Polévku můžeme připravit z vykostěných filetů mořských nebo sladkovodních ryb, my jsme tentokrát použili maso z kapra. Polévka má pikantní chuť a zajímavá je jistě i chuťová kombinace rybího masa s hovězím vývarem.

text: Dalibor Marounek

Potřebujeme:

  • asi 500 g filetů z kapra
  • 1,5 l hovězího vývaru
  • cibuli
  • mrkev
  • kousek celeru
  • kus pórku
  • kousek feferonky
  • aspoň dvě polévkové lžíce másla
  • čtyři lžíce hladké mouky
  • dvě lžíce smetany
  • citronovou šťávu
  • lžíce červené papriky (sladké, ale i trochu pálivé)
  • bobkový list
  • sůl
  • petrželku na ozdobu

Příprava:

Na rozpáleném másle osmahneme cibuli, zasypeme moukou, utvoříme jíšku a zalijeme ji vývarem. Do polévky přidáme nakrájenou kořenovou zeleninu, feferonku, červenou papriku, bobkový list.

Vše osolíme a povaříme do doby, až zelenina změkne. Do polévky pak přidáme kousky rybího masa (pozor na kůstky) a vaříme ji ještě asi tři minuty. Nakonec ji ochutíme citronovou šťávou, zjemníme smetanou a podáváme.