Konec roku se blíží. Bilancovat ale ještě nebudu, vždyť řada rybářů chytá své kapitální úlovky zrovna v tomto období. Někdo propadl kouzlu dírkování. A někdo si zimu užívá jen tak… Prochází se kolem vody a vzpomíná, jak se tu v létě krásně rybařilo.

Text: Hana Svatušková, foto: pixabay, David Štrunc

Spousta rybářů také tajně sní o nějakém pěkném dárku pod stromečkem. Někteří ale dárky neocení, protože se jejich drahé polovičky o dárku neporadí. Ne každá manželka rybáře má dostatečný přehled, co ten její zrovna potřebuje.

A tak pak nastává mezi pány takový malý bazárek, kdy si vyměňují nebo navzájem prodávají rybářské věci, které vlastně nepotřebují. Proto malá rada pro manželky rybářů… Pokud si nejste jisté, že váš manžel rybářskou věc opravdu nemá, raději se na dárku předem dohodněte. Pak budete mít radost oba.

Pár slov ke sváteční kuchyni

Neustále vymýšlím nové rybí recepty a nejméně jednou týdně máme rybu na talíři. Ze zkušenosti vím, že řada lidí na Vánoce nejí rybí polévku. U nás prostě být musí. Už vidím poplašné zprávy v televizi, zda bude dostatek kaprů a jaké budou ceny. Naštěstí většiny rybářů se to netýká a jistě mají svou sváteční rybu už v mrazáku. A nemusí to být zrovna kapr, jak se traduje. Stále více jsou v oblibě i jiné druhy ryb. A to je dobře.

Dva tipy na sváteční rybí mlsání

Takže pánové, pokud se doma chcete vytáhnout, hurá do toho. Určitě to zvládnete, navíc překvapíte a sklidíte velkou pochvalu. Vaření už dávno není doménou žen a někteří chlapi vaří mnohem lépe než ženy. Zkrátka mají jiné chutě a mnohdy i vytříbenější.

Štika v hrašce

Potřebujeme: Štiku, sůl, vejce, 2 lžíce mléka, hrašku (výbornou směs z hrachu, rýže, kukuřice a jáhel, kterou koupíte v každé zdravé výživě), koření garam masala, olej na smažení.

Příprava: Štiku naporcujeme a osolíme. Uděláme si těstíčko. Rozšlehané vejce smícháme s mlékem, přidáme koření garam masala a vše zahustíme hraškou, aby vzniklo tekuté těstíčko. Štiku v něm obalíme a osmažíme po obou stranách. Jako přílohu použijte klasický bramborový salát.

Pikantní silvestrovské rybí kousky

Potřebujeme: Filety masa z jakékoliv ryby, vejce, instantní jáhlové vločky, harissu, olej na smažení, sůl a pepř.

Příprava: Rybu nakrájíme na menší kousky a obalíme v těstíčku (rozšlehané vejce zahuštěné vločkami a kávovou lžičkou harissy). Obalené kousky ryby osmažíme na oleji.

Tyto pikantní rybí kousky jsou výborné teplé i studené a jsou tuze návykové. Jakmile je začnete ochutnávat, musíte je jíst, až je sníte úplně všechny.