se zase někde náhodou nevyskytne nějaký zaručený recept.
Je zajímavostí, že někdy ryby berou na, úplně jednoduchou návnadu v podobě rohlíku či kurky chleba, jindy zachutná komerční nastraha. Domácí kreativní vyroba nástrah patří k životu rybáře a vlastně celé jeho rodiny, leč chytrý rybomil s úspěchem využívá dovednosti a znalosti partnercinych, získaných
Je zajímavostí, že někdy ryby berou na, úplně jednoduchou návnadu v podobě rohlíku či kurky chleba, jindy zachutná komerční nastraha. Domácí kreativní vyroba nástrah patří k životu rybáře a vlastně celé jeho rodiny, leč chytrý rybomil s úspěchem využívá dovednosti a znalosti partnercinych, získaných kuchyňskou praxí. 🙂
A když Vás přestane „patlani bavit“, prostě jen nakoupíte voňavou a krásně barevnou profi „baštu“ pro ryby🐟.